Търсене в този блог

петък, 12 декември 2014 г.

Коледен щолен

    Щолен е традиционен, сладък, Коледен хляб в Германия. Много напомня на козунак и панетон. Съдържа захаросани плодове, ядки, сушени плодове и цитрусови корички. Намазва се с масло и се поръсва обилно с пудра захар. Приготвен по-рано и добре съхранен може да издържи до Коледа. 
     Аз избрах да приготвя моя щолен с марципан, защото много го обичаме. Сушените плодове и ядките също са по избор. Ако желаете разделете готовото тесто за два по-малки щолена, защото моят стана доста голям, цели 1,7 кг. :), но за сметка на това е много ароматен и вкусен.
Марципан можете да си приготвите и у дома, но вече навсякъде се продава готов в големите хипермаркети. Препоръчвам ви този на Лидл и на др. Откер. В Лидл има готови портокалови и лимонови корички. Ами това е. Запретвайте ръкави, за да ви замирише на Коледа:) Лесно е! :) 



Продукти:

7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно
щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан


Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне.
В друга купа разбийте яйцата и захарта. Отделно стопете и охладете маслото.
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа. 


Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.


Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.


Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии. 
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.


Да ви е сладко! 

Адаптирано от: http://www.kulinarno-joana.com/

15 коментара:

  1. Ани, може ли парченце от тази прекрасна вкусотия? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, щоленът вече е история :))) Изяде се светкавично :)) Имаш два варианта - или да чакаш пак да направя или да запретнеш ръкави и сладко да си го топваш в кафенцето :)

      Изтриване
  2. Ани ,
    преди повече от 20 години за първи път опитах щолен , когато бях в Германия.После опитах да направя домашен, но не се получи точно както оригинала.В техните рецепти има много подправки и сушени плодове.Но твоят, съдейки по снимките изглежда чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и в моят има много подправки и сушени плодове. Мама си купи по същото време, когато направих моя, купешки от холандската пекарна. Опита и двата и каза, че няма разлика във вкуса. Бил като купешкия :) А не е труден. Няма да сбъркаш :) Поздрави

      Изтриване
  3. Голям мерак ми е, ма пусто време, не го намирам. Приказен е, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, да ти кажа не отнема време като козунак. Прави се много лесно, само двойното втасване е по-бавно, но аз през това време си свърших сума ти друга работа. Горещо ти го препоръчвам :)

      Изтриване
  4. Вкусен и много ароматен! Само че трябва да го скрия доста добре, иначе не може да остане до Коледа! :) Имаме си маниак на тема "щолен"! :)
    Хубава нова седмица, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, мила, ами той и нашият не остана. Кило и 700 г. се изяде за 1 ден точно :))) Толкова е вкусен и ароматен. Благодаря ти. Поздрави

      Изтриване
  5. Поздрави, мила Ани!

    Рецептата ти е страхотна! Много обичам щолен и дълго време си мислех, че се прави трудно. Наистина си права, че всъщност се прави много лесно, а резултатът си заслужава!
    Получи се чудесен (сега трудното е да се скрие качествено до Коледа :))

    Сърдечни благодарности и прегръдки за весели празници!

    Гери

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Ани!
    Тази година реших и аз да приготвя този любим коледен сладниш. Като нещо, което не съм правила до сега, сметнах че е най- добре да се доверя на твоя вариант, тъй като не ми се е случвало да правя неспилучлива рецепта от твоите. Сега вече е готов, но не знам още какъв е на вкус :) Само се чудя... Не видях къде и кога добавяш захарта на тестото. Аз я сложих при разбиването на яйцата и се надявам да е станало добре. Светли рождественски празници!
    Доротея П.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Доротея. Много се радвам, че всички опитани рецепти при мен се увенчават с успех! Благодаря ви! Надявам се и щоленът да стане чудесен. Пропуснала съм да спомена захарта. И аз я разбивам с яйцата. Правилно сте постъпила. Стискам палци. Весели празници :)

      Изтриване
  7. Здравейте, могат ли да се направят малки щоленчета? Мисля да ги опаковам като малки пакетчета за подарък на близките. Колко време е необходимо да се пекат?
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и весели празници! Разбира се, че могат да се изпекат мини щолени. Времето за печене би трябвало да е същото, но за всеки случай проверявайте с клечка.

      Изтриване
  8. Правя го по твоята рецепта вече четири поредни години!!!! Любим ми е, Ани!!!!
    В момента ми втасва двойна доза♥️🥰😘💐

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ухууу от сега ли започваме със Щолените? :))) Завиждам благородно :)) Да ви е сладко :)

      Изтриване