Търсене в този блог

събота, 10 септември 2016 г.

Боб по Боснешки

    Много обичам боб, но рядко го готвя, тъй като обикновено не улучвам хубав боб, който добре да ми увира, а и до момента нямах достатъчно добра и изпробвана рецепта, която да приготвям.
     Рецептата за този божествено вкусен боб научих от леля Оля, от местната кръчмичка в с. Боснек, където често ходим на гости, в къщата на наши приятели. След като веднъж го опитах бях сигурна, че искам точно тази рецепта и помолих нашите приятели да ме заведат при нея да си я запиша. Спазих всичките й препоръки, включително си снимах и етикета на боба, който ползва, за да съм сигурна в успеха на рецептата. Бобът, който тя препоръча като най-добър е на Кръстев, боб народен. По-долу сложих снимка, за да го разпознаете. Възможно е и с други, изпитани от вас, марки боб да се получи добре. 
     Най-важното условие е да накиснете боба от вечерта и на другия ден да излеете водата. След това да го варите час и отново да излеете водата. При варенето можете да сложите половин лъжичка сода (това го знам от баба ми), която ще подпомогне увирането. След това ще го изплакнете. Леля Оля препоръча сами да си смелите доматите за пюрето, да не слагате купешко. Букетът от подправки е задължителен, както и сушените чушки. 
     Рецептата е страхотна и изключителна българска класика! Много ароматен и вкусен боб се получи. Горещо Ви го препоръчвам и се надявам да го опитате. Децата си облизаха пръстите :)


Продукти:

500 г боб
50 мл. олио
1 глава лук
1 морков
3 сушени, червени чушки
1 парче целина
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
2 домата
1 и 1/2 ч.л. сух сминдух
1 и 1/2 ч.л. сух девесил
1 ч.л. суха чубрица
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер
1 и 1/2 ч.л. сол


Почистете боба и го накиснете за една нощ. 
На другия ден, излейте водата, покрийте с нова вода, 2-3 пръста отгоре и варете час, докато поомекне. По средата на времето добавете 1/2 ч.л. сода, за да подпомогне омекването. Излейте водата, в която е врял.


Нарежете на ситно глава лук, 1 морков, 3 сушени чушки, почистени от семето и парченце целина. Сложете ги в тенджерка. Налейте около 30 мл. олио и мъничко вода и задушете, докато зеленчуците омекнат. Накрая започват да се пържат. Бъркайте непрекъснато. Сложете 2 с.л. брашо и разбъркайте, докато стане на паста. Пресипете в тенджерата на отцедения боб. 
Смелете в блендер два домата и ги добавете при боба. Полейте със струя олио, разбъркайте всичко добре и налейте вода, колкото да покрие боба. Поръсете с всички подправки. Разбъркайте добре. 
Кипнете боба, след това намалете огъня и варете боба, около два часа, до пълно омекване. Ако е необходимо доливайте отвреме на време малко вода. 



Да ви е сладко!


Ако обичате боб, може да опитате и някоя от другите ми рецепти:

- Крем супа от белен боб
- Боб плакия (по арменски)

8 коментара:

  1. Ани, обожавам боб, но и аз като теб сравнително рядко готвя. Винаги го кисна за една нощ, та дори го кипвам 3 пъти с по 1/2 лъжичка сода, поне мъжО е с язва и гледам максимално да му облекча мъките. Твоят изглежда прекрасен!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Ваня. Много ще се радвам да го опитате по тази класическа, но много вкусна рецепта на леля Оля :)

      Изтриване
  2. Ани,
    много вкусен боб се получава, особено ако използваш определен изпитан сорт.Ние си засяваме боб всяка година в градината и го използваме много, той е наистина полезен и много вкусен.А що се отнася за тези, които не могат да го консумират - варенето на зърната в повече вода и след това изпиването на течността лекува язва.Но не трябва да се слага сода.Просто се сварява пресен боб за около 1/2 час, когато е пресен той бързо, дори и без накисване се сварява и е много вкусен.За тези, които имат проблеми със стомаха и домати или салца не се използват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много любопитна информация споделяш Ели. Аз имам колит. Дали важи и за мен? Не знаех и за доматите..

      Изтриване
  3. Направих го. Стана разкошно. Всъщност за първи път ми се получава. Избягвах да го готвя, защото никога не се получаваше без вегета, примерно. Този е просто убиец.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много се радвам Дени! И ти точно като мен си избягвала да го правиш, именно защото рядко се получава добре. А що се отнася до вегетата, трябва да ти кажа, че леля Оля натърти, че се слага Вегета, даже ми каза от кой вид, но нали си ме знаете, такива неща не ползвам и заложих на букетът от ароматни подправки :))) Да ви е сладко :)

      Изтриване
  4. елена димитрова, бобът задължително се накисва заради ензимните инхибитори, не толкова заради сваряването. ние обожаваме боб, спея да твърдя, че ми се получава отличен /естествено без вегета и боклуци/, но сега варя този, тъй като рецептите на Ани са много сполучливи. аз си купувам боб от пазара и се сварява доста бързо.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Анонимен. Сърдечно Ви благодаря за доверието в моите рецепти. Надявам се, че бобът Ви се е усладил.

    ОтговорИзтриване