Търсене в този блог

понеделник, 19 януари 2015 г.

Как да си направим мляко с ориз (сутляш)

    Поднасям ви класическа рецепта за любим десерт от детството ни - мляко с ориз или така наречения Сутляш. 


Продукти за 5 порции:

1 ч.ч. бисерен ориз
3 ч.ч. вода
1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ванилии
кората от 1 лимон или портокал


Почистете и измийте ориза. Сложете го да заври, заедно с водата и намалете котлона. Гответе, докато поеме водата и поомекне. След това налейте прясното мляко и гответе, докато оризът стане готов. Разбърквайте от време на време. Добавете захарта, ванилията и лимоновата или портокалова кора и разбъркайте. Налейте горещо в купички и охладете. Поднесете с канела или сладко по избор.


Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. И аз съм му голям почитател! Но не мисля, че скоро ще мога да запиша рецепта, винаги действам на око... Иначе мога да кажа, че го предпочитам по-кремест, да не е напълно гъст. ;)
    Ох, да можех да си дръпна сега една купичка, Ани...
    Уютна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Любим любим десерт! И при мен е част от детството! Ако знаеш колко купички съм изяла, докато порасна!... А в началното училище, понеже тогава ходех на стол, много често се случваше обядът ми да се състои от 3 кремчета или 3 сутляжа 8-) Около мен винаги се намираше някой, който да не понася тези кремести десерти, аз пък се мръщех на супите и разменяхме, за да не се карат другарките, когато връщаме подноса с недоядени неща :) :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, аз използвам италиански ориз "Арборио", който се разварява прекрасно и сютляша става по-плътен. За постигане на още по-голяма кремообразност сгъстявам с 1-2 с.л нишесте. Ефекта е страхотен. Опитай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви г-н Асланян. За мен е чест, че посещавате моя блог. Непременно ще опитам и с арборио.

      Изтриване
    2. Ани, отдавна посещавам твоя прекрасен Блог и винаги се възхищавам не само на вкусотиите които предлагаш, но и естетическото оформление на ястията и не на последно място графичното решение на блога и чудесните фотографии. За първи път се осмелих да напиша малък коментар, въпреки, че посещавам блога ти от 2-3 години. Информацията за него получих от родителите ти, с които съм приятел от много отдавна. Успех Ани!

      Изтриване
  4. Когато ориза е Арборио, запазва ли се пропорцията?

    ОтговорИзтриване
  5. Заигравка с прости продукти често води до шедьоври.Канелата е канонична добавка за финал на десерта.Тоя десерт наред с крем карамела са белязали сладката част от детството ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Божидар,

      и моего детство е белязано от спомени с мляко с ориз. Много го обичам. Децата също. А канелата е абсолютно задължителна според мен, в този десерт. :)

      Изтриване
  6. Привет Ани, имам непоносимост към ориза. Дали ще стане добре ако заместя ориза с киноа или жито? Този десерт ми е любим, но не съм го вкусвала от години заради ориза. Благодаря ти предварително... Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Маги,

      щом не можете да ядете ориз опитайте да си направите десерт Ашуре с жито. Става страхотно. Ето рецептата. Предварително накиснете житото за няколко часа, за да се свари по-бързо.http://www.vkusnoteka.bg/2010/12/blog-post_24.html

      Изтриване
  7. Много благодаря Ани! Тази идея е дори по-добра. Сърдечни поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
  8. Aбе къде отиде бългaрското мляко с ориз и приехте турския вaриянт.И товa ми било бългaри,срaмотa.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Аз не знам по-български вариант на млякото с ориз от този! Ако вие знаете такъв ще се радвам да го споделите с мен..

      Изтриване
  9. Нaпрaвил съм прaвописнa грешкa кaто съм нaписaл ВAРИЯНТ.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е българският вариант на мляко с ориз! Турският е до колкото знам чрез варене на водна баня. В момента го правя, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  11. Пробвали ли сте да го приготвите в Мултикукър?
    Какви програми би трябвало са се ползват?
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега погледнах в книжката на уреда дадена е рецепта за мляко с грис и е на програма STEW за 15 минути. Може да опитате като първо на програма RICE сварите ориза с вода и след това като добавите млякото и подправките да минете на програма STEW. Успех :)

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря
      Имам мултикукъра от два дни и още не съм много на ясно как се ползва,а ми харесват рецептите ви и искам да ги изпробвам на него :)
      Бих се радвала ако споделите още рецепти за мултикукър
      Хубав ден :)

      Изтриване
    3. Здравейте отново. Ето тук можете да видите доста рецепти за мултикукър: http://www.vkusnoteka.bg/search/label/%D0%A0%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%20%D0%B2%20%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80

      Изтриване