Търсене в този блог

събота, 13 февруари 2016 г.

Лазаня с броколи и сирене Рикота

    Има ли човек, който да не обича лазаня :) Бърза, лесна за приготвяне, винаги много сочна и апетитна, лазанята е сред любимите засищащи глада, семейни ястия. В блога можете да откриете няколко вариации на тема лазаня: Домашна Лазаня с Норвежка сьомга и пресен спанак, Вегетарианска, зеленчукова лазаня, Лазаня с пресен, бейби спанак, доматен сос и четири сирена
    Днешното ми предложение е Лазаня с броколи и сирене Рикота. Богата на сирена и въпреки това доста лека. В рецептата използвах за първи път пресните, италиански кори за лазаня с яйца на Дар от Боговете, които биват два вида - тънки и малко по-дебели. Аз взех от малко по-дебелите. Като цяло ги считам за спестяващи време, когато не разполагате с такова сами да си приготвите домашни кори и ги предпочитам преди сухите. Като впечатления мога да споделя, че спазих указанията от опаковката да се пекат 20 минути при 180 градуса и лазанята беше сготвена много добре. Единствено изпитах затруднение, когато ги редях в тавата, защото веднага поемаха от горещия сос и се накъдряха, което ме затрудни при поставянето на плънката. Бих Ви посъветвала сосът да бъде студен при ползване на пресни кори, за да се избегне този момент. Бих Ви препоръчала да добавите в плънката и накълцани кедрови ядки, ако обичате. Смятам, че много ще подхождат. По същия начин можете да напълните с плънката и канелони и да ги залеете с доматения сос. 


Продукти:

2 пакета пресни кори за лазаня Maffei Sfoglia Rustica

1 по-голяма глава броколи
500 г сирене Рикота Zanetti
60 мл. заквасена сметана
3 с.л. прясно мляко Elle & Vire
2 стръка пресен копър
1 стрък прясна мащерка
5-6 зелени маслини
100 г сирене Пармезан
50 г сирене Ементал
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

продукти за доматения сос:

680 мл. доматен сос Cirio
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин Costa Doro
1/2 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол

100 г кашкавал
50 сирене Ементал


Загрейте фурната на 180 градуса.
Сварете броколите за 5 минути във вряща вода. Отцедете и охладете. Нарежете ги на ситно и ги сложете в купа. Добавете сиренето Рикота, заквасената сметана, млякото, настържете Пармезана и сиренето Ементал, нарежете на ситно копъра, маслините, добавете мащерката и подправките и разбъркайте всичко добре.


Задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода и след като омекнат добавете доматения сос и малко вода. Сложете подправките и гответе, докато леко се посгъсти и водата леко се изпари.
Вземете тава и полейте леко с доматения сос дъното. Сложете ред кори и отгоре разпределете част от плънката с броколи и Рикота. Леко полейте със сос. 


Покрийте с втори ред кори и отново повторете плънка и сос. Покрийте с кори и така редувайте до свършване на продуктите. Завършете с кори, поляти обилно с доматен сос. 


Старайте се всички ръбчета да са покрити добре. Покрийте тавата с фолио и печете в силно загрята фурна 20 минути. Извадете и поръсете с настъргани кашкавал и Ементал и върнете във фурната, докато се разтопят за още 5 минути. Поднесете лазанята топла.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://recepti.gotvach.bg/r-34077-%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8_%D1%81_%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8_%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B0

http://darotbogovete.bg/bg

2 коментара: