Търсене в този блог

събота, 9 ноември 2013 г.

Фритери от сирене Рикота в ароматен доматен сос

      Топъл тиган с невероятно ароматен доматен сос на масата, обогатен с аншоа, чесън, манатарки и босилек, с потопени в него меки лимоново-пармезанови Рикота фритери, мек домашен хляб в соса, боднат от 3 вилици и звън на чаши хубаво бяло вино. Пропуснах и свежата салата от рукола, червено цвекло, мандарини и орехи, която направи съботния ни обяд съвършен. Дължим тази наслада отново на великия Джейми Оливър. Сосът е основен и подходящ за всякакъв вид паста. Фритерите са много меки и ароматни. Привидно лекия обяд се оказа напълно засищащ и мноого вкусен. Облизахме си пръстите.


Продукти:

250 г сирене Рикота
1 яйце
кората от 1 лимон
100 г настърган Пармезан
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. сух босилек
1 с.л. брашно
черен пипер
сол

продукти за доматения сос:

600 мл доматен сос Рустика
3 филета аншоа
2 скилидки чесън
6 бр. сушени манатарки
6 бр. маслини Каламата
1/2 ч.л. сух босилек
зехтин
черен пипер
сол


Накиснете сушените манатарки за 15-тина минути в гореща вода, докато омекнат. 
Сложете Рикотата в купа. Добавете настърганото сирене Пармезан, яйцето и лимоновата кора. Сложете подправките и брашното и разбъркайте добре.
Налейте малко зехтин в тиган. Сложете филетата аншоа и чесъна и бъркайте за 1-2 минути, докато се стопят. Веднага налейте доматения сос и намалете огъня, защото пръска. Добавете нарязаните на ситно меки манатарки и маслини, както и 2-3 с.л. от водата, в която са били накиснати манатарките. Поръсете с босилек, черен пипер и сол и варете на бавен огън, докато се сгъсти. 
Затоплете тиган с малко зехтин. Загребете със супена лъжица от сиренето Рикота и внимателно капнете сместа в тигана. По същия начин направете и останалите фритери. Не бързайте да ги обръщате, защото ако не ги изчакате достатъчно време ще се разпаднат. След около 3-4 минути внимателно ги обърнете с помощта на шпатула. Леко притиснете, така че да се изпекат равномерно. Отстранете от огъня, когато са готови, леко покафеняли от двете страни. 
Поднесете доматения сос топъл, с потопени в него топли фритери от Рикота и мек хляб, който да топите в соса. 
За разкош допълнете лекия си обяд със свежа салата от рукола, червено цвекло, мандарини и орехи. Полейте с лимонено-зехтинен дресинг. 

-----------------------------------------------------

Завършете удоволствието от обяда като си налеете чаша бяло вино ЕТНО Мускат и Димят. 
Интензивният му аромат, доминиран от нюанси на индрише, липа, акация и билкова пикантност си отиват на добрата му плътност, загладения му и с дълго въздействие вкус.
Ще остави ароматен спомен в устата ви, достатъчно дълъг и характерен и ще направи съботния ви обяд съвършен. 

Да ви е сладко и наздраве!




10 коментара:

  1. Ани, поредното вкусно изкушение виждам при теб... Всеки път огладнявам тук. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, слагай тигана и не чакай, много е вкусно.

      Изтриване
  2. Просто казано, направо много ми се прияде, изглежда уникално! Прегръдка и приказна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Това ме изкушава! Особено тези фритери! До сега не бях чувала за тях, а сякаш след прочетеното вече ги усещам на небцето си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, фритерите са много нежни с тази мека рикота. Предизвиквам те да опиташ :)

      Изтриване
  4. Чудесна рецепта, но на Джейми във сместа за фритери имаше и едно яйце. Добър апетит на всички решили да пробват :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че има яйце и в моята рецепта. Просто съм го пропуснала. Благодаря ви, че забелязахте. Добавих го. Иначе няма как сместа да се спои така. :)

      Изтриване
  5. Това е един почти буквален превод на рецептата на Джейми. Нито сиренето рикота нито пармезан са достъпни за повечето от нас! Та в тази връзка питам кулинарите: може ли сиренето рикота да се замени с извара, а пармезана с някой от БГ кашкавалите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Михаил. Както съм написала рецептата е на Джейми Оливър. Можете да замените по принцип всички продукти със заместители, но в такъв случай не бива да очаквате същия вкус. Рикота може да се замени с кашкавалена извара, а Пармезана го пропуснете, защото няма аналог на родния пазар! Да ви е сладко :)

      Изтриване