Търсене в този блог

петък, 12 април 2013 г.

Пилешки рулца с плънка от гъбена паста и босилек в пухкав сос бешамел

    Още една идея за вкусно пилешко - с плънка от ароматна гъбена паста и босилек, в пухкав сос Бешамел. Много ми допадна. От соса пилето не става сухо. Поднесете го с пъстра салата и ще имате една чудесна лека вечеря :) 


Продукти:

4 бр. пилешки гърди
250 г гъби Печурка
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка пресен босилек
1 кафена ч.ч. вино Марсала (или друго червено вино)
1/2 ч.л. мащерка
зехтин
черен пипер
сол

продукти за соса бешамел:

50 г масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
1 ч.л. червен пипер
2 яйца
черен пипер
сол

галета за поръсване
зехтин


Разрежете пилешките гърди хоризонтално на половина и ги изтънете. 
Измийте и нарежете гъбите на парчета. Поръсете ги добре с брашно. Сложете ги в блендер. Обелете лука и чесъна, нарежете ги и ги сложете и тях при гъбите. Поръсете с мащерка. Пасирайте, докато получите паста. Прехвърлете сместа в тиган и я запържете за няколко минути в малко зехтин. Налейте виното и овкусете със сол и черен пипер. Бъркайте, докато се изпари алкохола и отстранете от огъня.


Стопете в тенджера с незалепващо дъно бучката масло за соса бешамел. Поръсете отгоре с 3 с.л. брашно и бъркайте с бъркалка непрекъснато. Налейте млякото и продължете да бъркате до сгъстяване на соса. Отдрепнете от огъня и поръсете с 1 ч.л. червен пипер и чукнете две яйца. Разбъркайте всичко добре. 


Вземете малка тавичка или йена. Сложете на дъската едно от изтънените филенца. Намажете го обилно с гъбената паста. Поръсете отгоре с нарязан на ситно или накъсан босилек и навийте на рулце. Сложете го в йената (тавата) с прехлупената част отдолу. По същия начин навийте и останалите рулца и ги подредете в тавичката. Полейте със струйка зехтин и ги залейте със соса бешамел обилно. Поръсете повърхността с галета и запечете ястието на 200 градуса за 30 минути.


Да ви е сладко!

Източник: Бон Апети



вторник, 9 април 2013 г.

Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби


    Дълго-чаканата пролет най-после настъпи. А с нея и някои любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, пресен лук, пресен чесън, пресни малки картофки..Обичам да приготвям с тях леки пролетни ястия, които да комбинирам със студен таратор или салатка. За мен това е идеалната лека вечеря. 
   Днешното предложение е комбинация от все любими мои продукти - пресен спанак, тиквички и гъби. Вдъхновено е от рецептата на Йоли за Пролетен венец. Не знам колко пъти вече съм го приготвяла. Правила съм го и с шунка, но откакто спрях да купувам шунки, я замених успешно със задушени в малко зехтин гъби. Не слагам почти никаква сол, само един био зеленчуков бульон в ориза. Сиренето Гауда дава много хубава плътност и вкус, но може да се замени и с кашкавал. Поднасям го с млечно-чеснов сос. 
Но да не ви измъчвам повече, ето как да го приготвите:


Продукти:


200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta
2 яйца
1 зеленчуков био бульон
зехтин
черен пипер
сол


Сварете ориза във вода с един зеленчуков бульон. (съотношение 1:2 и 1/2). 
Подгответе си продуктите. Измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани. 



Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър.
Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят. 
Загрейте фурната на 200 градуса.



Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда, 1 кафена чаена чаша сметана, 2 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.



Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица. 
Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.


Да ви е сладко!

понеделник, 8 април 2013 г.

Пиле в сос от синьо сирене

     Предлагам на Вашето внимание едно много лесно, бързо и вкусно ястие - Пиле в сос от синьо сирене. Насладете му се..



Продукти:

2 бр. пилешки гърди тип пеперуда
150 мл готварска сметана Halta
150 г синьо сирене
зехтин
черен пипер
сол


Измийте и нарежете пилешките гърди на кубчета. Поръсете ги със сол и черен пипер, налейте струйка зехтин в тигана и ги запържете за няколко минути, като ги обръщате леко, за да порозовеят от всички страни.


През това време стопете сметаната в малка касерола на котлона. Натрошете в нея синьото сирене и бъркайте до пълното му стопяване. Изсипете соса при пилешките хапки, разбъркайте и оставете да покъкри на тих огън докато леко се посгъсти. На този етап можете да сложите каквито подправки обичате. Аз го предпочитам без, за да изпъква вкусът на синьото сирене. 
Поднесете ястието топло с гарнитура по избор и чаша вино. Аз избрах задушени пресни картофи.


Да ви е сладко!

понеделник, 1 април 2013 г.

Трюфелова торта с лешникова нуга

     Трюфелова торта с лешникова нуга. Името звучи неустоимо...
Приготвих това изкушение за юбилея на мама. Тортата е по рецепта на Ева Тонева Toffiffee трюфел торта. Невероятно стилна, "тежка" торта. Видя ми се много подходяща за случая и не сбърках. Всички останаха очаровани. 
Аз лично приготвих тортата във форма с диаметър 26 см. Сместа беше малко, за да се изпече  на два отделни блата, затова я изпекох наведнъж и после я разрязах на две. Блатовете станаха по-тънки, но не изпекох нов, защото обичам тортите да са с повече крем, отколкото блат. Не ги напръсках с алкохол, защото хапнаха и децата, но ако желаете вие можете да ги напоите с малко коняк или ром. Според мен ще подхожда. Пропуснах бонбоните toffiffee в крема. Декорирах тортата с карамелизирани лешници, които чудесно кореспондираха на тортата. 
Снимката на парчето е правена с телефон в ресторанта, колкото да ви покажа разрез, затова е с такова качество. 

Продукти за лешниковата нуга:

100 г печени белени лешници
100 г пудра захар
50 г натурален шоколад
100 мл сладкарска сметана

продукти за крема:

300 г лешникова нуга (която сме направили)
300 г натурален шоколад
750 мл сладкарска сметана
100 г печени белени лешници
100 г пудра захар

продукти за блатовете (26 см диаметър):

3 яйца
100 г кристална захар
75 г брашно
25 г царевично нишесте
15 г какао
1 бакпулвер

продукти за украса:

2 с.л. какао на прах
карамелизирани лешници


Ще започнем с приготвянето на лешниковата нуга, която ще ни бъде необходима за крема.
Смелете в блендер 200 г лешници, заедно с 2 с.л. от пудрата захар. Разделете ги на две по 100 г. 
Загрейте сметаната да кипне, заедно с останалата пудра захар. След това залейте с нея 50-те грама шоколад. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Добавете 100 г от смлените лешници. Разбъркайте добре. Пресипете сместа в плоска, малка тавичка и заравнете. Приберете в хладилника да стегне за около половин час.  
За да приготвите крема разрежете с нож лешниковата нуга в тавата. Натрошете шоколада върху него и ги залейте със загрятата до кипване сметана с пудра захар. Охладете сместа за 4 часа. Добавете смлените лешници и разбийте сместа с миксер. 

Време е за блатовете. 
Загрейте фурната на 170 градуса. 
Изрежете кръг, с диаметъра на формата ви за печене и го постелете на дъното на формата. Намажете с масло стените. 
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна, заедно с 3 с.л. студена вода. Постепенно добавете захарта и бийте до пухкави връхчета. Разбийте леко жълтъците и ги добавете при белтъците. Разбъркайте с шпатула. В купа пресейте брашното, нишестето, бакпулвера и какаото и ги изсипете в яйчената смес на части. Бъркайте с шпатула, така че да запазите максимално въздушна сместа. Изсипете я във формата и печете 25 минути, докато клечката излезе суха. Извадете блата, оставете да се охлади, отстранете хартията и го разрежете хоризонтално на два блата. Ще получите два тънки блата. 

Сглобяване на тортата:

Стегнете ринга върху картон или тортена чиния. Сложете на дъното първия блат. Намажете обилно с крем. Поставете втория блат. Намажете и него обилно с крем. Отстранете ринга. Кремът е плътен и стегнат. Измажете тортата отстрани. Приберете в хладилник за няколко часа. Буквално преди поднасянето поръсете с горчиво какао с помощта на цедка. Разграфете черти с помощта на клечка и украсете с карамелизираните лешничета.
За да приготвите карамелизираните лешници карамелизирайте малко захар на котлона. Набодете лешниците с клечки за зъби. Потопете ги в карамела и ги забучете бързо в нещо, за да се оттекат опашките. Аз ги забучих в свещ, но вие можете да ползвате стиропор или цедка с малки дупки. Внимавайте да не ви изгори. Ако се притеснявате, използвайте ръкавици.


Тортата е сладка. Поднасяйте по-тънки парчета. 

Да ви е сладко!



вторник, 26 март 2013 г.

Хрупкави отвън и пухкави отвътре чеснови питчици

    Реших да приготвя тези чеснови питчици за вчерашния празник Благовещение. Мисля, че не съм яла по-вкусни питки. Божествени са. Особено топлички, току-що изпечени...ммм :) Няма да ви казвам какъв аромат се носи, докато се пекат. Двайсете минути ще ви се видят цяла вечност :))) Тестото е много хубаво за работа, еластично и меко. Чудесни са за мазане с абсолютно всичко соленичко. Непременно ги опитайте. Няма да съжалявате :) 


Продукти:

480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода

за глазиране:

3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган


Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто можете да бъркате в миксер около 8 минути. Аз лично направих така. Ако не разполагате с такъв месете на ръка около 10-тина минути. Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не гасете фурната. Щом тестото бухне го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто. 


Постелете голяма тава с хартия за печене. 
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Ето тук можете да видите стъпкови снимки на оформянето. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути. 
През това време пригответе сместа за глазирането им. 
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути. 
Топлички са най-вкусни. 


Да ви е сладко!

Източник: http://zoomyummy.com/2010/11/03/soft-garlic-knots/

сряда, 20 март 2013 г.

Домашна паста - Равиоли със спанак и Рикота в доматен сос

     

    
Продукти:

250 г брашно от твърда пшеница (Semolina)
50 г бяло брашно
3 яйца размер М

продукти за плънката:

1 яйце
200 г замразен или пресен спанак
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
125 г сирене Рикота (половин кутия)
50 г настърган Пармезан
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

продукти за доматения сос:

50 мл зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
680 мл доматен сос
шепа босилек
черен пипер
сол



Пригответе плънката за равиолите:

Задушете в струйка зехтин и малко вода пресния лук и чесъна. Когато омекнат добавете спанака и задушете до омекване. Подправете с индийско орехче, черен пипер и сол. Отстранете от котлона и охладете. Отцедете ако има остатъчна вода. В купа разбийте яйцето и добавете Рикотата. Разбъркайте. Изсипете спаначената смес. Настържете 50 г сирене Пармезан, и поръсете с черен пипер.

За тестото:

Отмерете 250 г брашно от твърда пшеница и го изсипете на плота. Направете кладенче в средата и чукнете в него яйцата. 


Разбийте ги леко с вилица и внимателно започнете да добавяте от брашното към тях, докато получите хомогенна смес. Започнете да месите с ръце, докато оформите леко лепкаво тесто. При месенето може да добавите малко от бялото брашно, докато спре да лепне и стане меко тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине в хладилника за 30 минути.
Монтирайте машината за паста на плота. 


Извадете тестото от хладилника и го разрежете на 4 части. 


Вземете една част и силно я притиснете в работния плот, за да се сплеска. Настройте машината на най-широкия отвор. Прекарайте тестото през него. Възможно е първият път да ви го накъса. Съберете го отново. Сплескайте го, поръсете с брашно и го прекарайте отново. Започва да се хомогенизира. Прегънете го по дължина на две и отново го прекарайте. След това намалете ширината на ролките и го прекарайте. Прегънете и повторете. Намалете отвора. По този начин минете тестото няколко пъти, до 2-ра ширина на отвора. Това е идеалната дебелина за паста. Помагайте си с лявата ръка да изтегляте навън, защото като се нагъне отдолу може да слепне. 
Разпънете тестото на плота. Аз използвах две техники на оформяне на равиолите, тъй като нямам форма за равиоли. Първата е да сложите купчинки от плънката през известно разстояние. Покривате с втора кора със същата ширина и дължина и с ръка маркирате разстоянието между купчинките, за да изкарате въздуха. С помощта на кръгла форма изрязвате кръгчета и с вилица натискате краищата, за да не изтече плънката при варенето. Така стават и по-красиви. 


Втората техника е да изрежете от тестото кръгчета и после да ги слепвате две по две с плънка, между тях. И при двете техники остава излишно тесто, което отново да съберете на топка и да изтъните на кора. По същия начин оформете и останалото тесто на равиоли.
Аз използвах най-голямата ми тенджера, за да кипна вода с 1 ч.л. сол. Сложете равиолите да се варят за около 8-9 минути. Ще станат леко ал денте, когато се вдигнат на повърхността. ги извадете с решетъчна лъжица и ги сложете в купа. 


Докато чакате да се сварят можете да приготвите доматения сос. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. 
Изсипете доматения сос. Подправете с черен пипер и сол. Гответе на бавен огън, докато изври водата. Поръсете с босилек - пресен или сух.
Поднесете равиолите, поляти с доматен сос и поръсени с настърган Пармезан. Чудесно си подхождат с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!




понеделник, 18 март 2013 г.

Свежа салата с круши и авокадо

    След толкова торти да починем малко с нещо свежо и пролетно. Предлагам ви пъстра салата с круши и авокадо. Деликатният дресинг прекрасно допълва вкусовете.


Продукти:

1 салата микс (зелена салата, рукола, лоло росо, айсберг)
1 голяма круша
1 авокадо
2 сиренца Бейби бел
шепа орехи
сол

дресинг:

1 с.л. мед
сокът от половин лимон
струйка зехтин


Изсипете салатата в купа. Измийте крушата и авокадото и ги нарежете на жулиени в салатата. Нарежете и сиренцата на малки парчета. Натрошете орехи на едро. Поръсете със сол.
Стопете меда в микроволнова за 30 секунди. Разбъркайте го с сокът от половин лимон и зехтин и изсипете готовия дресинг върху салатата.  Разбъркайте и сервирайте с чаша бяло вино.

Да ви е сладко!

петък, 15 март 2013 г.

Торта Естерхази

     Бях чувала много добри отзиви за торта Естерхази. От отдавна исках да я направя. Вдъхнови ме  блогът на Мария Митева-Кристоу - http://www.mycookingbookblog.com. Мисля, че досега не съм попадала на по-подробно описание на рецепти във блог. А снимките на тортата й са толкова красиви, че просто нямаше начин да не ме подканят да я направя. Благодаря ти Мария за детайлното обяснения и помощта! И въпреки всичко пропуснах да прочета една нейна препоръка да затопля глазурата, тъй като е зима, за да не ми се втвърди шоколада и цветето ми не се получи. Затова пък импровизирах и направих мрежа, която мисля, че отново стана ефектна. 
Тортата е невероятно вкусна! Препоръчвам на всеки, който не я е опитвал непременно да я направи! Изключително лека с хрускави бадемови платки и лек лимонов крем. На мен ми напомня много на сладкиш Агнеса на вкус. Направих я за рождения ден на съпруга ми на 13 Март. 


Продукти за блатовете (6 бр. * 26 см):

8 белтъка
200 г печени белени бадеми
170 г захар

продукти за крема:

9 жълтъка
150 г пудра захар
250 мл прясно мляко
50 г брашно
250 г меко краве масло
1 ванилия
кората от 1 лимон

продукти за глазурата:

1 белтък (34 г)
200 г пудра захар
1 с.л. затоплен лимонов сок

30-40 г натурален шоколад
60-70 г смлени, печени, белени бадеми за облепване отстрани




Започнете като отделите белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете директно в тенджерката, в която ще варите крема, а белтъците в дълока купа, в която по-късно ще ги разбиете на сняг. Отделете последния белтък за глазурата на тортата. 
Пригответе първо крема, защото в противен случай жълтъците ще изсъхнат. 


Смесете жълтъците в тенджерката, заедно с брашното, захарта и около 60 мл от прясното мляко. Останалото мляко се затопля (без да завира) и се долива постепенно с бъркане при жълтъчната смес. Всичко се слага на котлона и се сварява гъст крем с постоянно енергично бъркане на слаб огън. Добавете ванилия и оставете да се охлади напълно.


Изрежете 6 на брой квадрата от хартия за печене, които да се побират в тавата ви и си разчертайте върху всеки един от тях кръгове с диаметър 26 см. Загрейте фурната на 190 градуса с горен и долен нагревател. 
През това време разбийте на сняг белтъците, заедно с по-голямата част от захарта. Смелете бадемите на ситно, заедно с останалата захар и ги добавете при белтъците. Бъркайте с шпатула.  
Разпределете си сместа така, че да ви стигне за 6 блата. Оформете ги с лъжица. Не стигайте до очертанията, ако ще ползвате ринг за сглобяването. Аз планирах така, но после не се наложи да го ползвам.


Печете всеки блат около 9-10 минути, докато леко покафенеят краищата и още е леко мек по средата. Не бива да ги изсушавате, защото ще се счупят като ореховки, след като изстинат. Работете бързо с белтъчната смес, защото бързо спада. Докато се пече единият блат, намажете следващия и така до последния.  Оставете ги да изстинат добре.


Довършете крема като разбиете мекото масло с миксер и му добавите настърганата лимонова кора. Внимателно изсипете жълтъчния крем при масления и бъркайте с миксер до хомогенност. 


Сглобяване на тортата:

Обърнете най-долния блат върху съда, в който ще поднасяте тортата в последствие или върху картон. Отлепете хартията. Намажете крема на тънко, като мармалад върху филия. Редувайте по този начин блат, крем, до изчерпване. Оставете си малко крем за измазване на тортата отстрани. Измажете добре тортата и приберете да стегне за няколко часа. 


Украса: 

Смелете бадемите за украсата. Полепете ги отстрани на тортата. Ако можете леко ги задигнете като борд. 
Разбийте с тел белтъка за глазурата. Пресейте пудрата захар и я добавете. Затоплете 1 с.л. лимонов сок и добавете и нея. Разбъркайте до хомогенност. 
Разтопете си шоколада на водна баня или за 1-2 минути в микровълновата фурна. Сложете го в хартиена фуния (корнет) или пош. 
Тъй като сме зима затоплете внимателно глазурата на водна баня или за няколко секунди в микровълновата фурна. Разнесете я внимателно върху тортата с помощта на нож, потопен в гореща вода, като оставате на няколко милиметра от ръба. Веднага направете спиралата от шоколад, като започнете от центъра. С помощта на клечка за зъби дръпнете линия от ръба на тортата към центъра и след нея линия в обратната посока от центъра към ръба. Украсете по този начин тортата. 
Ако като мен не ви се получи шарката можете просто да направите мрежа от шоколад :)
Охладете тортата за няколко часа преди поднасяне.


Да ви е сладко!



понеделник, 11 март 2013 г.

Торта с кафе и шоколад


    Дойде ред да ви покажа и на тази вълшебно вкусна торта. Преди около две седмици бях поканена на откриването на фирмен офис на две мои приятелки на фирма MSJ Travel and Events. Това е туристическа агенция, която предлага богат спектър от услуги. Повече информация можете да получите на сайта им http://www.msjtravel.bg/. А офисът им е страхотен!
След дълго чудене какво да им подаря реших да ги изненадам с една красива и вкусна торта, с която да почерпят всичките си гости. Спрях се на тортата на Йоли с кафе и шоколад, защото визията й е много подходяща, а и вкусът ми допадна. Декорирах с шоколадов борд и шоколадови стърготини, по чудесното й обяснение. Сложих и табелка от шоколад с името на фирмата. Мисля, че домакините останаха очаровани от изненадата. Тортата наистина беше фантастична! Единствената промяна, която направих бе да добавя лимонова кора и малко лимонов сок в крема, което придаде много свежа нотка, съчета се перфектно с шоколада, орехите и кафето и дори някои от гостите помислиха, че има алкохол в тортата.  
Съчетанието от кафе, шоколад, лимон и орехови платки е наистина неустоимо вкусно. 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:


5 яйца

1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно
1 с.л. ситно смляно кафе
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

300 г натурален шоколад


продукти за крема:


1 литър прясно мляко

12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
кората от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
250 г масло


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите,кафето,какаото,брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.


Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете кори и ги оставете настрана докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.



Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете лимоновата кора и капнете малко лимонов сок. Разбъркайте. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем.

За лентите от шоколад измерете и отрежете ленти от хартия за печене дълги колкото страните на тортата. Намажете ги със стопения, темпериран шоколад и ги залепете внимателно по краищата на тортата. Охладете добре за половин час в хладилник, след което ги отлепете. Боядисайте със златна прахообразна боичка, с помощта на четка. Поръсете повърхността на тортата с горчиво какао. 
Част от стопения шоколад можете да го нацапате върху лист хартия за печене. Боядисайте и него в златно. Нашарете го с  вилица и след като изстине можете да го начупите. С частите декорирайте тортата. Охладете за едно денонощие.


Да ви е сладко!

Източник: Вкусно с Йоли

четвъртък, 7 март 2013 г.

Домашен пилешки пастет


   Обичат ли вашите деца да похапват филийка хляб, намазана с пастет? Аида много обича! Тъй като постоянно чета етикетите на храните, които купувам, и внимавам за Е-та, забелязах, че дори и детските пастети не са напълно чисти като съдържание. И се зарекох, че ще си направя пастет сама. Пилешки, тъй като него най-много харесваме. 

   Трябва да призная, че не очаквах да докарам точно вкуса на купешкия. Бих казала, че стана дори и по-вкусен, предвид завидната скорост, с която беше нападнат от домочадието. Дъщеря ми веднага излапа филийка топъл домашен хляб с пастет и категорично ми заяви, че няма да ми е повече приятелка, ако не й намажа още една филия! :))) Е, как да й откаже човек :)))

    Поглезете децата си, а и вас самите, с вкусна и питателна закуска през уикенда. 



Продукти: 

200 г пилешки гърди
450 г пилешки дробчета
1 голям морков
четвърт червена чушка
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
бучка масло
1 кафена ч.ч. готварска сметана Halta
1/4 ч.л. индийско орехче
сол


Измийте и почистете пилешките дробчета от жилите и зелените нишки. Измийте и нарежете пилешкото месо на парчета. Сварете дробчетата и пилешкото месо за около половин час в тенджера, заедно с нарязания морков, чушка, дафиновите листа и зърната черен пипер. Отцедете водата, в която са се варили, но запазете част от нея в малка купа. Извадете топчетата черен пипер и дафиновите листа.  
Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в малко масло на тиган. Добавете дробчетата, пилешкото и зеленчуците и задушете заедно за няколко минути. Поръсете с индийско орехче и сол. 
Прехвърлете всичко във блендер, налейте малко от заделената вода, налейте и една кафена чаша готварска сметана и пасирайте до гладкост. Ако искате да е по-рядко добавете още вода. Посолете на вкус.
Поднесете пастета, намазан върху мек хляб.
Рецепта за домашен полу-пълнозърнест хляб, като този на снимката можете да видите тук. Ако желаете можете да го направите полу-пълнозърнест, като смесите 250 г бяло с 250 г пълнозърнесто брашно. По желание можете да пропуснете и семената. Печете 30 минути до готовност. 

Да ви е сладко!