Търсене в този блог

вторник, 2 декември 2014 г.

Пикантен туистър по Марокански с пилешко, хумус и чътни от тиква, ябълки и карамелизиран лук

    Ако сте в настроение да бъдете различни, пригответе си домашен сладко-пикантен сандвич за вашия lunch box (кутия с обяд). Бъдете свежи и сити. Пикантният му вкус ще ви ободри и ще ви даде сили за втората половина на деня. Разнообразете Вашия обяд и хапнете в движение, вкусно и здравословно. Накарайте колегите ви да полюбопитстват какво хапвате. Заинтригувайте ги. Заредете се с различно настроение :)
  И преди съм ви споменавала колко обичам "умните" уреди, които ми помагат в кухнята, затова с удоволствие приех поканата на Tefal да изпробвам новите им три уреда Tefal Fresh Express, електрическо ренде, Infiny Force, пасатор  и Infiny Press Revolution, бавно оборотна сокоизтисквачка. 
В следващите публикации ще ви представя 4 рецепти с уреди от ново поколение, като ви покажа тяхното приложение в забързаното ежедневие и настроението, което създават. 
   Първата рецепта е много вкусен, пикантен туистър по Марокански с пилешко, хумус и чътни от тиква, ябълки и карамелизиран лук. Една съвършена комбинация от пикантно и сладко, с ориенталски привкус. Есенна и много уютна храна. Зеленчуците за чътнито настъргах с помощта на Tefal Fresh Express, което ми отне точно 5 минути. Това е уред, който разполага с пет приставки за електрическо рязане и настъргване на едро и дребно на плодове и зеленчуци, както и някои по-твърди сирена и дори шоколад. 
    

Продукти за 4 бр.:

4 бр. пълнозърнести тортили или арабски питки

продукти за пилето:

1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджил
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. къри
черен пипер
сол
зехтин

продукти за тиквеното чътни:

2 парчета тиква
2 зелени ябълки
1 червен лук
150 г кафява захар
1/4 ч.ч. бял балсамов оцет
1/4 ч.л. джинджифил
1/8 ч.л. канела
2 смлени зърна бахар
черен пипер
сол
1 зелена люта чушка

4 листа зелена салата
зехтин

продукти за хумуса:

250 г сварен нахут
2 скилидки чесън
6 с.л. зехтин
3 стръка пресен лук (само бялата част)
50 мл. сусамов тахан
1 ч.л. кимион
3 с.л. лимонов сок
черен пипер
сол


Почистете и нарежете пилешкото месо на малки парчета. Сложете го в купа, добавете всички подправки, плюс зехтина и го оставете да се маринова поне за половин час.
През това време пригответе хумуса. Сложете нахута и всички останали съставки в блендера и пюрирайте до гладкост. Ако е необходимо разредете с 1-2 с.л. вода. Прехвърлете в купа.


Измийте и обелете лука, ябълките и тиквата. Настържете ги с приставка Е2 на Tefal Fresh Express, като отделите настъргания лук в тиган, за да го карамелизирате. Отделете го.
Сложете в тигана настърганите тиква и ябълка, добавете захарта, оцета и всички подправки и ги гответе, докато омекнат и станат на пикантно сладко. Добавете и лука и разбъркайте.


Запържете пилешкото месо в тиган за няколко минути, докато добие златист загар.


Сглобяване:


Леко затоплете тортила питката. Намажете я по средата с хумус. Отгоре поставете пилешки късчета месо, едно листо зелена салата и завършете със сладко-пикантното чътни и струйка зехтин за разкош. 


Завийте  тортилята, като леко прихлупите единия край 


и след това застъпите левия и десния край отгоре. Поднесете веднага.


Да ви е сладко!










10 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти Миленка, радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  2. Харесаха ми тези пълнозърнести тортили с пълнеж, доста са пикантни - с джинджифил и черен пипер, но са много оригинални с хумос и чътни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не са в никакъв случай люти, въпреки всички подправки, просто са леко пикантни, но същевременно вкусът е много балансиран от сладкото чътни. Опитай, обещавам ти, че ще останеш очарована! :)

      Изтриване
  3. Дали са уредите в най-добрите ръце! Добре са преценили кой ще ги разгърне в най-добрата им светлина. Браво, Ани, чудесен старт! Очаквам и останалите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, мила, благодаря ти! Твоето мнение за мен винаги е било много важно, знаеш! Радвам се, че идеята ти харесва. И останалите рецепти са много любопитни ;) Прегръдки

      Изтриване
  4. Това чудо от Тефал все повече ме впечатлява и като фен на техните уреди и посуда за кухнята:) и почитател на твоите изключителни рецепти съм 100 процента сигурна, че и едното и другото си заслужават. Страхотна презентация, Ани! Убедена съм, че ще ги представиш по най- добрият начин. Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз съм фен на уредите на Тефал, затова и се съгласих да разгърна потенциала им. Ще видиш и в следващите рецепти вкусни идеи за добро настроение. Прегръдки

      Изтриване
  5. Още вчера писах, но и тук ще ти кажа - това ястие е по вкуса ми и много ми харесва, Ани! Записвам и почвам да готвя! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, като знам колко ни е близък вкуса, съм убедена, че ще ти хареса. Страхотно вкусно се получи. Щом го хапвахме и за обяд и за вечеря, представи си :)))

      Изтриване