сряда, 21 януари 2015 г.

Салата Цезар с пиле

    Салата Цезар е една от най-популярните салати по света и неизменно присъства в менютата на повечето добри ресторанти. Класическата рецепта е само с дресинг, крутони и пармезан, но много често, за да бъде по-засищаща салатата се предлага и във вариант с пиле. Дресингът на тази салата е уникален - в него има суров жълтък, зехтин, чесън, аншоа и горчица. Аз предпочетох, все пак, да сложа жълтъка на водна баня за 2-3 минути, за мое спокойствие, защото яйцата ми не са домашни. Но ако вие разполагате с домашни яйца не е необходимо да го правите. Получи се невероятно вкусен дресинг. Аншоата играе ролята на сол, без да се отразява на аромата на салатата. Вкусът на цялата комбинация от продукти - айсберга, чесновите крутони, дресинга, пилето и пармезана е страхотен! Не случайно салата Цезар е добила своята слава. 


Продукти:

салата Айсберг

продукти за крутоните:

2 филии хляб
1 скилидка чесън
сол

продукти за пилешките филенца:

1 пилешко филе
черен пипер
сол
зехтин

продукти за дресинга: 

2/3 ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън
3 рибки аншоа
1 жълтък
1 ч.л. Дижонска горчица
черен пипер
1 ч.л. балсамов оцет

50 г настърган на люспи пармезан

Накъсайте айсберга в купа. Нарежете пилешкото филе на жулиени. Поръсете ги с черен пипер и сол и полейте със зехтин. Изпечете ги на добре загрят тиган и ги извадете. Нарежете двете филии на кубчета, поръсете ги със сол и ги полейте със струйка зехтин. Стиснете скилидка чесън в тигана и веднага изпечете крутоните в тигана.
Сложете в каната на блендера всички съставки за дресинга и пасирайте, като предварително сложите жълтъка на вода на баня. 
Полейте салатата айсберг с дресинга, добавете крутоните, пилешките жулиени и накрая поръсете с люспите пармезан. 

Да ви е сладко!




16 коментара:

  1. Много любима самата! Страхотна е, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам я и то точно с поле,страхотен,богат дресинг,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Росче. Не случайно е толкова популярна и обичана тази салатка. Поздрави

      Изтриване
  3. Богата и вкусна салата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Инче. Достатъчна е да се нахрани човек само с нея. Лека вечер

      Изтриване
  4. Ей, че прекрасна салата, Ани! Ама много е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Ани!
    Бихте ли пояснили, моля Ви, за жълтъка на водна баня - колко време да седи на водна баня след като заври водата, и дали не може да е просто сварен жълтък например?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деси. Вие сте видяли, че съм обяснила. съвсем за малко - минута, две стигат на водна баня, просто за собствено спокойствие.

      Изтриване
  6. О, сега прочетох началото по-внимателно, затова няма нужда да ми отговаряте на предишния коментар.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Уважаеми яйца на водна баня не се правят...яйцето се сварява за секунди във кипяща вода....за да стане рохкаво...препоръчвам чери доматки и маслинки....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, прочетете рецептата внимателно. Въпросът беше за жълтъка в дресинга, не за сварени яйца!

      Изтриване
    2. Варени яйца, домати и маслини в салата Цезар?! 😅😅

      Изтриване