Търсене в този блог

четвъртък, 15 януари 2015 г.

Крем супа от кафява леща с копър

      Може би едно от най-любимите ми блюда е леща. Обичам я от дете и у дома се хапва редовно. Особено, когато е студено. Слагам я в тенджерата под налягане и след 1 час имаме топло и вкусно ястие.
        Наскоро в едно от любимите ми заведения "Пасторант" опитах крем супа от леща с копър. В началото ми стана странно, защото съм свикнала на лещата да се слага чубрица, но в последствие изключително много ми допадна. Реших да я приготвя у дома и дори си купих като тяхната био леща ( Био класа). Този път я готвих в тенджера, като преди това задуших всички зеленчуци, за да по-добър вкус. Супата стана страхотна, поднесена с пресен копър. Много ароматна и вкусна! Ще се радвам ако я опитате. Едно по-различно амплоа на кафявата леща, от това, с което сме свикнали.


Продукти:

1 глава лук
3 скилидки чесън
1 морков
1/2 червена чушка
парче целина
1 картоф
200 г  кафява леща
1 дафинов лист
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. кимион
връзка пресен копър
черен пипер
сол
зехтин


Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода. Добавете нарязаните на ситно морков, целина, картоф и чушка. Задушете, докато поомекнат. След това добавете подправките и почистената и измита леща. Разбъркайте добре за няколко минути и налейте вода 1-2 пръста над лещата. Намалете котлона на 1 след като заври и гответе 1 час, докато лещата омекне. Ако е необходимо добавете малко вода, до желаната от вас гъстота. Пасирайте с пасатор на крем. Нарежете на ситно пресен копър и го добавете. 

Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Пикантно предложение за лещена крем супа! Аз също слагам чубрица, но с удоволствие ще пробвам и с копър.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Като голям почитател на лещата, бих опитала с удоволствие, Ани. :) А и за утеха на един провален кекс, който току-що "изпекох"...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Колко интересна супа! Чудесна е, Ани. Със сигурност ще се хареса в къщи. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, и аз съм голям любител на лещата! И тази ще трябва да опитам! Успешен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Направи ми впечатление кимиона като подправка, защото не съм го ползвала за леща, но копърът идеално се съчетава в тази разкошна супа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам леща и аромата, който се разнася, когато баба я приготвя :)
    Със сигурност и твоето предложение ще ми хареса!
    Поздрави, Ани! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бре, много любители на лещата, аз не съм сред тях, но дъщерята...много я обича. Не знам дали ще е склонна да опита различна от традиционната, но аз се чувствам длъжна да опитам:), то си е скучно да се готви по еднакъв начин нещо:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам леща! Представих си неустоимия вкус с подправките, които си използвала и гладката консистенция след пасирането, ще ми хареса със сигурност!
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване