Търсене в този блог

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Пица с тесто от карфиол и Моцарела

    Пица без тесто от брашно?? Възможно ли е? 
    Разбира се, че е възможно. И в интерес на истината е дори много вкусна! Приготвена е от "тесто" от карфиол и сирене Моцарела с босилек. Вкусна и полезна. По никакъв начин не натрапва вкус. Дори мирише на пица! Ще се изненадате колко е интересна. Плънката оставям на Вашето въображение. Моите пици  бяха с домат, зелена чушка, маслинена паста, тук-таме Прошуто и свежа рукола. Децата много я харесаха и дори участваха в приготвянето й. :)      
     Единственият недостатък, който отчитам на пицата от карфиол е, че е по-мека и не може да се яде с ръце, като обикновената пица. Реже се с нож и вилица. Но все пак това е здравословната версия на пицата, нали така? :) Хапвайте я с чиста съвест.


Продукти за "тестото":

1 средна глава карфиол
2 яйца
250 г. Моцарела
50 кашкавал
връзка пресен босилек
черен пипер
сол

продукти за пицата: 

доматен сос за намазване
1 домат
1 зелена чушка
по желание Прошуто
маслинена паста или маслини
свежа рукола
струя зехтин

100 г кашкавал


NB: Загрейте фурната на 275 градуса!!



Измийте и разделете карфиола на розички. Сварете ги в тенджера с вода за 5 минути, не повече. Отцедете и леко ги подсушете. Смелете ги в блендер. За тестото са ви необходими 2 големи чаени чаши от така надробения карфиол. В зависимост от това колко ви е голяма главата карфиол може да ви остане малко. Ето някои вкусни идеи с карфиол: Венец с кайма и карфиол, Карфиолени кюфтенца, Супа Чаудър с карфиол.
Изсипете 2 ч.ч. пасиран карфиол в купа. Чукнете две яйца, настържете сиренето Моцарела и кашкавала и добавете черен пипер и сол. Нарежете на ситно връзка пресен босилек. Разбъркайте добре.
Покрийте тава с хартия за печене. 
С лъжица оформете пиците, максимално тънки, около 0,05 мм. Може да бъде само една голяма или няколко по-малки, колкото се съберат в тавата ви. Изпечете ги за 20-25 минути, докато хубаво покафенеят отгоре и се втвърдят. Аз включих на горен вентилатор последните 5 минути, за да покафенеят.  


Извадете ги и ги намажете с доматения сос. След това подредете отгоре резенчета домат, чушка, Прошуто. На друга може да сложите малко маслинена паста. Полейте пиците със струя зехтин и ги върнете във фурната за още 10 минути. След това поръсете настърган кашкавал и запечете още 5 минути, докато се разтопи. Поднесете топли, поръсени със свежа рукола за разкош и струйка зехтин.

Да ви е сладко!



7 коментара:

  1. Аничка, със сигурност е прекрасна тази пица! Изглежда чудесно, а щом и мъниците са се вдъхновили да помагат, представям си. :)
    Да ви е сладко, прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, откакто се научих да си приготвям това "тесто", бе съм яла от обикновеното! Наистина старохтни са пиците от карфиол! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. И у нас сме любители.
    И все не мога да стигна до снимки :)
    Чудесни са твоите пици, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, пицата с карфиолено тесто е наистина чудесна, но наистина и при мен не ставаше за хапване с ръка. Обаче си е една супер здравословна вечеря!

    ОтговорИзтриване
  5. Ani, blagodaria mnogo za hubavata idea, ste napravia pizata utre vecher. Ediz prakticheski vupros - kakuv vid mozarela e neobhodim. Originalnata meka italianska mozarela (koiato e vuv voden sobstven sos), ili suhara mozarela, koiato e nasturgana v paketi ot po 100-200g, v supermarketa? Tuk, kudeto zhiveia, gi ima i dvete... (V Toronto). Blagodaria mnogo!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Необходима е италианската в сос. Тук настърган се продава само Пармезан. :) Надявам се пицата да ви хареса :)

      Изтриване
  6. Здравейте Ани! Рецептата е повече от прекрасна. При мен имах само проблем с тестото. Пекох повече от 35 мин ( само тестото) и все пак стана глетаво (сякаш имаше вода), но се надявам следващият път да се получи както трябва. Иначе плънката отгоре се получи страхота! Хиляди благодарности за тази здравословна пица. Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване