Търсене в този блог

сряда, 30 април 2014 г.

Плодов чийзкейк с бадеми и подарък за един от вас

Скъпи приятели,


На 02, Май моето любимо местенце става на 4 години! Както се казва Вкуснотека има рожден ден :) Правя си равносметка и тя е, че през изминалите 4 години Вкуснотека се превърна в моето трето дете, което отглеждам с много любов и страст. Старая се всички рецепти в нея да бъдат категорично вкусни и успешни. Не правя компромис с качеството и непрестанно се развивам. Приемам новите предизвикателства пред мен, уча се и споделям моя опит с вас. Покрай Вкуснотека се запознах с много от вас виртуално, участвах в телевизионно предаване и гостувах в ред електронни и печатни издания. От миналата година водя и кулинарна и лайфстайл рубрика в сайта missbloom.bg. Благодаря Ви за безрезервната подкрепа, големия читателски интерес към Вкуснотека и затова, че винаги ми оставяте коментари, когато рецептата ви е харесала!  Обещавам Ви и за в бъдеще да продължавам да ви изненадвам приятно!

Още днес започвам с изненадите - може ли рожден ден без торта и без подарък?!
Приемете моите комплименти с рецептата за Плодов чийзкейк с бадеми и играта - Сподели и спечели във фейсбук страницата на Вкуснотека: https://www.facebook.com/vkusnoteka

Регламентът на играта е всеки, който до 18 ч. на 02. Май сподели снимката от фейсбук страницата на Вкуснотека, на Плодовия чийзкейк с бадеми, на своята страница и ми остави коментар за това под снимката (достатъчно е само с текст "споделено"), за да мога да проследя всички споделяния, ще участва в жребий за следната награда, осигурена от нашите приятели от магазин "Дар от Боговете": Бутилка италианско, пенливо вино Prosecco Brut и кутия френски шоколадови бонбони от натурален и млечен шоколад Valrhona. Късметлията ще получи своята награда веднага след празниците по куриер.
Успех на всички!

Почерпете се по случай рождения ден на Вкуснотека с Плодов чийзкейк с бадеми. Приготвих чийзкейка със специалното, безсолно, американско крема сирене Бон Грен за чийзкейкове. Благодарение на нежния бял шоколад Ivoire на Valhrona ароматът на чийза е фино шоколадов, идеално балансиран на вкус от леко киселичкото сладко от малини на Боарон. Освен, че е много вкусно, пюрето от малини ми спести много време в пасиране и прецеждане на пюрето от семената. Декорирах за разкош с различни плодове и чийзкейкът с бадеми се превърна в изкусителен десерт, на който няма да можете да устоите. Направих мраморни розови шарки в крема, но тъй като розовият ми цвят беше много светъл той почти се сля с белия. 




Продукти за блата:

125 меко масло Elle & Vivre
2 пакета бисквити с масло
150 г печени, белени бадеми

продукти за крема:

500 г американско крема сирене Бон Грен
200 г заквасена сметана
1/2 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
кората от един лимон
4 яйца
200 г бял шоколад Valhrona Ivoire

2-3 капки червена боя, разтворена в малко алкохол

продукти за декорация:

250 г пюре от малини Boiron
3 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
2 бр. киви
3 бр. ягоди
половин банан
1 с.л. лимонов сок
1 филиран портокал
1 с.л. филирани бадеми


Сложете печените, белени бадеми в блендера и ги пасирайте. Добавете двата пакета бисквити и ги смелете на трохи. Накрая сложете мекото масло и пулсирайте, докато получите маслени-трохи. Изсипете трохите във формата за печене и внимателно притиснете към дъното. Ако желаете оформете борд. Не натъпквайте прекалено силно основата, за да не стане прекалено твърда след изпичане. Приберете формата в хладилник, за да стегне подложката, докато приготвите крема.
Стопете белия шоколад на водна баня и го оставете напълно да се охлади.


Загрейте фурната на 170 градуса.
Разбийте с миксер крема сиренето. Добавете захарта,  заквасената сметана, ванилията и лимоновата кора и разбийте всичко добре. Едно по едно добавете яйцата, като бъркате между всяко, само колкото да се поеме от сместа. Накрая добавете и стопения, охладен бял шоколад и внимателно разбъркайте с лъжица.
Ако искате да направите мраморна шарка разделете крема на две. В едната половина сложете хранителната боя и разбъркайте, докато получите розов цвят. Другата половина оставете бяла.
Редувайте да наливате двата цвята крем върху блата и накрая завъртете един път дървен шиш в крема, за да направите шарката или ако не сте боядисали едната част излейте целия крем върху подложката. Поставете съда за печене в по-голяма тава и я прехвърлете във фурната. Внимателно налейте 1-2 пръста вода в тавата и печете чийзкейка на водна баня на 170 градуса около 40 минути, до готовност. Краищата трябва добре да са стегнали, а средата леко да мърда при разклащане на съда. Това означава, че е време да го вадите. След като изстине напълно чийзкейкът стяга и има кремообразна текстура. Ако го препечете ще стане на сирене. Печенето на водна баня предпазва чийзкейка от напукване. След като чийзкейкът изстине напълно, го охладете в хладилник за поне 4-5 часа, преди да го прехвърлите в поднос. 
Излейте пюрето от малини в тиган и добавете 3 с.л. захар. Кипнете сместа и добавете разтвореното в малко вода нишесте. Бъркайте, докато сместа започне леко да сгъстява. Отстранете от котлона. Охладете. Полейте чийзкейка с малиновото пюре и разнесете с лъжица по повърхността. Подгответе плодовете. Полейте нарязания банан с лимонов сок, за да не потъмнее. Декорирайте чийзкейка с плодовете и филираните бадеми. Охладете го добре преди поднасяне. Ако желаете можете да намажете плодовете с разтворен желатин, за повече блясък.


Да ви е сладко и весели майски празници на всички!
Благодаря Ви!




12 коментара:

  1. Ани, прекрасен десерт за прекрасното ти местенце и за прекрасния повод! Ама ти си преркасна, какво да е иначе. :) Радвам се, че те познавам лично и от сърце желая здраве за цялото ти семейство и все с такова желание и вдъхновение да изпълваш Вкуснотека. Бъди си винаги целеустремена и успешна, мила Ани, прегръдки от мен!
    И успех на участвщите в играта! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебен сладкиш, Ани! Трябваше и него да включиш към подаръците :)
    Ей така се прави за рожден ден, а аз все ги забравям моите :). Ще си взема поука.
    Много успех на блога и на теб самата! Бъди все така креативна! Прегръдки и сърдечни поздрави!
    А и още нещо - липсата на коментар не значи, че дадена рецепта не ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Петкана Богословова30 април 2014 г. в 20:29

    Ан и, продължавай да бъдеш новатор, креативна и успешна! Прекрасен десерт за прекрасен повод! Желая ти много здраве и успехи:*

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш, с празнична визия, така както подобава за този специален повод! Честит празник на това прекрасно местенце, а на теб от сърце ти пожелавам нестихващи вдъхновения и творчески шедьоври! Прегръдки и прекрасен месец май! * На участниците в томболата - късмет!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита блогогодинка с този прекрасен кейк!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно,както винаги!
    Хубави майски празници,Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Ани! Продължавай вс така да твориш и да вдъхновяваш всички ни! Наздраве!
    Споделено ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на"Вкуснотека"
    Прекрасен десерт си приготвила в унисон с повода!
    Продължавай да твориш красота!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Ани! Пожелавам ти здраве и вдъхновение!
    А десертът е толкова красив и вкусен, в унисон с празника!

    ОтговорИзтриване
  11. Цей рецепт дуже надихає на кулінарну творчість.

    ОтговорИзтриване
  12. Споделено! Честит празник!

    ОтговорИзтриване