сряда, 25 юни 2014 г.

Патладжани с доматен сос

     Ако четете редовно блога, най-вероятно знаете слабостта ми към патладжани. Обичам всичко с тях и често ги приготвям и у дома. Лятото едно от любимите ми ястия е патладжани с доматен сос. Правя ги печени на тиган с малко зехтинче, защото не обичам да пържа, заливам ги с хубав доматен сос с чесън и бяло вино и поръсвам с пресен магданоз. Поднасям с хубав хляб за топене...ммм разкош :) 


Продукти:

3-4 големи патладжана
зехтин
сол

продукти за доматения сос: 

400 мл. доматен сос
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
сол
връзка пресен магданоз
зехтин


Измийте и обелете патладжаните на раета. Нарежете ги на кръгчета и ги изпечете на тиган с мъничко зехтин от двете страни. След като загрее добре тигана става много бързо.  Посолете.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с малко зехтин и вода в тиган, до омекване. Налейте бялото вино и доматения сос. Подправете с черен пипер и сол и гответе на бавен огън, докато се редуцира и сгъсти леко. Отстранете от котлона и поръсете с нарязан пресен магданоз.
Поднесете патладжаните в плато, поляти с доматения сос и поръсени с магданоз.


Да ви е сладко!


Eggplant with tomato sauce

If you regularly read the blog, you probably know my weakness to eggplants. I love everything with them and often prepare at home. One of my favorite summer dishes is eggplant with tomato sauce. I bake them in a pan with a little olive oil, because I do not like frying, deep them in nice tomato sauce with garlic and white wine and sprinkle with fresh parsley. Serve with good bread  ... mmm splendor :) 

Ingredients:

3-4 large eggplants 
olive oil 
salt

products for tomato sauce: 

400 ml. tomato sauce
1 onion 
2 cloves garlic 
1/2 cup white wine
pepper
salt 
bunch fresh parsley
olive oil

Wash and peel the eggplants striped. Cut them into slices and bake in a pan with a little olive oil on both sides. Once the pan in heated it is very fast. Salt.
Finely chop onion and garlic and saute with a little olive oil and water in a pan until soft. Pour white wine and tomato sauce. Season with pepper and salt and cook over low heat until reduced and thickened slightly. Remove from heat and sprinkle with chopped fresh parsley.
Serve eggplant in plateau topped with tomato sauce and sprinkled with parsley.

Enjoy your meal!


5 коментара:

  1. И аз като теб, умирам си за този зеленчук. Приказна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшна рецепта, Ани! Аз рядко ям патладжан, но в последните години много ми се услажда и все си търся интересни рецепти с него! това ще се опита задължително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че е вкусно! Приказно е и ще си ги направя! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Бързо, лесно и вкусно ;) Поздрав и прегръдка.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни летни предложения, Ани -
    свежи идеи, страхотни рецепти и прекрасни снимки.
    Поздрави за теб, вдъхновено и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване