Търсене в този блог

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Бърза и вкусна баница със солена тиква

    Тази вкусна и оригинална баница я свързвам с детството си. Майката на майка ми, моята баба Мариам я приготвяше, разбира се с домашно точени кори и винаги носеше на мен и на мама по половин тава баница, увита в станиол, защото знаеше, че ние двете много я обичаме. Не знам дали рецептата е арменска, но е факт, че като се поразрових не намерих в нета нищо подобно. Уверявам ви, че баничката си заслужава вниманието ви! :) Тиквата е еднакво вкусна в тиквен щрудел и в солен вариант. Спокойно можете да направите лека вечеря с нея. 
И двете ми баби си правеха тесто и точеха разкошни домашни кори, почти прозрачни. Слагаха ги върху вестници и аз винаги се изумявах как успяват да ги направят тоолкова тънки без да се късат. Майсторлък!
    Аз разбира се, направих осъвременен вариант, бърз и подходящ за нашето напрегнато ежедневие, с фини точени кори, но резултатът отново е впечатляващ. Надявам се и на вас да хареса нашата баничка.


Продукти:

800 г тиква
4 малки глави лук или 2 големи
черен пипер
1 ч.л. хималайска сол
зехтин
150 г масло
пакет фини кори
галета


Обелете и настържете тиквата. Задушете ситно нарязания лук в смес от зехтин и масло, около 50 г. Когато омекне добавете настърганата тиква и задушете до омекване. Поръсете с черен пипер и сол. Отстранете от огъня. Разтопете останалото масло.
Разтворете фините кори на плота. Намажете една от тях с масло, след това я слепете с втора. Сложете от плънката на късата страна на корите, на малко разстояние от ръба, поръсете с малко галета и навийте на руло. Прехвърлете рулото в тава. По същия начин навийте и останалите 4 рула, намазани две по две с масло и поръсени с галета, върху плънката. Полейте с разтопено масло и печете баницата на 200 градуса за 15-20 минути, докато добие златист загар.

Да ви е сладко!



15 коментара:

  1. Ани, чудесна е! И аз правих подобна (със зеленчуци), но с добавка и на ориз. Е, на мен ми хареса, но ми казаха, че било "манджа в баница". Та май сама ще си я хапвам. :) Дано при теб да не са толкова капризни домашните.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна баница, Ани! Никога не съм яла солена баница с тиква, а сега от толкова близко показваш, че не оставяш избор :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено ще ми хареса и в солен вариант баницата с тиква :) Често я правя в солени варианти и хапвам за основно ястие. За разлика от половинката на Гери, моята яде всичко :) Целувкиии

    ОтговорИзтриване
  4. Много провокативни снимки и толкова златиста и хрупкава е баничката ти,Ани,много ми допада идеята!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказни банички. Аз така и така предпочитам тиквата в солен вариант,това ми допада много.Мерси,Аничко,супер е.

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно предложени, Ани! Баничката изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани , за първи път чувам такава рецепта, но тъй като обожавам тиква -ще я пробвам задължително! Поздравления за новата визия на блога ! Аз Ви бях писала веднъж по този повод и се радвам на промяната! Лек и успешен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, заради вас и още няколко читателя промених изгледа. За мен е важно да ви е удобно и лесно да се чете. Радвам се, че ви харесва!

      Изтриване
    2. Много мило! Благодаря <3 !

      Изтриване
  8. Много интересно предложение!Бих заменила кромид лука с праз лук!Ще се пробва!!!Обожавам баници всякакви!!! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и с праз лук ще стане много добре. Добра идея. Много е хубава. Израснала съм с нея. Като баба ми правеше с домашни кори. Няма да ви казвам колко е вкусна. Трябва скоро и аз да разточа ;)))

      Изтриване
  9. Благодаря за споделената рецепта....с захар немога да ям,а със сол я обичам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да солената баница не е за всеки вкус, но когато я харесаш е любов за цял живот :)

      Изтриване
  10. Направих я като запържих праз и настърганите тиквички.В тази смес добавих сирене ,половин пакетче масло и нарязани орехови ядки. Намазвах от сместа на две кори и завивах на руло.Стана невероятна баница.Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно. Получила се е нова, оригинална баница! Да ви е сладко :)

      Изтриване