Търсене в този блог

четвъртък, 7 май 2015 г.

Бургер с нахутено кюфте, спанак и дип от авокадо и домат

    Дъщеря ми ги кръсти Рак бургери, като в детското Спондж Боб квадратни гащи :))) Дори и не разбра, че в тях няма месо, а нахут. Получиха се много леки, свежи и вкусни бургери, а нахутените кюфтенца са истинска находка. Надявам се да ви харесат и на вас :) 


Продукти за кюфтетата:

300 г сварен нахут
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
връзка пресен магданоз
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол
1 яйце
2 с.л. галета

продукти за дипа:

1 меко авокадо
1 обелен домат
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
сол

2 домата
3 бр.  хлебчета чиабата (или друг вид хлебчета)
листа пресен, бейби спанак
зехтин


Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете и нарежете пресния лук и чесъна.
Смелете в блендер нахута, заедно с пресния лук, чесъна, магданоза, лимоновия сок, зехтина, солта и пипера. Прехвърлете в купа и добавете едно яйце и 2 с.л. галета. Разбъркайте добре. Покрийте тава с хартия за печене и оформете кюфтетата, с помощта на супена лъжица. Печете ги около 15-20 минути, докато стегнат. Може внимателно да ги обърнете, с помощта на шпатула, за да се изпекат равномерно от двете страни. Извадете ги и ги охладете.
През това време пригответе дипа от авокадо. Смелете в блендер вътрешността на авокадо, един обелен домат, скилидка чесън, зехтин и сол. 
Нарежете доматите на филии. 
Разрежете чиабатата по дължина на половини и след това през средата. Намажете ги със зехтин и ги запечете върху тавата във фурната за 2-3 минути. 
Извадете ги и поставете листо спанак върху хлебчето. Отгоре поставете едно нахутено кюфте, малко от авокадения дип, и завършете с резен домат и хлебно капаче по желание.


Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Чудесен сандвич, Ани!
    И дипът и кюфтенцата са много апетитни!
    Хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден сандвич за излет или екскурзия.Прекрасно поднесен.
    Поздрави Ани !

    ОтговорИзтриване
  3. Ухх, това е много по мой вкус! Страхотен сандвич, Ани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение, Ани! Точно тези дни хапнах страхотна салата с нахут и много ми се иска да опитам и други рецепти с него! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо, прекрасен и много вкусен сандвич Ани! Моята дъщеря също обожава кюфтета от нахут и честичко правя. Обикновено добавям кромид лук, но с удоволствие ще опитам и твоя вариант с пресен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване