Търсене в този блог

сряда, 26 март 2014 г.

Торта Рафаело с бисквити


 

Честит рожден ден маменце! 
Бъди много здрава, много щастлива 
и винаги до нас. Обичам те!


Торта Рафаело с бисквити е може би една от най-лесните торти, които съм правила досега, а за вкуса няма да говоря. Искам сами да я опитате и да изградите собствено усещане. На рождения ден на мама тортата се хареса изключително много. Лека, вкусна и ароматна, а в комбинация с това, колко бързо и лесно се приготвя, мисля, че тази торта ще се превърне в истински хит! 
В тортата няма печене на блатове, не се ползва миксер, няма яйца, сглобява се, охлажда се и се консумира. Единствената трудност, която срещнах при приготвянето й беше, че за по-бързо реших да стопя на водна баня маслото и шоколада заедно и сместа се пресече. Но успях да поправя грешката, като охладих за няколко минути сместа в камерата и след като я разбих с миксер всичко си дойде на мястото. Затова в рецептата ви препоръчвам да си стопите отделно маслото и шоколада и след като ги охладите напълно да ги смесите. (А може и да направите друго. Ако вземете много размекнато масло и го разбиете с миксер, след това към него добавите стопения на водна баня и напълно охладен бял шоколад и разбъркате ще получите същия резултат).
Исках да постигна нежна и красива визия, като нашата рожденичка, затова декорирах със свежи рози, кокос и бонбони Рафаело. Останах много доволна от резултата. В рецептата съм използвала само био кокос. Продава се във всички големи хипермаркети. Препоръчвам го, въпреки по-високата цена, защото е много по-фин и бързо омеква в крема, за разлика от обикновения кокос. 


Продукти за торта с диаметър 22 см: 

320 г бисквити Роден край с масло (2 пакета и малко)
прясно мляко за напояване
1-2 капачки Ром (по желание)

продукти за крема:

125 качествено размекнато масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокосови стърготини

за декорацията: 

3 бр. рози
3 бр. бонбони Рафаело
малко бита сметана
150-180 г кокосови стърготини

Започнете с крема. Стопете на водна баня маслото. Охладете го. Стопете на водна баня и белия шоколад и него го охладете, след това ги смесете. Добавете с лъжица на части заквасената сметана и разбъркайте добре с нея. Настържете лимоновата кора, добавете ванилията и кокоса. Накрая разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Не ползвайте миксер. Кремът е готов.


Пригответе си чиния с прясно мляко за напояване на бисквитите и извадете бутилка Ром. 
Вземете подложка или поднос, в който ще поднесете тортата. Сложете ринга и фиксирайте диаметъра. Намажете малко от крема на дъното. Топнете бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга по дъното. При мен, за диаметър от 22 см, се събираха по 19 бисквити на ред. Напръскайте с Ром. 


Сложете пласт крем и отново ред, натопени в мляко бисквити, след това поръсете с Ром. Отново пласт крем, напоени бисквити с мляко и Ром и завършете тортата с крем. Заравнете и приберете тортата да стегне в хладилника за една нощ. Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте леко мокър, топъл нож по ръба на ринга и след това го отстранете. Заравнете с нож, ако е необходимо. 


Разбийте малко сметана на сняг и сложете 1 голяма лъжица от нея в центъра на тортата. Отрежете розите под цвета, като запазите малка част от дръжките и ги боднете в сметаната и леко в тортата, за да се закрепят стабилно. Сложете и едно, две листенца. Отстрани украсете с 3 бонбона Рафаело, след това поръсете отстрани и по цялата торта обилно с кокос. Леко потупайте с ръце, за да се заглади. Тортата е готова! 



Да ви е сладко!

адаптирано от: http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

                                
Raphaelo biscuit cake

Raphaelo biscuit cake is probably one of the easiest cakes I've done before. You have to try it yourself and build your own experience. Light, tasty and aromatic, and in combination with how quickly and easily it is prepared, I think this cake will be a real hit! 
No mixer is needed to make the cake. And the cake is without eggs. I recommend you to melt butter and chocolate separately and, when completely cooled mix them. (Or maybe you do something else. If you take a lot of softened butter and beat with a mixer, then add it to melt in a water bath and fully cooled white chocolate and mix to get the same result).
I wanted to achieve delicate and beautiful vision as our birthday woman, so I decorated with fresh roses, coconut flakes and Raphaelo. I was very pleased with the result. In the recipe I used only organic coconut. Sold in all major supermarkets. I recommend it, despite the higher price because it is much more subtle and quick to soften in the cream unlike the ordinary coconut. 



Ingredients for cake with diameter 22 cm:

320 g biscuits with butter 
milk
1-2 caps Rum (optional) 

cream products: 

125 g quality softened butter 
200 g white chocolate 
400 g sour cream 
200 ml cream pastry
1/2 lemon zest
1 vanilla 
100 g coconut 

decoration: 

3 pcs. roses 
3 pc. Raffaello candies 
little whipped cream
150-180 g coconut

Start with the cream.
Melt the butter in a water bath. Cool it. Melt in a water bath and the white chocolate and cool it, then mix them. Add a spoonful of sour cream parts and mix well with it. Grate the zest, add vanilla and coconut. Finally beat the cream to snow and gently stir in the cream with a spatula. Do not use mixer. The cream is ready.

Prepare a bowl of milk for watering cookies and a bottle of rum. 
Get a pad or tray, which will serve cake. Put the ring and fix the diameter. Apply a little of the cream on the bottom. Dip cookies in milk and arrange them close to each other on the bottom. A diameter of 22 cm collected 19 cookies per line. Spray with rum. 
Put a layer of cream and soaked in milk biscuits, then sprinkle with rum. Again, layer cream biscuits soaked in milk and rum and finish with cream. Level the cake and store in the fridge to tighten overnight. Cream tightens very well. In the morning, spend slightly wet, warm knife around the edge of the ring and then remove it. Leveled with a knife, if necessary. 
Beat a little cream to snow and put 1 big spoon of it in the center of the cake. Cut roses under color while keeping a small portion of the handles (wrap it in foil) and spearing them in the cream and gently into the cake to be firmly. Put one, two petals. Decorate with Raphaelo candy, then sprinkle the sides and the entire cake with plenty of coconut. Gently tap hands to smooth. The cake is ready! 
Enjoy

194 коментара:

  1. Без печене.Ще се направи и изпробва.Хубав и слънчев ден Ани. И аз съм Ани.Благодаря ти за вкусните
    рецепти.Аз ти се доверявам смело.Влизам редовно тук в блога ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря ти. Радвам се, че тук ти е приятно и вкусно. Непременно опитай тортичката.

      Изтриване
  2. Много красива торта, и вкусно звучи и изглежда :)

    ОтговорИзтриване
  3. Жива и здрава да е рожденичката, да сте щастливи и да се радвате взаимно и дълго занапред!
    Тортичката е пленително красива и вкусна. И аз бих заложила на розите отгоре - вкарват допълнително настроение. :)
    Хубава сряда ти пожелавам, Ани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, много ти благодаря. Така си я представих, украсена с рози и така я направих, изчистена и стилна. Знаеш, че такъв ми е стила. Не си падам по фонданените истории :))

      Изтриване
  4. mnogo e xybava i krasiva no kakvo miga da sloja drygo pri nas nqma nito zakvasena nito bita smetana.a skoro e rodenniq den na moito mam4e i iskam daq iznenadam.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, много ти благодаря. Къде живееш? Не може да не продават сметана?? :) Стискам палци да направиш страхотна торта за мама :)

      Изтриване
  5. Изглежда лесна и вкусна,а е и много красива!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Снежа. :) Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  6. Изключително нежна, ефирна! Лесна и вкусна торта по прекрасен повод!
    Да ви е здрава и щастлива майчицата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, много е лека и ефирна, права си. Върят й плодове, дори и сладко. Много си мила, благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ани, да ви е жива и здрава рожденичката и да се радвате дълги
    години заедно!
    Тортата е прекрасна !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти е жива и здрава майчето, Ани. Прекрасна торта си и направила, нежна и красива, точно като за най-любим човек.

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, да е жива и здрава майчицата ти и винаги да споделяте заедно всички ценни моменти! Прекрасна торта си й напрвила - лека, нежна, вкусна... Какво да иска повече човек от една рецепта за торта? Може би Ани да му я направи... ;)
    Усмивки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери :)) благодаря за пожеланията. Голяма си скица ей :) Целувки

      Изтриване
  10. Честит празник на мамчето ти, Ани!!! :) Много нежна и красива торта си й направила! А както открай време си падам по Рафаело бонбоните, тортичката ти ми стана много симпатична. Трябва да се много много вкусна!
    Топла и усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, и аз много обичам рафаело, кокос да има, за друго не ме търси :))

      Изтриване
  11. Честит празник на мама, Ани! Пожелавам много здраве, щастие и любов да цари в цялото семейство! Страхотна торта си сътворила. Време е и аз да спретна една такава у дома :) Благодаря за рецептата! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, ти също си правила вкусно рафаело, на скоро го видях. Прегръдки

      Изтриване
  12. Ани, да ти е жива и здрава рожденичката, прелестна торта си сътворила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Zdravei Ani az jiveia v chujbina,kakvo znachi zakvasena smetana i s kakvo moje da se zameni,tortata e prekrasna.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ето погледни тази публикация на Мария, как се прави заквасена сметана. Мисля, че ще ти бъде много полезна. Описала го е прекрасно! Успех!
      http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-zakvasena-smetana-sour-cream/

      Изтриване
    2. Заквасената сметана в чужбина се казва крем фреш.

      Изтриване
    3. Страхотно! Благодаря ви, че споделихте. Винаги съм се чудела крем фреш дали е 1:1 с нашата заквасена сметана.

      Изтриване
  14. Ани,честита ти рожденица!Да е много щастлива и винаги до вас!
    Тортата е безкрайно нежна и много артистична!С розите си декорирала много идейно и много ефектно!
    Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ти благодаря. Радвам се, че декорацията и тортата ти харесват :)

      Изтриване
  15. Страхотна торта,мисля, че ще ми е фаворит за лятото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Desi_go, ще бъда много щастлива ако я опиташ :)

      Изтриване
  16. Направих я още докато я видях, стана страхотна. Замених единия бял шоколад с кафяв млечен и не разтапях шоколада , а го начупих на парчета и го сложих в горещото масло. Разтопи се много лесно и стана гладък крем. Много, много прекрасна рецепта :) Тези дни ще пробвам и киша с броколи и сьомга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Златина, благодаря ти. Много се радвам, че тортата ви е харесала. И на мен ми е от любимите.
      Нямам търпение да опитате и киша :)

      Изтриване
  17. Ани, чудесна стана! Даже я бяха разрязали без мен и без завършека с кокос отгоре и отстрани. Единствено следващия път бих пропуснала лимона, защото по-скоро придава вкус на лимонов чийзкейк, а не толкова рафаело, или моят лимон е бил прекалено дъхав, но определено преобладава.
    : )


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва Вики :) Тортата е наистина разкошна! Лимона, разбира се, е въпрос на вкус. Аз го обичам и винаги го слагам. Придава ми свежест. Но на теб ако ти е натрапчив го пропускай :) Благодаря ти!!

      Изтриване
  18. Здравей :) искам да те попитам дали, ако днес направя тортата (вторник) и я оставя в хладилника до четвъртък ще е проблем :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи, най-много да поизсъхне, ако не е покрита с капак. Добре е, за да не поеме от миризмите на хладилника. Иначе в нея няма яйца, няма какво да й стане, не се пече. Ако можеш поне я направи от вечерта, и я поднеси четвъртък сутринта :)

      Изтриване
    2. захар не се ли слага в крема :)

      Изтриване
    3. Не, не е необходима. Сметаната и шоколада дават необходимата сладост.

      Изтриване
    4. Не е достатъчно сладка тази торта.

      Изтриване
    5. Здравейте, не мога да се съглася с вас, че тортата не е сладка. Все пак в крема има 200 г бял шоколад, както и сладкарска сметана, които са достатъчно сладки. Разбира се, ако обичате по-сладки торти можете да добавите захар, по ваш вкус, или да опитате някоя от другите ми торти. Поздрави

      Изтриване
  19. Тортата изглежда страхотно , задължително ще я направя ! А 100 гр кокос от кокосов орех или може да се замени с кокосови стърготини и може би малко кокосово масло ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокосови стърготини. Ще го коригирам, за да не се объркват хората.

      Изтриване
  20. Поздравления Ани! Много ти благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! За мен е удоволствие :) Предайте нататък :)

      Изтриване
  21. Дора Мирчева22 април 2014 г. в 9:06

    Ани, благодаря ти за чудесната идея. Направих тортата за Великден и успях да впечатля, както моето семейство така и останалите гости. Единствено смених розите с бледи хризантеми. Препоръчвам я горещо на всички, а на теб желая много здраве и кулинарно вдъхновение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дора, много се радвам, че тортата ви е харесала. Само не забравяй да ги увиваш дръжките с фолио, за всеки случай.

      Изтриване
  22. Na 28 april bashta mi ima rojden den i mislq da go iznenadam s tazi torta.Blagodarq za predlojenieto :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще оберете овациите на баща ви и на неговите гости с тази торта! :) Поздрави и весел празник!

      Изтриване
  23. Ани, направих тортата днес, утре имам рожден ден. Тогава ще я дегустираме. Единствената промяна, която направих е, че по средата сложих кафяви бисквитки, а другите два реда са жълти. Благодаря за рецептата. Красимира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Краси, нямам търпение да я опитате! Много е хубава тази тортичка.Честит рожден ден в аванс, весел празник!:)

      Изтриване
  24. Тортата не само е опитана, но и изядена. Одобрена от абсолютно всички, които я опитаха. Моят мъж каза, че за пръв път яде торта, която толкова да му хареса. От неговите уста, това е голям комплимент, който косвено е отправен и към теб! А рецептата е раздадена на всички желаещи да я направят. Сега съм си харесала една рецепта с тиквички. Така добре изглежда, че скоро ще я правя, а дори не съм фен на тиквичките и много, ама много рядко ги консумирам. Благодаря ти за хубавия блог и вкусните рецепти. Красимира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, много ми е приятно! Толкова се радвам, че си шашнала близките ти :) Тортата наистина е страхотна! Много лесна, лека и свежа. Опитай огретена с тиквички. Аз го правя всяка седмица, без майтап. Толкова ми е бърз и вкусен. А за деца е направо супер! Поздрави и благодаря.

      Изтриване
  25. Тортата е наистина бърза,лесна и много вкусна.Днес я направих за именния ден на дъщеря ми.Благодаря Ани за чудесната идея!!! Вече дори я имам и в моя блог.Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежа, имали сте прекрасен празник :) Тортата е лесна, много вкусна и сигурна съм, че дъщеря ви много я е харесала, както и гостите ви :) Благодаря ви за доверието!

      Изтриване
  26. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, мисля, че няма да имаш проблем, стига леко да ги напоиш с мляко. Ще омекнат добре. Успех :)

      Изтриване
  27. Здравейте Ани, искам да направя вашата торта по специален за моето момченце повод, но се чудя колко парчета излизат от нея? Можете ли да ме ориентирате? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте, Ани! Торта изглежда уникално и смятам да я направя за рождения ден на брат ми. Искам да попитам сладкарската сметана, за да стане на сняг, с миксер ли трябва да се разбие или това може да се получи и на ръка с тел? Предварително благодаря! Поздрави, Поли

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Ани, сладкарската сметана трябва ли да е подсладена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тя по принцип си е сладка.Аз ползвам Хопла.

      Изтриване
  30. Ани, тук съм за да ти благодаря за тази рецепта. Още като я видях си я харесах за РД -то, за почерпка в службата. В къщи се обичат повече шоколадови(белия не го броят) и смятах такава да направя. Но поради липса на време направих и за в нас "Рафаело", квадратна и по-голяма. Тя обаче ми "глътна повече бисквити и стана не така сочна. За в службата беше по-малка и сега си хапнах - чудесна е, всички много я харесаха! Искат ми рецепта, особено като разбраха, че не се вари и пече, така че твоята рецепта се разпространява с бурни темпове! Ако ти е интересно надникни при мен да видиш моята домашна, а по-късно ще кача снимка и на малката, за службата. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, благодаря ти за доверието. Поздравите по случай рождения ти ден са при теб ;))

      Изтриване
  31. Торта е невероятно вкусна. Благодаря Ви за тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, да ви е сладко Светлана :)

      Изтриване
  32. Здравейте!Онзи ден правих тортата и наистина е много вкусна.Само че аз вместо бисквити с масло сложих такива с какао,защото просто в магазина нямаше с масло.Мога да кажа че стана хем ефектна,защото вътре е шарена хем страхотно вкусна.Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Перфектен избор на торта сте направили. Сигурна съм, че е станала много вкусна с какаови бисквити. Поздрави

      Изтриване
  33. чудна рецепта наистина! аз сложих бисквити еверест, защото ги предпочитам като вкус. добавка - бадеми. поздравления за блога - той е от малкото, в които си кореспондират добър външен вид и също такъв вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Видях една торта за рожден ден във фейсбук, предполагам, че е вашата :) Сигурно е добила много приятен вкус от бисквити Еверест и бадемите. Благодаря ви и за добрите отзиви за блога. Радвам се, че винаги имате отличен резултат! Това е много важно за мен и държа на всичките ми рецепти да са вкусни и успешни!

      Изтриване
  34. не, не е моята торта - моите бяха направени и изядени за секунди и без повод ;-) с тази торта успях да впечатля една много "мила" баба, която обичайно реагира на нещо, донесено от мен с "оф, какви засукани неща ядете" или с "не се занимавай с глупости /децата, готвенето/, ами си обърни внимание/....та този път манифестирах, че й нося нещо обикновено с бисквити /да бе да ;-)/ и бързо /факт/. няколко пъти полази десерта, изтъквайки вкусовите му качества. и последно, за да илюстрирам качествата на тортата - той вдъхнови малката ми племенница-тийн да запретне ръкави и да започне да майстори чудесии в кухнята, много съм горда с нея! каква по-добра препоръка от това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много ме зарадвахте с този коментар. Благодаря ви за отделеното време, старанието да впечатлите милата баба и удоволствието от това децата да помагат.

      Изтриване
  35. Здравейте, Ани!
    Правих тази торта за рождения си ден преди няколко дни. Стана уникална!!!
    Имах гости вкъщи и всички решиха, че е купена. Доста дълго гледаха с недоверие на уверенията ми, че е домашо приготвена :) Но тя наистина изглеждаше страхотно, а и на вкус беше идеална. Аз лично предпочитам още по-сочни тортички, но комбинацията на заквасената сметана с лимоновата кора бяха направили вкуса наистина невероятен!
    Благодаря още веднъж за рецептата и Ви пожелавам много успех! Все такива вкусотийки да продължавате да ни предлагате в блога си, който е страхотен. Рецептите са поднесени по възможно най-добрия за мен начин - с подробно описание и солидно количество снимков материал на всяка стъпка от приготвянето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте била звездата на вашето гости! Каква по-добра референция от това. Тортата е била уникална, щом никой не е повярвал, че е домашна :))) Благодаря ви! Много се радвам, че рецептите ми ви харесват и ме четете с удоволствие. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  36. Искам да кажа само едно, кратко и ясно УНИКАЛНА !!! Дори не успях да си я снимам....
    По-вкусна домашна торта не бях хапвала, а повярвайте ми правила съм доволно много и най-разнообразни ;)
    Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Краси, така ме зарадва! Страхотна си! Тортата е наистина убиец! Прави се много бързо и опасно вкусна :))) Поздрави и благодаря

      Изтриване
  37. Здравейте,много ми се иска да направя тортата.Но ми се иска да заменя кокоса с нещо друго?Възможно ли е?Например настърган шоколад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това е торта Рафаело, защото е кокосова. Не ви съветвам да махате кокоса, защото той е и в крема и отвън и ще промените изцяло тортата. Не гарантирам за вкуса. Опитайте някоя друга моя торта: http://www.vkusnoteka.bg/search/label/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8

      Изтриване
  38. Здравей,има ли проблем ако тортата стои в хладилник 7, 8 часа, а не едно денонощие защото ми трябва за довечера ?

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте, може ли крема да се направи с маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да може вместо заквасена сметана да сложите маскарпоне. Но ще стане по-тежка.

      Изтриване
  40. Каква лесна и в същотото време невероятно вкусна тортичка!!! Ей сега я направих, в хладилника е и утре ще впечатлявам гости с нея :) Целувкам те и както обикновено, благодаря за страхотнтата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариамче, чак сега успях да ти отговоря :) Опасна си ти. Въртиш едни торти, сладкиши. Ще разглезиш твоето момче! Голям е късметлия, така да му кажеш!! ;)))

      Изтриване
  41. Здравейте,а с натрошени бисквити дали ще стане?Иначе изглежда вълшебно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че ще стане. Тогава няма нужда да я редите. Объркайте ги в крема направо.

      Изтриване
  42. Тъй като хич ме няма в тортите и сложните сладкиши, а същевременно много ми се иска и аз да се науча да правя вкусни торти все си търся подходящите рецепти за моите умения :D Тази смятам, че е точно като за мен, а и кой не обича кокос?! Ще я пробвам задължително, дано се справя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много се надявам да ти хареса. Безумно лесна е и много вкусна :) Успех!

      Изтриване
  43. Чудесна торта! Мисля да я приготвя за предстоящите празници...една такава бяла.... :)))
    Само един въпрос-може ли бисквитите да се заменят с бишкоти или това съществено ще промени вкуса й?
    Меги

    ОтговорИзтриване
  44. Здравейте! Направих тортата, като бисквитите замених с блат (домашно приготвен). Тортата стана страхотна, всички я харесаха, дори моите мъже, които по принцип не ядат сладко. Благодаря за рецептата! Поздрави, Миглена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно звучи Миглена. Много се радвам, че вашите мъже са я харесали. Поздравления от мен! Весели празници!

      Изтриване
  45. Здравейте, след всички чудесни отзиви, които прочетох за тортата реших да я направя за предстоящите празници. Интересува ме този био кокос какъв е. В какви опаковки, име на производител. Благодаря и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ето ги на снимка кокосовите стърготини - Био класа се казват. Продават се на био щандовете в големите хипермаркети. Аз ги купувам от Фантастико. http://shop.biomag.bg/kokosovi-st-rgotini-200g-bio-klasa

      Изтриване
  46. Ани,тортата е уникална!Рецептата е перфектна,точна,ясна!Впрочем досега почти всяка рецепта,която пробвах е чудесна! Тази,, Рафаело" направих сега и нямам търпение да я поднеса утре(Бъдни Вечер)!Много здрава и успешна година на теб и твоето семейство!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Сега виждам коментара ви. Радвам се, че намирате рецептите ми за точни и ясни. За мен това е много важно. Тортата ми е сред любимите.

      Изтриване
  47. Здравей,тортата е уникална.Опитана,но ми се иска да знам дали мога да заменя сладкарската сметана, защото не съм глям неин почитател?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В случая няма с какво да я замените. Тя уплътнява крема и прави количество, защото ви е нужно. Радвам се, че тортата ви хареса.

      Изтриване
    2. Здравей! Тортата изглежда страхотно и много вкусна! Решила съм утре да я изпробвам, но искам да те попитам какво значи да се охлади стопеното масло и шоколада? Трябва ли да ги връщам в хладилника или да ги оставя просто на стайна температура за определено време? И другият ми въпрос, като сладкарската сметана мога ли да използвам тази на др. Йоткер, която се разбива със млякото? Моят ринг обаче е със диаметър 26, предполагам това няма да е от голям проблем, просто тортата ще се получи по тънка :) Благодаря предварително! :)

      Изтриване
  48. Здравейте Гергана!
    Да се охладят маслото и шоколада означава напълно да изстинат. Не е нужно да се слагат в хладилник. Препоръчвам ви сладкарската сметана на Хопла, не на др. Откер. Размерът на ринга не е проблем. Тортата и без това е висока в момента. Стискам палци! Успех! :)

    ОтговорИзтриване
  49. Много,много вкусна и изключително лесна за правене. :) Обаче, както бързо се прави,така и бързо свършва... :)
    Благодаря за рецептата!
    Поздрави, Ваня . :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Ваня, че отделихте време да ми пишете. Тортата наистина е изключителна и свършва светкавично! Поздрави и лека вечер

      Изтриване
  50. Zdraveite Ani ! Chydesna torta i lesna za prigotvqne.Az ne sam golqma maistorka no mislq da se probvam s tazi torta.Stiskai mi palci ,dano da se poly4i , Iskam da yto4nq neshto-sled kato tortata e gotova i krema e dobre stegnal ,kak kokosovite stargotini za ykrasa 6te stoqt bez da padat-osobeno otstrani? Blagodarq!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Изобщо не се тревожете. Тортата може да я направи и дете. Няма да имате проблеми. Относно кокоса, той полепва по крема. Пада съвсем малко отстрани, но като цяло си полепва много добре и отгоре и отстрани. Желая ви успех!

      Изтриване
  51. Здравейте, казвам се Ели и искам да ви благодаря за страхотната рецепта на тази божествена торта.Става много бързо,невероятно вкусна и страшно впечатляваща.Благодаря отново :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели, много се радвам, че тортата ви е впечатлила. Наистина е страхотна, бърза и мнооого ефектна! Поздравявам ви!

      Изтриване
  52. Здравейте,отново!
    След като направих тортата два пъти за РД на голямата ни дъщеря,сега я направих за РД на малката ни дъщеря. Отделих малко от крема,смесих със смлени бисквити и фъстъци и направих "бонбони Рафаело". Страхотен фурор очаквам утре! :)
    Благодаря за пореден път! Жива и здрава да сте !

    Поздрави, Ваня. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, сигурна съм, че сте била звездата на събитието! Много се радвам Ваня! Да ви е сладко!

      Изтриване
  53. Уникална стана /само, че с портокалови корички/ - много, много вкусна! Благодаря за рецептата!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Тина! Тортата е наистина вълшебна на вкус, а като прибавим и колко е лесна, просто човек няма какво да му мисли.

      Изтриване
  54. Здравейте, отдавна съм харесала тази торта и чаках повод. Е поводът дойде, ще я правя за рождения ден на моята майка. Само да питам дали ще стане със млечна сметана от Лидъл.
    Благодаря предварително!
    Марияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Марияна,

      имайте моля предвид, че продуктите в Лидл са малко по-различни от тези, които аз ползвам, а и повечето потребители. Например млечните им продукти са по-различни. Не съм опитвала сметаните им. Аз ползвам сладкарската на Hopla.

      Изтриване
  55. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  56. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  57. Това е любимата ми торта! Правя я вече втори път-уникална е. Поздравления за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Диляна, че споделихте успеха си! Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  58. Здравейте Ани! От доста време гледам тортата ви и най-после реших да я направя.Само,че избора на кокосови стърготини май ще провали цялата ми тортичка.Не го бях обмислила по рано и в последния момент стърготините които взех са на пакетчета по 20гр /Биосет/.Дегустирах ги...ужасн, безвкусни, трицави и сухи.Тези в крема ще омекнат,но тези отгоре....Сложих тези за декорацията сега ,че дано се овлажнят и омекнат малко до утре./когато ще се хапва/.Има ли шанс да подобрят вкусовите си качества?
    А тортата е красива ,прекрасна,стилна...точно кокоса ме превлече.
    Поздрави! Гери.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Гери. Аз именно затова писах, че ползвам Био кокос, защото е много по-мек и нежен. Съмнявам се този да промени вкусовите си качества, но сигурно ще омекне малко. Стискам палци да не повлияе на вкуса.
      Успех :)

      Изтриване
    2. Нека да се отчета с резултата!Стана доста интересна и различна торта.За всички-Не експериментирайте с кокоса!Определено,понеже беше доста сух,попи от сочноста на крема,а и битата сметана пребих доста и направих твърда.Така,че за отлични резултати...качествен кокос и по-пухкава бита сметана.Благодаря ви за интересната рецепта,определено ще повторя с правилните продукти и ще стане превъзходна!
      Успех Ани и продължавайте да ни радвате с различни и интересни рецепти!
      Поздрави! Гери.

      Изтриване
    3. Здравейте Гери, благодаря ви, че разказахте за опита си. Надявам се и някой друг като вас да не се подведе да ползва посредствен кокос, който може да повлияе и дори да развали цялата торта. Сърдечни поздрави

      Изтриване
  59. Страшно вкусна се получи!!Мерси за рецептата ;) Сложих и един ред белени сурови бадеми аз, за да стане съвсем като бонбоните ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Алисса. Получили сте истинско Рафаело :) Поздравления!! :)

      Изтриване
  60. тортата е чудесена.мъжът ми остана с отворена уста.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО

    ОтговорИзтриване
  61. тортата е чудесена.мъжът ми остана с отворена уста.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Представям си реакцията му. Много се радвам.

      Изтриване
    2. :))) Представям си реакцията му. Много се радвам.

      Изтриване
  62. Здравейте , направих тази превъзходна торта и всички останаха очаровани .Благодаря за рецептата.
    Имам само една забележка, по-скоро поправка. Не използвах сладкарска сметана, Хопла или друга .За нея е известно ,че е хибриден боклук. Купих 30% животинска течна , която се разби чудно. Хем полезно , хем вкусно. Четох в коментарите , че на някои не им получава разбиването. Номерът е сметаната да постои във фризер 5-10 мин , преди разбиването , също и най-високите обороти на миксера- става чуден крем. За кокосовите стърготини- ако био ви идват скъпички , вземете тези на Лидл . Голяма опаковка са 200гр , много свежи и нежни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да се разбие сметана е необходимо да бъде студена, току-що извадена от хладилник. Хубаво е, че сте ползвали животинска сметана. За предпочитане е, но последния път,когато взех на Президент се пресече..
      Радвам се, че рецептата ви е харесала. :)

      Изтриване
  63. Здравейте, решила съм да правя торъа за рождения ден на моята майка. Тя не е любител на сладкото, единственото което яде с удоволствие това са бонбоните Рафаело. заъова искам да й направя торта наистина с вкус на бонбоните. В интернет има какви ли не различни рецепти за такава торта. Искам да попитам дали тази торта наистина има вкус на бонбоните Рафаело?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали имате определено очакване по отношение на вкуса. Тортата е вълшебна на вкус и няма да съжалявате ако я направите.

      Изтриване
  64. Здравейте, решила съм да правя торъа за рождения ден на моята майка. Тя не е любител на сладкото, единственото което яде с удоволствие това са бонбоните Рафаело. заъова искам да й направя торта наистина с вкус на бонбоните. В интернет има какви ли не различни рецепти за такава торта. Искам да попитам дали тази торта наистина има вкус на бонбоните Рафаело?

    ОтговорИзтриване
  65. Здравейте!
    Искам да попитам дали може кравето масло да се замени с кокосово?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      ако преди сте смесвали стопено кокосово масло с бял шоколад, опитайте. Аз не съм и не бих рискувала. Все пак консистенцията им е различна.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!
      Не съм смесвала и изобщо не съм го използвала за готвене. Просто го имам и се чудех дали няма да се получи с него. То на стайна температура се стопява от само себе си, а в хладилник става твърдо.

      Изтриване
  66. Здравейте! Току що приключих с подготовката на тортата и сега си стои в хладилника, а утре ще я опитаме :) Искам да изкажа аз как разтопих маслото и шоколада. Нито ги топих на водна баня, нито ползвах микровълнова. реших че най-бързо и най-нерисковано ще стане със сешоара :D Знам че звучи смешно, но всъщност маслото не се претопи като течно олио, а стана кремо-образно, точно както шоколада изглежда,когато стопен. И става за по-малко от две минути :) Утре непременно ще пиша как е била тортата. А сега отивам да приготвям още една торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андония, в кухнята всичко е позволено :)) Щом методът със сешоара е свършил работа, значи всичко е наред! Тортата е страхотна! Ще останете възхитена :) Успех :)

      Изтриване
  67. Може ли да се използват блатове? В пандишпановия блат, може ли да се сложи какао?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат да, но трябва добре да ги сиропирате с топло мляко с ванилия. Все пак с бисквити е по-вкусно.

      Изтриване
  68. Здравейте, тортата е страхотна! Изпробвана и оценена от всички. Сега искам да я направя в по-голям формат (правоъгълна) в двойна доза. Въпроса ми е дали би се получило добре, ако заменя заквасената сметана с цедено кисело мляко Олимпус, (тъй като имам голяма разфасовка от него в хладилника)? Приемам и други съвети за приготвянето на правоъгълната торта...

    ОтговорИзтриване
  69. Много се радвам, че тортата ви е харесала на всички. Не бих заменила заквасената сметана в случая с цедено мляко. Не и в тази торта. Удвоете дозата за правоъгълна торта.

    ОтговорИзтриване
  70. Уникално вкусна торта. Благодаря ви за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко Нина. Спряли сте се на една от най-любимите ми торти.

      Изтриване
  71. Здравейте, тортата е страхотна! За трети път я правя уникална е. Последния път сложих 100 г бял шоколад и добавих 200мл кондензирано мляко !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, сигурна съм, че е била неповторимо вкусна! :)

      Изтриване
  72. Прекрасна и неповторима! В мамента е на масата ни и всички са очаровани! Благодорим за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата е красила масата ви и би е ви е било вкусно.

      Изтриване
  73. Здравейте! Много харесах рецептата, защото изглежда много лесна и бърза, а тортата определено е по наш вкус. Ще се опитам да я направя за НГ, та да попитам (вече имаше коментар по отношение на диаметъра на формата) - трябва ли да променям количествата на продуктите за крема, при положение, че ще ползвам форма с диаметър 26 см? И вместо ром предполагам мога да ползвам бейлис?
    Симона

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Симона. За този диаметър можете да увеличите с 1/2 продуктите. Не заменяйте, обаче с бейлис. Той има съвсем друг вкус, който няма да подхожда.

      Изтриване
    2. Много благодаря за отговора!

      Изтриване
    3. Благодаря за рецептата и хубавата идея! Тъй като я правя зимата и е за рожденик, направих декорация от бонбони Рафаело и елхови клонки и пак стана чудесно: ) исках да прикрепя и снимка, но не видях начин. Ще видим следобед и на вкус дали го докарва: )
      Диана

      Изтриване
    4. Мисля, че не може да се слага снимка на този етап. Ако ми я изпратите във фейсбук ще я кача на страницата ми. Много се радвам, че сте вложила такова въображение и сте зарадвала близките си Диана. Браво на вас!:)

      Изтриване
  74. Здравейте и от мен.За втори път ще приготвям тази вкусНотийка.Този път ще е подарък за моята управителка и мисля,че е ще бъде добро подмазване :) ахахаха.Много е вкусна,а който не я е правил да започва още сега.

    Приятно ми е и на мен...Ани...много Анита станахме,а това е страхотно :)
    Успешен и ползотворен ден на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани :))) Надявам се тортата да е била добро попадение към шефката :)))

      Изтриване
  75. Здрасти, Ани. Прекрасен блог, поздравления! Днес сутринта направих тортата и в момента е в хладилника да стегне. И при мен крема не се получи много сладък, но се надявам бисквитите да компенсират малко. Мисля, че причината е в това, че не живея в България и тук използвам whipping cream, която не е подсладена. Аз добавих малко захар към нея, но явно не достатъчно. Искам да попитам колко часа са необходими да стегне крема?

    Следващата торта, която съм избрала да направя е с шоколадово бадемовия блат и крема с Маскарпоне.

    От рецептите ви вкъщи вече са любими пилешките рола с песто и моцарела и мусаката с броколи и карфиол (втория път като я приготвих добавих и малко картофи)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мариам. Благодаря ви за хубавите отзиви за блога и много се радвам, че опитвате рецептите и се харесват на всички у дома. Относно тортата, трябвало е да добавите още малко захар, за да компенсирате за сметаната. Но няма проблем, бисквитите ще подсладят допълнително.
      Тортата трябва да стегне за минимум 2-3 часа, защото в крема има масло, сметана, шоколад, а те бързо стягат. Ако разполагате с повече време може да изчакате още малко, докато нервно подскачате около нея с вилиците :)))

      Изтриване
  76. Здравейте :)
    Много хубава и оригинална рецепта за торта с любимите ни бонбони :) Съвсем скоро ще имам рожден ден и мисля да я направя. Поздравявам Ви и за решението да преведете рецептата на английски, аз живея в Англия и така ще ми е много по-удобно да си намеря подходящи продукти за нея. Обещавам да споделя резултата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви Северина. Радвам се, че рецептата Ви е грабнала. Опитвам се да преведа всички рецепти, но ми отнема много време, тъй като рецептите надхвърлиха 500 :)

      Изтриване
  77. Здравейте Ани, Вашите рецепти за мен са вдъхновение, особено начина, по който сте ги представили! Аз съм все още начинаеща в кулинарното изкуство, но вече съм опитала някои от рецептите Ви и винаги са били успешни. Сега съм решила за два предстоящи повода да опитам да направя торта Рафаело с бисквити. Надявам се да успея да се доближа до Вашия краен резултат. Пожелавам Ви още много творческо вдъхновение, от което и ние читателите да черпим идеи! Весели празници! Поздрави, Миглена! ☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Миглена. Благодаря Ви за милото съобщение. Има нещо магично в това, да знаеш, че вдъхновяваш някого. Радвам се, че рецептите ми Ви харесват и винаги успявате да зарадвате близките си с нещо ново. Спряли сте се на страхотна и много лесна торта. Мисля, че не би трябвало да имате никакви притеснения. Ще чакам да споделите дали се е получила и дали ви е харесала.:) Сърдечни поздрави.

      Изтриване
  78. Наскоро приготвих тази торта.Страхотна е.Не изполвах ром ,но и без него се получи перфектна.Поздрави за вкусната рецепта и за блога.Пробвала съм много рецепти и са без забележка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря ти Мариам. Много ме зарадва. Ромът е абсолютно по желание. И без него тортата е много хубава.

      Изтриване
  79. От кога не съм ти цапал страницата :) А и откакто излязох от онази фб група и там не мога да те закачам. Часът е 22:57 ... тъкмо си влизам у дома пребит като куче след тежка смяна .... но скоро е Гергьовден ... и тортата не търпи отлагане ... започва се :) И ... ти си перфектна, знаеш! :) Трябва да ти видя последните изяви, отдавна не съм рефрешвал :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, привет! Къде се изгуби? :) На много добра рецепта си се спрял. Надявам се сте имали един хубав, семеен празник!

      Изтриване
  80. Уникален блог-рецептите пробвани оттук са 10 от 10(вкусни,ЛЕСНИ,много ефектни и съвременни без да са трудни и претенциозни),а тази торта ме спечели завинаги-мен шокохолика.БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ваня! Добре дошла! :) Сърдечно ти благодаря за милите думи! За мен означават много! Радвам се, че рецептите ми ти харесват и честичко експериментираш с тях. Ако обичаш Рафаело непременно опитай и здравословните бонбони Рафаело. :)

      Изтриване
  81. Тортата е страхотна, правя я отново :) (ще впечатлявам маминка свекърва хихи..)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Маминка е за завиждане, каква снаха има! Поздравления и да Ви е сладко! :)

      Изтриване
  82. Тортата е уникална!!! Направих я за месечинката на дъщеричката ми и всички бяха повече от впечатлени! Помислиха си че съм я правила часове наред, но както обичам да казвам - аз приготвям само лесни рецепти, които са съвместими с неспящото ми бебе.

    Определено тази торта ще приготвям много често по празници. Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е живо и здраво бебчето. Има прекрасна майка, която е намерила време и торта да й направи за празника. Поздравявам ви! Много се радвам, че тортата ви е харесала. :)

      Изтриване
    2. Сърдечно Благодаря!
      На всички ни хареса, а повечето гости поискаха и по още едно парче.

      Между другото, винаги намирам време да направя нещо сладко за всеки месец, като вече съм приготвяла Лесния чийзкейк с боровинки. Сега съм в търсене на следващата рецепта за идния месец - отново от блога ти Ани! Благодаря отново за лесните и най-вече вкусни рецепти, които публикуваш с точни и ясни обяснения и препоръки.

      Изтриване
    3. Аз ви благодаря за доверието в рецептите ми. Радвам се, че успявам да ви вдъхновявам и ви е вкусно при мен :)

      Изтриване
  83. Здравейте Ани, направих тортата по Вашата рецепта и съм очарована. Благодаря Ви, че я споделихте с нас. Тортата е бърза, ефектна и най-важното - страшно вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ева,
      торта Рафаело е една от любимите ми торти. Много обичам кокос, а вероятно и вие :) Да ви е сладко :)

      Изтриване
  84. Здравейте, тортата е невероятна! Благодаря :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте я опитали :) Аз ви благодаря!

      Изтриване
  85. Здравейте =) Тортата изглежда прекрасно! Смятам да я пробвам тези дни и по този повод искам да попитам, ако се направи например в четвъртък преди обяд, има ли възможност да се сервира в четвъртък вечер, или трябва да престои цяла нощ в хладилник? Другото което ме притеснява е, как точно се действа със сладкарската сметана? Знам, че не трябва я държа на стайна температура, но с миксер ли се разбива за да се получи желания резултат?
    Криси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Криси. Аз бих я направила предишния ден, за да омекне добре кокоса в крема. Иначе рискувате да хрупа. Сладкарската сметана винаги трябва да бъде студена от хладилника и да се извади непосредствено преди разбиването на сняг.

      Изтриване
    2. Благодаря :-)

      Изтриване
  86. Това не е Рафаелло торта! Нищо общо с фината изискана торта.

    ОтговорИзтриване
  87. Този крем дали би станал да намажа торта отвътре,а отгоре маслен и фондан

    ОтговорИзтриване
  88. Здравейте Ани,казвам се Петя от Бургас и най-редовно преглеждам рецептите Ви.Въпросната торта вече съм я приготвяла,както и много други десерти и ястия.Въпроса ми е от къде да си закупя тортен ринг,който се регулира.Може би от специализиран магазин.Моят е обикновен,т.е доста по-плитък и с малко по-голям диаметър.Надявам се питането ми да не Ви изглежда глупаво.Благодаря и за отделеното внимание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, свържете се с фирма Змееборец. Имат магазин в София и сайт. Продават само сладкарски принадлежности. Вижте и сайте vivre. Понякога имат такива рингове. Успех!

      Изтриване
  89. Страхотна рецепта, която ще опитам със сигурност :) Питането ми е дали вместо бисквити мога да използвам меденки? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  90. Тортата е жестока! Миналата седмица направих два броя и всички в офиса мнооого я харесаха! Супер лесна, красива и вкусна! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да наистина Диана много е лесна и бърза тази торта. Вкусът е абсолютно истински. Много се радвам, че сте обрали овациите :)))

      Изтриване
  91. Здравейте, може ли към крема да добавя желатин?Да стане пърфе...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, кремът има чудесна консистенция и няма нужда от желатин.

      Изтриване
  92. Здравейте, ще правя тортата за втори път. Първия път много се хареса, ама наистина много и логично за новогодишната нощ ще я повторя. Поздравявам Ви за нея. Искам да попитам две неща: първото е ако заменя сладкарската с животинска сметана трябва ли и колко пудра захар да добавя, за да компенсирам сладостта от сладкарската сметаната. И второ: прочетох един коментар че дама е заменила единия шоколад с кондензирано мляко и ми се стори много интересно като идея, а и Вие в отговор сте я подкрепили. В такъв случай ако използвам животинска сметана и кондензирано мляко ще има ли нужда според Вас от допълнително подслаждане? Пожелавам щастлива нова година на всички :)

    ОтговорИзтриване