Търсене в този блог

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Коктейл Блъди Мери за парти настроение

  Обичате да се събирате с приятели на сладки приказки? Поканете ги у дома, пуснете им приятна музика и ги почерпете с домашно приготвен коктейл Блъди Мери. Заредете се с парти настроение. Леко пикантният коктейл ще ви влее нови сили, след тежкия работен ден, и ще придаде очарование и блясък на вечерта. 
    Блъди Мери вероятно е един от най-известните и обичани коктейли в света. Популярността му се дължи на освежаващата комбинация от доматен сок, водка и пикантни подправки, като Табаско и сос Уорчестър, с което изпъква пред останалите сладникави коктейли. Признат за един от най-трудните за приготвяне коктейли, Блъди Мери е ефикасно средство, забележете за махмурлук, както и доказан афродизиак. Името му се свързва с няколко исторически личности (Bloody Mary - от англ. Кървавата Мери), като Queen Mary I of England и Mary Pickford, но до ден днешен не се знае на кого точно е кръстен. Бил е любимият коктейл на Ърнест Хемингуей. Създаден е през XX век в Париж, но добива популярност, благодарение на баровете в Ню Йорк. 
     Съществуват доста вариации на коктейла Блъди Мери. Ето някои от тях: 

Според базовия алкохол:

Руди Мери (Ruddy Mary) – с джин
Блъди Мариа (Bloody Maria) – с текила
Блъди Пайрът (Bloody Pirate) – с тъмен ром
Блъди Моли (Bloody Molly) – с ирландско уиски
Блъди Скотсмън (Bloody Scotsman) – с шотландско уиски
Блъди Феъри (Bloody Fairy) – с абсент
Блъди Гейша (Bloody Geisha) – със саке
Блъди Морийн (Bloody Maureen) – с бира Гинес
Върджин Мери (Virgin Mary) – без алкохол.

За най-наситен вкус е желателно коктейлът да се приготви с прясно изцеден доматен сок. Аз го приготвих с помощта на сокоизтисквачката Tefal Infiny Press Revolution и получих прекрасен, гъст и много вкусен доматен сок от чери домати, сорт Кампари. Поднесох коктейла в два варианта, като коктейл и като коктейлни, гурме хапки със скарида и люта чушка. 
За разлика от центруфугиращите сокоизтисквачки, при които готовият сок трябва да се изпие до половин час, защото в противен случай се окислява от допира с метала и се утаява, прясно изцедените сокове, приготвени с Tefal Infiny Press Revolution не се окисляват, запазват гъстотата си, както и всички полезни вещества, които съдържат - витамини, минерали и ензими. Уредът изстисква до 35 % повече сок и 75% повече антиоксиданти. Способен е да изцеди сок от почти всичко, а пулпата излиза суха като пясък. Особено вкусен става сокът от нар и грозде, както и всички други плодови комбинации, които опитах, от грозе, ябълки, круши и райски ябълки, както и зеленчуковите. Уредът се справя перфектно и с цитруси и зеленолистни, като изцежда богат на витамини и фибри зелен сок. 
Заредете се с парти настроение приятели - наздраве! :)  



Продукти:

500 г чери домати сорт Кампари (240 мл. прясно изцеден доматен сок)
100 мл. водка по избор
2-3 капки Табаско
2 с.л. сос Уорчестър
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
черен пипер за поръсване отгоре

стрък целина за поднасяне


Измийте чери доматите. Включете Infiny Press Revolution и поставете двете кани на двата изхода на уреда. Едно по едно пускайте чери доматите през отворите. От дясно ще потече прекрасен, сладък доматен сок. Добавете Табаско, сос Уорчестър, лимонов сок и сол и разбъркайте добре. Не ви е необходим шейкър. Накрая сложете водката и разбъркайте. Налейте коктейла в чашите и поръсете с черен пипер. Декорирайте със стрък прясна целина и поднесете с кубчета лед.


Предлагам ви още един вариант за поднасяне на коктейл Блъди Мери, а именно под формата на коктейлни хапки със скариди, декорирани с люта чушка. Истинско гурме изкушение.



Предлагам ви да оцветите седмицата си с два вида сок, приготвени с Tefal Infiny Press Revolution:

Сок "Витаминозно настроение" от прясно изцедено лилаво грозде и нар.


и сок "Зеленчуково вдъхновение" от изцедени морков, чушка, селъри и краставица.


Заредете с настроение :) 


6 коментара:

  1. Ани,
    почитател съм на уредите на Тефал.От висок клас и с високо качество са, перфектни за работа.Имам електрическото ренде, което си показала в предишната си публикация.Лесно и бързо се работи с него.Моето е на Мулинекс, но принципа е същия.Сокоизтисквачката, която показваш също имам , но е на фирма Горение.Принципа за работа и получаване на сок е същия.Много съм доволна, защото баласта е сух и не се похабяват зарзавати.Качеството на получения сок е перфектно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена,
      радвам се, че споделяш комфорта от уредите на Тефал и дори ползваш един от тях. В забързаното ежедневие тези "умни" уреди ни спестяват време и улесняват живота ни. Поздрави

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Наздраве скъпа. Знам, че си моята кръвна група :)) Целувки

      Изтриване