Търсене в този блог

неделя, 29 юни 2014 г.

Пуешки гърди в марината от кленов сироп

      Скъпи приятели, днес искам да ви представя една много вкусна, бърза и лесна рецепта с пуешки гърди в марината от само три съставки кленов сироп, Дижонска горчица и балсамов оцет. Тази рецепта е само един елементарен пример как можете да въведете кленовия сироп в кухнята си. Всичко, което трябва да направите е да смесите в купа продуктите за маринатата и да залеете с нея месото, а след това да го запечете. Ако желаете използвайте пилешки гърди. В такъв случай не е необходимо да ги печете повече от 30 минути. Кленовият сироп придава много деликатен, сладникав вкус на пуешкото месо. 



        Ако за първи път ще използвате този продукт може би ще искате да узнаете малко повече за него. 
       Кленовият сироп и кленовото дърво са символи на Канада и няколко американски щата, по-специално Върмонт. 80 % от кленовият сироп в света се произвежда в канадската провинция Квебек. Технологията за добиване на кленов сироп се е запазила още от индианските племена. Той е естествен хранителен продукт, обработен чрез загряване на концентрирана чиста кленова смола. Събира се през ранната пролет. Смята се, че най-сладкият сок се получава през март, когато напъпват дърветата и денем температурата е над нулата, а нощем под  нея. В ствола на дървото се пробиват отверстия, в които се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Не се добавя захар, както и никакви консерванти и подобрители. Съдържа голямо количество калии, калции, фолиева киселина, магнезий и манган. Смята се, че оказва благотворно действие при лечението на болести като рак, диабет и затлъстяване. В последните години добива популярност покрай диетата Master Cleance, в която играе ролята на очистител на организма от токсини. 
     Кленовият сироп може да замести захарта във всички нейни приложения - като подсладител в различни тестени изделия, към сладки, месни и зеленчукови ястия. Когато избирате кленов сироп обърнете внимание да няма утайка и цветът да е прозрачно-кехлибарен. 
      Магазини "Дар от Боговете", като ценители на качествената и здравословна храна, предлагат един от най-добрите и напълно органични кленови сиропи от Канада - Maple Joe. Кленовият сироп е с топъл, кехлибарен цвят и уникален вкус на дърво и карамел. 


Продукти:

6 бр. пуешки гърди AYA (може да се замени с пилешки)
черен пипер
сол
зехтин

продукти за маринатата: 

1/4 ч.ч. кленов сироп Maple Joe
2 с.л. Дижонска горчица Beaufor
2 с.л. Балсамов оцет

1 стрък пресен розмарин

продукти за гарнитурата:

1 глава пресни броколи
2 моркова
бучка масло
сол
зехтин


Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете пуешките гърди на дъното на йена или малка тавичка. Поръсете ги с черен пипер и сол и полейте със струйка зехтин.
В купа смесете продуктите за маринатата - кленовия сироп, горчицата и балсамовия оцет.


Излейте я върху месото. Нарежете на ситно стрък розмарин и поръсете отгоре. Печете пуешкото месо 40 минути, до готовност. 
През това време бланширайте розичките броколи за няколко минути във вряща вода. Отцедете и върнете на котлона с бучка масло. Поръсете с малко сол и разбъркайте само колкото маслото да се стопи. Обелете морковите и отрежете фини ленти, с помощта на по-широка белачка за картофи. Полейте ги със струйка зехтин и разбъркайте.


Поднесете пуешкото месо, полято със соса, с гарнитура от броколи и ленти от свежи моркови.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от: http://www.allrecipecenter.com/


5 коментара:

  1. Ани, чудесна рецепта! Обичам да готвя с кленов сироп, а пък тази марината звучи много вкусно. гарнитурата е много диетична и лека, идеална за този протеин. Поздравления още веднъж за прекрасната рецепта! Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, страхотно предложение ;) Аз предимно използвам кленовия сироп за сладкиши, но тъй като има много рецепти сладко със солено и там ползвам мед, може би не е лошо следващият път да отворя и кленовия сироп.
    Поздрави и хубав ден,

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте :) Не мога да открия такива пуешки гърди AYA в София, даже никакво пуешко. Бихте ли ми написали от къде ги купувате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ива,
      охладени, висококачествени пуешки гърди можете да откриете в магазини Дар от Боговете. Ако искате се обадете по телефона да попитате дали ги имат в момента налични, тъй като забелязах, че вече са преминали на телешки рибай и т-бон стекове.

      Изтриване
    2. Много ви благодаря!!!!! Прекрасна сте!

      Изтриване