Търсене в този блог

сряда, 9 юни 2010 г.

Тарта с чери домати, сирене Чедар, маслини и гъби




    Сигурно сте си задавали въпроса какво е тарт? Тарт е печен на фурна сладкиш, обикновено с основа от парено тесто или маслен блат, покрит с яйчен или неяйчен крем, аранжиран с най-различни плодове. Вариациите на тарт включват и солени пайове, като Лучения пай (Zwiebelkuchen) в Германия и Швейцарския тарт със сирене Грюер.
Предложеният от мен тарт е вариант на Швейцарския, но аз замених сиренето Грюер с Чедар.


Идеята ми дойде от списание "Good Food", където бяха представени различни видове тарти. Не бях правила досега и реших да опитам. Приготвих я с ароматни, печени чери домати, маслини и гъби. Резултатът беше пухкав и вкусен пай, чудесна компания на чаша бяло вино или розе.


Продукти за блата:
200 гр. брашно
100 гр. масло, нарязано на парченца
50 гр. сирене Чедар
3 с.л. студена вода

Продукти за плънката:
500 гр. разполовени чери домати
3 с.л. зехтин
7-8 накъсани пресни листа босилек
сол и черен пипер на вкус
щипка захар
2 яйца
150 мл. течна сметана
150 мл. прясно мляко
100 гр. настъргано сирене Чедар
10 черни маслини, нарязани на парченца
4 бр. гъби, нарязани на филийки

   Загрейте фурната на 220 градуса. Подредете половинките чери домати в тавичка, полейте ги със зехтина и ги овкусете с подправките. Печете ги на силна температура около 20 минути, после намалете на 170 градуса и печете още 20 минути. Извадете ги и увеличете фурната на 190 градуса.
   За блата: сложете брашното и парченцата масло в блендера и ги смелете до образуването на маслени трохи. Разтопете на котлона леко сиренето Чедар и го добавете към останалите продукти. Налейте три супени лъжици вода и пасирайте. Извадете тестото от робота и го размесете с ръце на набрашнена повърхност. Тук вариантите са два. Можете или да разточите с точилка тестото и да го сложите на дъното на форма за тарта с диаметър 25 см., като отрежете излишното от страните на формата, или да сложите тестото на дъното на съда и да го разстелете с ръце, без да покривате страните. Аз лично се спрях на втория вариант, защото не исках да има прекалено много тесто в тарата. Исках да преобладава плънката. Сложете блата да се опече за около 15 минути, до порозовяване. През това време смесете продуктите за крема.
   В дълбока купа разбийте яйцата. Към тях внимателно налейте сметаната и прясното мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая настържете и сиренето Чедар. Прелейте сместа върху опечения блат и отгоре аранжирайте печените чери домати, маслините и гъбите. Печете около 30 минути, докато плънката леко бухне и придобие златист цвят. Оставете да се охлади преди сервиране.
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Обичам тарт, както със солен, така и със сладък пълнеж:)
    Много хубаво предложение, не бях виждала в тестото
    сирене и за това ще опитам.
    Не се съмнявам, че е вкусно.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Дани, определено ще пробвам и сладък тарт в най-скоро време.
    Слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    Чудесена тарта си приготвила!
    Станала е пухкава, а сигурно и много вкусна и ароматна! Не съм приготвяла тарта, но след това изкушаващо предложение ще направя!
    Много ми допадна рецептата!
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани чак ми замириса вкусно :) рано, рано докато си пия кафето и отскачам до странички където е вкусно!
    Много ми хареса тази идея, и аз не съм нито правила нито опитвала до сега солена тарта.
    Слънчева, вкусна и много усмихната нава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Русанка, Мария, много се радвам, че ви е харесала рецептата, надявам се и на вкус да не ви разочарова:)
    Поздрави и приятен уикенд.

    ОтговорИзтриване