Търсене в този блог

събота, 31 май 2014 г.

Лесен сладкиш с бисквити и ябълки

    За последните две седмици правя този десерт за втори път. Толкова е лесен, с достъпни продукти, и резултатът е много вкусен. Хрупкавият бисквитен слой, с аромат на масло, придава очарование на сладкиша. На практика можете да го направите с почти всички видове плодове - например с малини, кайсии, сливи, вишни. Рецептата е от форум бг мама, с малки модификации от моя страна. Първия път изчетох цялата тема, но моят сладкиш не стана сух, както на снимките, които видях, а малко по-сочен. Реших, че някъде греша. Може би сортът ябълки, който ползвах беше по-воден или яйцата дойдоха много за размера на тавичката ми, но в крайна сметка много ни хареса. Бях го направила с домашни яйца и цветът му беше особено впечатляващо жълт. Мъжът ми заключи, че ако е сух не би му харесал и че така си е просто перфектен! Доверих му се, но за всеки случай реших да повторя рецептата в ново амплоа - шоколадово, с по-малко яйца, оваляни в брашно малко по-сух сорт ябълки и кокос.  Този път сладкишът беше по-изпечен, но отново много ни хареса. 
     В крайна сметка реших, че и двата варианта си заслужават да бъдат опитани и затова ги споделям с вас:


Вариант I - бял с бисквити, ябълки, стафиди и орехи
Продукти:

125 г масло
7-8 бисквити закуска
2-3 ябълки, нарязани на малки кубчета
шепа стафиди
шепа натрошени орехи

4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

Стопете маслото и го излейте на дъното на огнеопорна тавичка. Отгоре подредете бисквитите или обратното подредете бисквитите и ги полейте с маслото.


Разпределете нарязаните на кубчета ябълки и ги поръсете с орехи и стафиди. 

В купа разбийте яйцата, заедно със захарта, брашното + бакпулвера и ванилията, докато получите гъста смес за тесто и с нея покрийте ябълките. Печете на 180 градуса, до готовност.


Вариант II - шоколадов с бисквити, ябълки и кокос



125 г масло
10-12 бисквити Еверест какао
2 големи ябълки, по-сух сорт, нарязани на малки кубчета
1 с.л. брашно
2 с.л. кокос

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия


Технологията е същата.
Стопете маслото и го излейте на дъното на огнеопорна тавичка. Отгоре подредете бисквитите. Поръсете ябълките с 1 с.л. брашно и ги разбъркайте, за да поемат влажността. 
Разпределете нарязаните на кубчета ябълки и ги поръсете с кокос.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта, брашното + бакпулвера, какаото и ванилията, докато получите гъста смес за тесто и с нея покрийте ябълките. Печете на 180 градуса, до готовност.

Да ви е сладко!


Easy cake with cookies and apples

For the past two weeks I have made this dessert few times. So easy, with affordable products, and the result is delicious.Crisp biscuit layer with butter flavor lends charm to the cake. In practice, you can do it with almost all kinds of fruits - for example, raspberries, apricots, plums, cherries. The recipe is from forum bg mama, with minor modifications on my side. The first time I read the whole topic, but my cake did not become dry as the pictures that I saw, but a little more juicy. I figured it out it was wrong. Maybe apples, which I have used were more juicy or eggs were a lot about the size of my pan, but ultimately we liked it. I did it with free-range eggs and the yellow color was particularly impressive. My husband concluded that if it was dry he would not have liked it, and that it is just perfect! I trusted him, but just in case I decided to repeat the recipe in a new version - chocolate, with fewer eggs, roll in flour more dry variety of apples and added coconut. This time the cake was more baked, but again we liked it. 
Eventually I decided that both options are worth tasting, so I share them with you:

Option I - white with biscuits, apples, raisins and walnuts

Ingredients:

125 g butter
biscuits 7-8
2-3 apples, cut into small cubes
handful of raisins
handful of crushed walnuts
4 eggs
1/2 cup sugar
1 cup flour
1 baking powder 1 vanilla

Melt the butter and pour it into the bottom of a baking dish. Arrange the biscuits.
Spread the diced apples and sprinkle them with nuts and raisins. 
In a bowl, beat eggs with sugar, flour + baking powder and vanilla until the mixture turns into a thick dough and cover the apples with it. Bake at 180 degrees until set.

Option II - chocolate with biscuits, apples and coconut

Ingredients:


125 g butter
biscuits 10-12 Everest cocoa
2 large apples more dry, cut into small cubes
1 tablespoon flour
2 tbsp coconut
3 eggs
1/2 cup sugar
1 cup flour
1 tablespoon Natural cocoa
baking powder 1
1 vanilla

The technology is the same.

Melt the butter and pour it into the bottom of a baking dish. Arrange the biscuits. Sprinkle apples with 1 tablespoon flour and mix them to absorb moisture. 
Spread the diced apples and sprinkle with coconut.
In a bowl, beat eggs with sugar, flour + baking powder, cocoa and vanilla until you have a thick dough mixture and cover the apples with it. Bake at 180 degrees until set.

Enjoy!

9 коментара:

  1. Ани, и двете предложения са чуднички - и лесни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Радвам се, че ти харесват. Ще се радвам ако ги опиташ.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм го в първия вариант, сега ще опитам втория! Невероятно вкусен сладкиш!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, значи си от просветените :)))) Много е семпъл, лесен и вкусен сладкиша. Благодаря ти и успешна седмица и на теб.

      Изтриване
  4. Много вкусно изглежда, тъкмо имам ябълки ще взема да го направя. Ани, моите ябълки са същите, като тази на снимката по-горе, която е червена и разрязана. Ти такива ли използва?
    Между другото вече няколко пъти правя лесния чийзкейк с боровинки по твоя рецепта, съпругът ми го обожава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Роси, в белият ползвах жълти ябълки, а в шоколадовия червени. Те са по-сух сорт. Много се радвам, че чийзкейкът ви е харесал. Наистина е страхотен! :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  5. Здравейте, искам да ви кажа моят вариант на тази рецепта : ябълките са настъргани , размесени с орехи и канела.Отгоре се покриват със смес : 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1-2 с.л. коняк или ром. Сладкиша наистина е чудесен, лесен и много ароматен !

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно, ще опитам, благодаря ви.

    ОтговорИзтриване