Търсене в този блог

неделя, 19 април 2015 г.

Кутии с храна за по-здравословен училищен обяд

    В публикацията за открития урок, който проведох на тема здравословно хранене в детската градина на Аида, ви обещах да ви разкажа за една прекрасна дама, с която се запознах, а именно Ваня Желязкова от Lunchbox, която заедно с мен направи срещата с децата по-интересна и образователна. 
   През септември голямата ми дъщеря ще бъде първокласничка. Навлизаме в нов етап от развитието й. Вълнувайки се за това с какво ще се храни тя, когато тръгне на училище попаднах на Lunchbox. Открих, че има вариант детето ми да продължи да се храни здравословно и пълноценно дори и в училище, носейки си кутия с домашно приготвена, балансирана храна.



Изумих се колко красиви и практични кутии за храна предлагат и както става в живота, хората с еднакви ценности се събират, ние с Ваня много си допаднахме и установихме, че заедно можем да бъдем по-силни, защото възпитаването на правилни вкусове започва от малки и трябва да се "отглежда" ежедневно!


    И тъй като тази тема ме вълнува в момента, а вярвам, че и много от вас, които ще тръпнат в очакване на този септември, в следващия месец ще ви представя няколко идеи как да приготвите кутия с храна за училищния обяд на детето си, както и идеи за работещите, които искат да се хранят здравословно.
    Идеята се състои в това да бъдем малко по-организирани, да планираме седмичното си меню (нещо, за което съм ви говорила и преди) и да отделяме порции от приготвената вечеря, които да сложим в кутията с храна. Прибираме я в хладилника и на сутринта избягваме сутрешния стрес и напрежение от притискащото ни време, като слагаме готовата кутия в раницата на детето.
     Кутиите с храна са уникално проектирани, като вътрешното им пространство е уплътнено до максимум и е разделено количествено на  точните пропорции от белтъчини, зърнени култури, млечни, плодове и зеленчуци. Всяка вътрешна кутия е предназначена за определена група храни и може да бъде размествана или вадена, за повече гъвкавост.


  Наред с факта, че кутиите са направени от патентован материал, не съдържащ фталати, олово и бисфенол А, и като преминем през това, че имат 2 години гаранция за издържливост, а изолиращите чанти и калъфи са с 1 година гаранция,  не задържат миризми, мият се в миялна машина и са здрави, колкото да играете пинг понг с тях, кутиите определено имат потенциал да се превърнат в най-добрия приятел на майката на ученика. Не само! Кутиите за храна са отличен вариант за работещите хора, които или нямат време да излизат в обедната почивка, или нямат добри заведения за хранене в района, в който работят, или просто искат да спазват определен хранителен режим, който сами да контролират.
    С кутиите за храна сте сигурни, че детето ви не преяжда и не остава гладно, не се храни с "глупави храни" от лавката, а се храни балансирано с домашно приготвена храна.


Вярвам, че всяко дете би предпочело да си хапне от тази красива, цветна кутия, с добре подредена, домашна храна, приготвена от познатата кухня на мама, пред училищния стол, който не винаги предлага храната в най-добрия й вид.., а както знаем човек се храни първо с очите, а това правило важи с още по-голяма сила за децата.

В кутията за днешния училищен обяд приготвих следното меню:
  • пролетно кюфте от кайма, оформено като таралежче и парче сирене Фета (рецептата в линка)
  • задушени с масло пресни картофки и шишчета от домат и краставичка
  • ягоди и цвете от манго
  • десерт - здравословен, шоколадов бонбон от фурми и ядки (рецептата по-долу)




Рецепта за здравословни, шоколадови бонбони с фурми и ядки:

Продукти:

80 г. микс бадеми и лешници
80 г. фурми
1 и 1/2 ч.л. сироп от агаве
1 ч.л. натурално какао
1-2 ч.л. вода

по желание натурално какао за овалване

Накиснете ядките за половин-един час във вода. Отцедете ги добре и ги измийте. Сложете ги в блендера и добавете почистените от костилки фурми, сиропа от агаве, какаото и водата. Смелете всичко, докато стане на трохи. Оформете бонбоните с леко навлажнени ръце. По желание оваляйте част от тях в какао и охладете бонбоните поне за час, за да стегнат.

Да ви е сладко!

----------------------------------

Обядът е балансиран и осигурява пълноценно хранене на Вашето дете. Когато е поднесена по-нестандартно и интересно за детето то ще я хапне с удоволствие. Въображението ви ще бъде богато възнаградено. Ако желае да играе през следващото междучасие може да си хапне плодовете или десерта.



Освен, че се предлагат в огромно разнообразие от цветове, кутиите са херметически затворени и не могат да се отворят. Три от кутиите имат капаци. В тях могат да се слагат течни храни, без опасения, че ще се разлеят. Ако капаците не са правилно затворени, самата кутия не се затваря! В кутията има място и за приборите. Цялата кутия е с размер, съобразен с това да се побира в предния джоб на раницата на детето.
Ако имате притеснения за летния сезон, Lunchbox предлагат чанти и калъфи, както и охладители, които съхраняват храната прясна и добре охладена.



Материали от: http://www.lunchbox.bg/

34 коментара:

  1. Ovo je zaista divno, jako praktično i korisno i za decu a i za odrasle. Gledala sam na japanskim sajtovima njihove lepo upakovane kutije sa čarobnom hranom, tvoja izgleda jako privlačno i zdravo. Pozdrav mila iz Beograda.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Яна. Радвам се, че намирате кутиите за практично решение на училищния обяд. Сърдечни поздрави

      Изтриване
  2. Ани, винаги се радвам на майки, които
    търсят и предлагат най-доброто в храненето за детето си!
    Кутиите са чудесни.
    Отдавна гледам Танита, която показва какво слага за децата си в училище :)
    Похвална е и идеята на госпожата в детската градина!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Необходимо е малко усилие от нас, което в годините ще ни се изплати. Вкусовете и културата на хранене се възпитават от малки. Възхищавам се на децата на Ваня например, които са големи момчета, а дори не носят пари в училище, защото майка им им е приготвила вкусна и питателна храна за деня и те просто нямат нужда да слизат до "изкушенията" в лавката.

      Изтриване
  3. Добре ще е, ако детето има къде да седне и да си изяде обяда, защото освен на някоя пейка не виждам къде/имам предвид училището на моето дете/. Одобрявам много идеята, но лично аз, а и повечето работещи предполагам, нямат това време за приготвяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Благодаря ви за гледната точка. Идеята е кутиите да улесняват живота ни, не да го усложняват. Всичко, което е необходимо да се направи е от вечерта да заделите част от вечерята в кутията на детето. Дори и салата. А дресинга може да се сложи в кутийката с капачето и детето да си я овкуси на мига. Прибирате в хладилника и на сутринта не си причинявате допълнителен стрес в напрегнатите сутрини. Малко плодове, една, две бисквитки и сте готови. Аз като работещ в центъра често срещам огромна трудност къде да се храня по обяд. С удоволствие бих си носила кутията за обяд, особено, когато спортувам и искам да се храня правилно.
      А що се отнася до местата за хранене, предполагам, че пейката навън е най-подходящото място за целта, или класната стая в междучасието.

      Изтриване
  4. Първо в класната стая е забранено да се яде! Второ когато навън вали или духа вятър не е никак приятно да седнеш и да ядеш! Първокласниците учат до края на Май. Започват училище Септември. Все в хладните месеци на школо...Няма да е приятно да си навън!
    Кутиите пазят ли храната топла?
    От къде могат да се закупят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо да е забранено в стаите да се яде? А в занималните? Ето тук можете да ги разгледате: http://www.lunchbox.bg/
      Има и термоси.

      Изтриване
  5. Отдавна съм им хвърлила око на тези кутии. Тази година ще се старая да слушам повече, за да ме зарадва дядо Коледа. Кутиите изглеждат много практични и функционални. Мечтая си не за 1, а за няколко такива, за да има по една за всеки член от семейството. Ние със съпруга ми почти ежедневно си носим домашна храна за обяд на работното място. Имам възможността и на дъщеря ми да изпращам в детската градина. За момента използвам стъклени буркани и кутии за нея. Надявам се след няколко години, когато започне да посещава училище да имам възможността отново да й изпращам домашна храна. Разбира се, това в голяма степен зависи от мен, но смятам, че има нужда и да се подобрят условията в училищата, за да се подсигурят удобни места за хапване (особено на обяд). В момента в БГ още не е достатъчно разпространено носенето на домашна храна и често децата стават обект на подигравка. Счита се за "престижно" да се храниш с боклуци от близката лафка (въпреки че има домашно приготвени неща, които не могат да вписани в графата здравословно хранене, но тук май опираме и до производителите). Трябва сериозно да се поработи и в тази насока, да се образоват както родителите, така и децата.
    С интерес ще следя предложенията ти, Ани!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се опитвам да накарам моя 12 годишен юнак поне по един сандвич да яде до обяд, приготвен от мен, но каза че децата му се подигравали.

      Изтриване
    2. Таня, моите деца са на 12 и 13 години и се хранят само с храна в кутии. Никой не им се подиграва. напротив, децата вече гледат с какво се хранят другите деца и все повече преминават на домашна. В нашето училище повечето деца са с кутии за храна. първо е 4 пъти по ефтино и много по-здравословно. на деца, които растат на пици, мекици и дюнери вече не се гледа с много добро око. Не съм съгласна че се счита за престиж храненето с боклуци. децата са разумни и искат да са здрави. пък и тези кутии са доста cool!!! преди да се появят носехме в обикновенни, които се чупеха всеки месец, защото с кутията за храна се изграе в училище на какво ли не. Оказва се че е удобна за тенис на маса:)
      Имам две момчета...

      Изтриване
    3. Благодаря ти Танче! Радвам се, че си достигнала до позитивното съобщение на този пост. Надявам се да превъзмогне детенцето ти своето притеснение и дори да служи за пример на другите деца. Аз съм сигурна, че е въпрос на време хората да започнат да се интересуват и да изискват повече по отношение на храненето на децата си.

      Изтриване
  6. Тези кутии струват 20 лева в Aliexpress.com и не са нищо особено.. тез картофи и кюфте в кутията са далеч от графа здравословно и полезно за деца. Някакъв мазньоч.

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли да пуснаш линка, че не ги намирам

    ОтговорИзтриване
  8. Егати и рекламата от неграмотни хора.Аз работя в сферата на здравословното хранене при децата.Мога да кажа , че туя кутий са опасни за децата , поради няколко причини:
    1.Пласмасата е много вредна за хората не само за децата .
    2.Не е редно децата да съхраняват храна в чантата си , защото не е на подходяща температура и крие голями рискове.
    3.НЕ Е ПОЗВОЛЕНО ДА СЕ ХРАНЯТ В СТАЙТЕ , защото там се учи а не се закусва или обядва.
    и т.н. Мога да пиша много по тоя въпрос но няма да просвещавам повече рекламните агенти на дадената фирма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На фона на неграмотността на горния текст, намирам за безпредметно да дебатирам на тема грамотност с госпожата....

      Изтриване
  9. Ани,
    нося си винаги домашно приготвена салата с кълнове на работа.Служи ми за обяд.Използвам съд от неръждаема стомана с плътно затварящ се капак, производство на немска фирма.Доволна съм, защото храната е съхранена в съд от качествен материал.Не знам дали пластмасата е удачна.Аз лично от нея не съм доволна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, похвално е това, че отделяш време за себе си и здравето си, като си носиш домашно приготвен обяд. Аз също ще започна, защото в центъра, където работя е много ограничен изборът на храна. Предимството на кутията с разделители е, че ти позволява да приготвиш по-богат и балансиран обяд. А що се отнася до пластмасата, аз не съм специалист, защото водя кулинарен блог за храна, и споделям идеи за училищен обяд, но в сайта можеш да прочетеш много информация, написана по темата: http://www.lunchbox.bg/page/17/bezopasni-kutii-za-hrana.html, както и следното:
      Пластмасата се различава по своя код за рециклиране: 1-7.
      По-долу можете накратко да прочетете какво знаем ние за безопасността на пластмасите и рециклирането.

      ДОБЪР ИЗБОР
      #5 – Полипропилен - Polypropylene (PP) - не вреди на здравето. Всички кутии за храна Laptop Lunches са направени от висококачествен РР.
      #2 – Полиетилен с висока плътност - High Density Polyethylene (HDPE) – не вреди на здравето. #4 – Полиетилен с ниска плътност - Low Density Polyethylene (LDPE) - не вреди на здравето.

      ЛОШ ИЗБОР
      #3 – Поливинил хлорид - Polyvinyl Chloride (PVC) – сърържа пластификатори, които се добавят, за да придадат гъвкавост на материала. PVC съдържа фталати и други елементи, които рушат ендокринната система.PVC се използва широко в много продукти – домакински фолиа, найлонови торбички, бутилки, детски играчки. Някои PVC продукти съдържат олово. PVC се рециклира трудно, заради високо си съдържание на хлор и високо ниво на токсични добавки. Разделянето и събирането струва скъпо. Качеството на материала се влошава много при рециклиране и нуждата от първичен PVC материал остава висока в сравнение с рециклирания.
      #6 – Полистерол (Стиропор) - Polystyrene (Styrofoam) – съдържа карциногенни и разрушаващи ендокринната система химикали. Не се препоръчват съхнанение на мазни храни и алкохолни напитки в такива опаковки. Полистерол е нерециклиран материал.
      #7 – Поликарбонат (PVC) - Polycarbonate (PC) – съдържа бисфенол А, известен като хормонален разрушител. Влияе върху репродуктивните органи и вреди на тъканта на гърдите и развитието на простата. (Имайте в предвид, че не всички пластмаси с код 7 „други пластмаси“ са направени от поликарбонат).
      #1 –Полиетилен терефталат - (PETE или PET) – използва се най-широко в бутилките за вода за еднократна употреба, безалкохолни наптки, сода и сокове. Тези бутилки не са предназначени за многократна употреба и не трябва да се излагат на топлина. Тези опаковки се рециклират, но за съжаление малка част от тях достига до местата за това. Отиват в природата. Нека всички помислим да използваме по-често бутилки за многократна употреба.
      Кутиите с храна не съдържат бисфенол А, както олово и фталати.

      Прекалено много ценя аудиторията си и съзнавам силата на трибуната, която имам, за да си позволя да препоръчам некачествен и непроверен продукт на читателите си (в това число и теб, като мой редовен читател :) ). Отново акцентирам, че в стилистиката на моя блог, целта ми е да дам тема за размисъл на хората. Да помислим за алтернативите на установеното статукво, да изискваме и да се информираме. Застрашаващите размери на болестта Диабет тип 1 при децата , са плашещи и стряскащи. Трябва да бъдем отговорни, както към тях, така и към нас самите. Кутии има много. Изборът е голям. Аз се доверих на Lunchbox, защото наистина отговарят на моите критерии. Целта ми е да дам възможно повече идеи за храна в кутия, било то за деца или за възрастните, а не да обяснявам техническите им характеристики. С тази задача са се справили перфектно Lunchbox. Там има много материали и статии по темата. Човек ако се интересува може да намери отговорите на всичките си въпроси там, или да отправи запитване.
      Още веднъж благодаря ти. За мен е удоволствие винаги да си пиша с теб Ели! Поздрави

      Изтриване
    2. Ани,
      сърдечно ти благодаря за много подробната информация.Тези кутии, които ни представяш наистина са удобни, защото са с разделители и може да се съхранява на малко компактно пространство различна по вид храна.Ще проуча въпроса и ще си закупя, защото винаги си приготвям домашна храна за работа.
      Сърдечни благодарности !

      Изтриване
  10. Браво Ани! Това е прекрасен пост! Дано го прочетат повече майки на малчуганите, които тепърва започват училище. Браво!

    Лично за мен по-важното в случая не е кутията. Дали е удобна, вредна и т.н. Смисълът на поста е да научим децата от малки на качествена домашна храна. А това няма да стане реалност, ако процеса не започне у дома. Всичко е само в ръцете на нас, родителите. А дали пластмасовата кутия е отровна за децата? Хм, това, което пият и ядат, купувайки го от лавките дали е полезно и здравословно?

    Ще кажете "Моето дете не купува боклуци. Аз му приготвям и то си носи". Браво, това е чудесно! Но колко са като вас? Този пост е за тези, които не се замислят много и пренебрегват домашно приготвената храна. Нека на тях им е полезен. Нека се замислят те. А дали ще си купите кутия он 20 лв или не няма никакво значение. Значение иза само здравето на децата ни.

    Браво Ани!

    ОтговорИзтриване
  11. Внучка ми живее с родителите си в САЩ. Още от детската градина си носи храна от къщи, в подобни кутии и термос за супи. Там е прието и всички деца си вадят кутиите и се хранят заедно, вътре в у-ще, макар и с различна храна. Сега е ученичка и пак си носи, макар да имат нещо като стол, но самата тя казва, че храната е гадна (неин израз), макар че като всяко дете се изкушава от пържените картофки. Всъщност и големите си носят в офисите храна от къщи - имат нещо като стая с уреди за чай, кафе, минерална вода, в която се хранят наобяд. Наистина си е занимавка от вечерта да приготвиш кутиите, но поне знаеш какво ядете.

    ОтговорИзтриване
  12. Ани, наистина много полезен пост! Моите хлапета вече са големи и за щастие хапват обяда си при баба, а лафка не посещават. Слагам в раницата вода, плод и Roo'Bar, в който просто са влюбени :) Когато пък бяха малки, категорично отказаха да се хранят на стол и им приготвях кутии с обяд, който си носеха в стола и хапваха със съучениците си за да не се чустват изолирани :) А от въпросната кутия ще се възползвам лично, тъй като и до моя офис липсва разнообразна храна :) Дано повече хора се възползват от кутията, тъй като по-вкусна от домашната, балансирана храна, убедена съм - няма :)
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ани, аз като човек, който също си носи почти винаги храна от вкъщи, искрено те поздравявам и подкрепям! Наистина у нас все още не е толкова разпространено и утвърдено (само аз и адашката ми в курса си носим домашна храна), но важното е, че процесът е в положителна насока на развитие. :) И ти си пример за това!
    Отново ти благодаря и ти пожелавам все със същия хъс да се грижиш за себе си и семейството си. Пък дребни душици винаги ще има, хич не им обръщай внимание.
    Сърдечни прегръдки, мила ми Ани! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Чакай и аз като майка да се изкажа:
    Дъщеря ми от години се храни по този начин. 90% от децата в нейния клас не използват услугите на училищния стол, защото храната там явно не става. Храната, която и слагам често е и под формата на "манджа", защото това съм приготвила у дома. Десет пъти предпочитам ( а и тя) да яде хладна храна, вместо нещо, което не е храна. А кутията е най-малкия проблем. Убедена съм, че съдържанието в нея е много по-важно.( това по повод вредата от пластмасата).
    Браво, Ани!

    ОтговорИзтриване
  15. е, мъх, проблемът не е в стола, а в боклуците, които си хапват децата извън него. не мислете, че в повечето домове се готви по-добре от стола, напротив. да не говорим, че хората масово не са запознати със здравословното хранене /което има доста различни измерения и видове всъщност/, каквото и да си мислят. това, че е домашно приготвено не означава, че е качествено или здравословно. аз в личен план съм твърд привърженик на домашната храна, вкл. аз и съпруга ми си носим на работа. имаме и различни видове кутии и приспособления за хранене навън, важното е желание да има. честно казано и мен ме притеснява съхраняването на храната в пластмасови кутии, абсурд е да се приготвя от вечерта според мен. лично ние използваме стъклени, защото няма безвредна пластмаса, каквото и да се говори. но на дете не може да се даде стъкло, затова като алтернатива остават подобни кутии. практични са, но мисля, че цената им е доста завишена. и само за сведение - китайски са.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен, не мога да предотвратя всички опасности, били те в храната или кутиите. Човек, ако не произвежда сам храната си ( че дори и тогава) , няма как да е сигурен какво точно ще сложи в устата си. Не желая да изпадам от групата на клиентите в групата на пациентите на тема хранене. И имам достатъчно деца, за да мога да не се заблуждавам в начина им на живот извън дома. Личният пример, госпожо, е това което ще научи децата, въпреки че има възрасти, в които и това не помага.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, г-н Анонимен, когато се пише е хубаво да заставаме с името си, особено когато пишем неверни неща. Смятах да не Ви отговарям, защото сте анонимен, но тъй като лъженте злонамерено, счетох за нужно да пиша, заради читателите на този блог.
    Като официален вносител на кутиите бих искала да Ви информирам, че кутиите се произвеждат в САЩ, а калъфите в Китай, но ние внасяме всички продукти от САЩ, защото искаме да сме сигурни в качеството на използваните материали и продукти. Това го пише на нашия сайт. Всички продути имат FDA сертификат за качество, което само по себе си е достатъчно.
    Моля Ви да се извините на аудорията тук, за това, че се опитвате да я подвеждате. Самата аз имам 2 деца. Преди да открием кутиите Laptop Lunches се хранехме с кутии, които всички познаваме добре и можем да закупим от във всеки магазин. Те се чупят лесно и не позволяват балансиран обяд в 4 части.
    За да бъде този продукт в България се борих 6 месеца, защото смятам, че всяко българско дете, заслужава и има право да се храни безопасно и балансирано. Не си мислете, че не си давам сметка за цената, която се оскъпява заради виксоките разходи за транспорт, мита и ДДС. Факт е че в цяла Европа цената е такава, дори в мамента при нас е по-ниска. Курсът на долара не работи в посока на цената на кутиите. Но ние не я вдигаме. Напротив.
    И още нещо, моля Ви още веднъж да пуснете линка, където тези кутии са 20 лв. искам да разбера, как точно става това, за да се науча. Правим нещата легално и законно. Не можем да постигнем по- ниска цена. Считам, че ползвате платформата на блога неетично и злонамерено.
    И още нещо - преди да стартираме проекта Lunchbox, направихме проучване в 100 софийски у-ща. Установихме, че от 1-4 клас в училищния стол се хранят само 30% от децата. След 4 клас, децата не посещават столовата. Причините за това са много, но не е нужно да ги коментираме тук. Въпросът е с КАКВО СЕ ХРАНЯТ децата, които не посещават столовата!? Lunchbox e алтернатива. Всеки родител сам ще избере какво е най-добро за детето му днес и за в бъдеще.
    Lunchbox работи по пилотен проект,Хранене с баланс, здраве в аванс, в училищата. Той ни доказа, че с обща работа нещата могат да се получат. Г-н Анонимен, Вие какво точно правите, за да помогнем на децата и родителите. Виждам че подвеждате, а какво друго правите!?
    Ще съм ви благадарна да се извините и поне да се възхитите на труда на Ани, окято направи и даде живот, като сготви толкова вкусно за децата ни в тази кутия. Вложи творчество, енергия и ентусиазъм. Направи нещо красиво. То може да е красиво и не само в тази кутия. Но Ани избра тази, защото и хареса. Нещо повече, прави го заради идеята и добрата кауза.
    Поста стана много дълъг. Извинете ме, но наистина ми омръзна само да се лъже в тази държава и добри инициативи да се маскарят от анонимчовци.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей,Ани!Искам да попитам може ли да се замени агавето с кленов сироп или мед в рецетата за здравословни бонбони....дали ще се получат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се. Ще се получат, при това много вкусни.:)

      Изтриване
  19. Благодаря ти за отговора и за хубавата рецепта....Ще ги направя тези дни на моето момченце!

    ОтговорИзтриване
  20. От къде мога да си взема такава ?

    ОтговорИзтриване
  21. Как мога да поръчам такава кутия или откъде мога да я купя

    ОтговорИзтриване