Търсене в този блог

сряда, 20 март 2013 г.

Домашна паста - Равиоли със спанак и Рикота в доматен сос

     

    
Продукти:

250 г брашно от твърда пшеница (Semolina)
50 г бяло брашно
3 яйца размер М

продукти за плънката:

1 яйце
200 г замразен или пресен спанак
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
125 г сирене Рикота (половин кутия)
50 г настърган Пармезан
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

продукти за доматения сос:

50 мл зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
680 мл доматен сос
шепа босилек
черен пипер
сол



Пригответе плънката за равиолите:

Задушете в струйка зехтин и малко вода пресния лук и чесъна. Когато омекнат добавете спанака и задушете до омекване. Подправете с индийско орехче, черен пипер и сол. Отстранете от котлона и охладете. Отцедете ако има остатъчна вода. В купа разбийте яйцето и добавете Рикотата. Разбъркайте. Изсипете спаначената смес. Настържете 50 г сирене Пармезан, и поръсете с черен пипер.

За тестото:

Отмерете 250 г брашно от твърда пшеница и го изсипете на плота. Направете кладенче в средата и чукнете в него яйцата. 


Разбийте ги леко с вилица и внимателно започнете да добавяте от брашното към тях, докато получите хомогенна смес. Започнете да месите с ръце, докато оформите леко лепкаво тесто. При месенето може да добавите малко от бялото брашно, докато спре да лепне и стане меко тесто. Покрийте го с фолио и го приберете да почине в хладилника за 30 минути.
Монтирайте машината за паста на плота. 


Извадете тестото от хладилника и го разрежете на 4 части. 


Вземете една част и силно я притиснете в работния плот, за да се сплеска. Настройте машината на най-широкия отвор. Прекарайте тестото през него. Възможно е първият път да ви го накъса. Съберете го отново. Сплескайте го, поръсете с брашно и го прекарайте отново. Започва да се хомогенизира. Прегънете го по дължина на две и отново го прекарайте. След това намалете ширината на ролките и го прекарайте. Прегънете и повторете. Намалете отвора. По този начин минете тестото няколко пъти, до 2-ра ширина на отвора. Това е идеалната дебелина за паста. Помагайте си с лявата ръка да изтегляте навън, защото като се нагъне отдолу може да слепне. 
Разпънете тестото на плота. Аз използвах две техники на оформяне на равиолите, тъй като нямам форма за равиоли. Първата е да сложите купчинки от плънката през известно разстояние. Покривате с втора кора със същата ширина и дължина и с ръка маркирате разстоянието между купчинките, за да изкарате въздуха. С помощта на кръгла форма изрязвате кръгчета и с вилица натискате краищата, за да не изтече плънката при варенето. Така стават и по-красиви. 


Втората техника е да изрежете от тестото кръгчета и после да ги слепвате две по две с плънка, между тях. И при двете техники остава излишно тесто, което отново да съберете на топка и да изтъните на кора. По същия начин оформете и останалото тесто на равиоли.
Аз използвах най-голямата ми тенджера, за да кипна вода с 1 ч.л. сол. Сложете равиолите да се варят за около 8-9 минути. Ще станат леко ал денте, когато се вдигнат на повърхността. ги извадете с решетъчна лъжица и ги сложете в купа. 


Докато чакате да се сварят можете да приготвите доматения сос. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. 
Изсипете доматения сос. Подправете с черен пипер и сол. Гответе на бавен огън, докато изври водата. Поръсете с босилек - пресен или сух.
Поднесете равиолите, поляти с доматен сос и поръсени с настърган Пармезан. Чудесно си подхождат с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!




понеделник, 18 март 2013 г.

Свежа салата с круши и авокадо

    След толкова торти да починем малко с нещо свежо и пролетно. Предлагам ви пъстра салата с круши и авокадо. Деликатният дресинг прекрасно допълва вкусовете.


Продукти:

1 салата микс (зелена салата, рукола, лоло росо, айсберг)
1 голяма круша
1 авокадо
2 сиренца Бейби бел
шепа орехи
сол

дресинг:

1 с.л. мед
сокът от половин лимон
струйка зехтин


Изсипете салатата в купа. Измийте крушата и авокадото и ги нарежете на жулиени в салатата. Нарежете и сиренцата на малки парчета. Натрошете орехи на едро. Поръсете със сол.
Стопете меда в микроволнова за 30 секунди. Разбъркайте го с сокът от половин лимон и зехтин и изсипете готовия дресинг върху салатата.  Разбъркайте и сервирайте с чаша бяло вино.

Да ви е сладко!

петък, 15 март 2013 г.

Торта Естерхази

     Бях чувала много добри отзиви за торта Естерхази. От отдавна исках да я направя. Вдъхнови ме  блогът на Мария Митева-Кристоу - http://www.mycookingbookblog.com. Мисля, че досега не съм попадала на по-подробно описание на рецепти във блог. А снимките на тортата й са толкова красиви, че просто нямаше начин да не ме подканят да я направя. Благодаря ти Мария за детайлното обяснения и помощта! И въпреки всичко пропуснах да прочета една нейна препоръка да затопля глазурата, тъй като е зима, за да не ми се втвърди шоколада и цветето ми не се получи. Затова пък импровизирах и направих мрежа, която мисля, че отново стана ефектна. 
Тортата е невероятно вкусна! Препоръчвам на всеки, който не я е опитвал непременно да я направи! Изключително лека с хрускави бадемови платки и лек лимонов крем. На мен ми напомня много на сладкиш Агнеса на вкус. Направих я за рождения ден на съпруга ми на 13 Март. 


Продукти за блатовете (6 бр. * 26 см):

8 белтъка
200 г печени белени бадеми
170 г захар

продукти за крема:

9 жълтъка
150 г пудра захар
250 мл прясно мляко
50 г брашно
250 г меко краве масло
1 ванилия
кората от 1 лимон

продукти за глазурата:

1 белтък (34 г)
200 г пудра захар
1 с.л. затоплен лимонов сок

30-40 г натурален шоколад
60-70 г смлени, печени, белени бадеми за облепване отстрани




Започнете като отделите белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете директно в тенджерката, в която ще варите крема, а белтъците в дълока купа, в която по-късно ще ги разбиете на сняг. Отделете последния белтък за глазурата на тортата. 
Пригответе първо крема, защото в противен случай жълтъците ще изсъхнат. 


Смесете жълтъците в тенджерката, заедно с брашното, захарта и около 60 мл от прясното мляко. Останалото мляко се затопля (без да завира) и се долива постепенно с бъркане при жълтъчната смес. Всичко се слага на котлона и се сварява гъст крем с постоянно енергично бъркане на слаб огън. Добавете ванилия и оставете да се охлади напълно.


Изрежете 6 на брой квадрата от хартия за печене, които да се побират в тавата ви и си разчертайте върху всеки един от тях кръгове с диаметър 26 см. Загрейте фурната на 190 градуса с горен и долен нагревател. 
През това време разбийте на сняг белтъците, заедно с по-голямата част от захарта. Смелете бадемите на ситно, заедно с останалата захар и ги добавете при белтъците. Бъркайте с шпатула.  
Разпределете си сместа така, че да ви стигне за 6 блата. Оформете ги с лъжица. Не стигайте до очертанията, ако ще ползвате ринг за сглобяването. Аз планирах така, но после не се наложи да го ползвам.


Печете всеки блат около 9-10 минути, докато леко покафенеят краищата и още е леко мек по средата. Не бива да ги изсушавате, защото ще се счупят като ореховки, след като изстинат. Работете бързо с белтъчната смес, защото бързо спада. Докато се пече единият блат, намажете следващия и така до последния.  Оставете ги да изстинат добре.


Довършете крема като разбиете мекото масло с миксер и му добавите настърганата лимонова кора. Внимателно изсипете жълтъчния крем при масления и бъркайте с миксер до хомогенност. 


Сглобяване на тортата:

Обърнете най-долния блат върху съда, в който ще поднасяте тортата в последствие или върху картон. Отлепете хартията. Намажете крема на тънко, като мармалад върху филия. Редувайте по този начин блат, крем, до изчерпване. Оставете си малко крем за измазване на тортата отстрани. Измажете добре тортата и приберете да стегне за няколко часа. 


Украса: 

Смелете бадемите за украсата. Полепете ги отстрани на тортата. Ако можете леко ги задигнете като борд. 
Разбийте с тел белтъка за глазурата. Пресейте пудрата захар и я добавете. Затоплете 1 с.л. лимонов сок и добавете и нея. Разбъркайте до хомогенност. 
Разтопете си шоколада на водна баня или за 1-2 минути в микровълновата фурна. Сложете го в хартиена фуния (корнет) или пош. 
Тъй като сме зима затоплете внимателно глазурата на водна баня или за няколко секунди в микровълновата фурна. Разнесете я внимателно върху тортата с помощта на нож, потопен в гореща вода, като оставате на няколко милиметра от ръба. Веднага направете спиралата от шоколад, като започнете от центъра. С помощта на клечка за зъби дръпнете линия от ръба на тортата към центъра и след нея линия в обратната посока от центъра към ръба. Украсете по този начин тортата. 
Ако като мен не ви се получи шарката можете просто да направите мрежа от шоколад :)
Охладете тортата за няколко часа преди поднасяне.


Да ви е сладко!



понеделник, 11 март 2013 г.

Торта с кафе и шоколад


    Дойде ред да ви покажа и на тази вълшебно вкусна торта. Преди около две седмици бях поканена на откриването на фирмен офис на две мои приятелки на фирма MSJ Travel and Events. Това е туристическа агенция, която предлага богат спектър от услуги. Повече информация можете да получите на сайта им http://www.msjtravel.bg/. А офисът им е страхотен!
След дълго чудене какво да им подаря реших да ги изненадам с една красива и вкусна торта, с която да почерпят всичките си гости. Спрях се на тортата на Йоли с кафе и шоколад, защото визията й е много подходяща, а и вкусът ми допадна. Декорирах с шоколадов борд и шоколадови стърготини, по чудесното й обяснение. Сложих и табелка от шоколад с името на фирмата. Мисля, че домакините останаха очаровани от изненадата. Тортата наистина беше фантастична! Единствената промяна, която направих бе да добавя лимонова кора и малко лимонов сок в крема, което придаде много свежа нотка, съчета се перфектно с шоколада, орехите и кафето и дори някои от гостите помислиха, че има алкохол в тортата.  
Съчетанието от кафе, шоколад, лимон и орехови платки е наистина неустоимо вкусно. 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:


5 яйца

1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно
1 с.л. ситно смляно кафе
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

300 г натурален шоколад


продукти за крема:


1 литър прясно мляко

12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
кората от 1 лимон
1 с.л. лимонов сок
250 г масло


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите,кафето,какаото,брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.


Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете кори и ги оставете настрана докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.



Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Настържете лимоновата кора и капнете малко лимонов сок. Разбъркайте. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем.

За лентите от шоколад измерете и отрежете ленти от хартия за печене дълги колкото страните на тортата. Намажете ги със стопения, темпериран шоколад и ги залепете внимателно по краищата на тортата. Охладете добре за половин час в хладилник, след което ги отлепете. Боядисайте със златна прахообразна боичка, с помощта на четка. Поръсете повърхността на тортата с горчиво какао. 
Част от стопения шоколад можете да го нацапате върху лист хартия за печене. Боядисайте и него в златно. Нашарете го с  вилица и след като изстине можете да го начупите. С частите декорирайте тортата. Охладете за едно денонощие.


Да ви е сладко!

Източник: Вкусно с Йоли

четвъртък, 7 март 2013 г.

Домашен пилешки пастет


   Обичат ли вашите деца да похапват филийка хляб, намазана с пастет? Аида много обича! Тъй като постоянно чета етикетите на храните, които купувам, и внимавам за Е-та, забелязах, че дори и детските пастети не са напълно чисти като съдържание. И се зарекох, че ще си направя пастет сама. Пилешки, тъй като него най-много харесваме. 

   Трябва да призная, че не очаквах да докарам точно вкуса на купешкия. Бих казала, че стана дори и по-вкусен, предвид завидната скорост, с която беше нападнат от домочадието. Дъщеря ми веднага излапа филийка топъл домашен хляб с пастет и категорично ми заяви, че няма да ми е повече приятелка, ако не й намажа още една филия! :))) Е, как да й откаже човек :)))

    Поглезете децата си, а и вас самите, с вкусна и питателна закуска през уикенда. 



Продукти: 

200 г пилешки гърди
450 г пилешки дробчета
1 голям морков
четвърт червена чушка
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
връзка пресен лук
2 скилидки чесън
бучка масло
1 кафена ч.ч. готварска сметана Halta
1/4 ч.л. индийско орехче
сол


Измийте и почистете пилешките дробчета от жилите и зелените нишки. Измийте и нарежете пилешкото месо на парчета. Сварете дробчетата и пилешкото месо за около половин час в тенджера, заедно с нарязания морков, чушка, дафиновите листа и зърната черен пипер. Отцедете водата, в която са се варили, но запазете част от нея в малка купа. Извадете топчетата черен пипер и дафиновите листа.  
Нарежете пресния лук и чесъна и ги задушете в малко масло на тиган. Добавете дробчетата, пилешкото и зеленчуците и задушете заедно за няколко минути. Поръсете с индийско орехче и сол. 
Прехвърлете всичко във блендер, налейте малко от заделената вода, налейте и една кафена чаша готварска сметана и пасирайте до гладкост. Ако искате да е по-рядко добавете още вода. Посолете на вкус.
Поднесете пастета, намазан върху мек хляб.
Рецепта за домашен полу-пълнозърнест хляб, като този на снимката можете да видите тук. Ако желаете можете да го направите полу-пълнозърнест, като смесите 250 г бяло с 250 г пълнозърнесто брашно. По желание можете да пропуснете и семената. Печете 30 минути до готовност. 

Да ви е сладко!

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Баница с пушена сьомга и сирене Бри

   Тази баничка се роди като пълна импровизация, спрямо наличните у дома продукти. Затова я направих в малка тавичка с диаметър 24 см. Но вие разбира се можете да удвоите количеството и да я направите в по-голяма тавичка. Така смятам да процедирам за следващия път и аз ;)  Получи се много пухкава и вкусна баничка с нежен вкус на пушена сьомга. Нестандартно и много приятно предястие. А защо не и лека вечеря? Преценете сами :) 


Продукти за кръгла форма с диаметър 24 см ( 8 триъгълни парчета):

половин пакет фини точени кори
100 г пушена сьомга
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
връзка копър
100 г сирене Бри
2 яйца
черен пипер
сол
60 г масло

за заливката: 

1 яйце
100 мл готварска сметана
50 мл прясно мляко
черен пипер
сол


Подгответе сместа за плънката. В купа разбийте двете яйца с вилица. Нарежете сиренето Бри на кубчета. Нарежете копъра и пресния лук. Добавете черен пипер и малко сол. Накъсайте пушената сьомга на малки парчета и сложете и нея. Разбъркайте всичко добре. 
Отворете корите. Стопете маслото на котлона.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 24 см. Намажете дъното с масло. Сложете три кори. Откъснете излишните парчета. Поръсете от плънката. Повторете три кори и отново малко плънка. Това количество плънка ми стигна за 4 реда. Редувайте, докато ви свърши плънката. Завършете с кори. Разрежете баницата на 8 триъгълника. Полейте по фугите с разтопеното масло. 
В купа разбийте яйцето за заливката. Налейте сметаната и прясното мляко и разбийте добре. Полейте баницата. 
Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути, докато придобие златист цвят.


Да ви е сладко!

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Най-лесният Чийзкейк с боровинки

Главният майстор сладкар на Гранд Хотел София, Васко Василев, е съпруг на моя приятелка. Миналата година го впечатлих на едно събитие с моята Торта с бадеми, маскарпоне и шоколад. А тази година той впечатли нас с неговия невероятно лесен и вкусен чийзкейк с малини в предаването на Лео. За първи път опитах чийзкейка при майка ми със сладко от боровинки и страшно много ми хареса. Не можах да повярвам, че не е направен с "Филаделфия", а с българското крема сирене, онова в малките пакетчета, помните ли го? Помислих си, щом главният майстор сладкар на 5 звезден хотел го е предпочел в чийзкейка си, значи има защо!Моето мнение е, че този чийзкейк е много вкусен и пристрастяващ, със своята лека и нежна текстура, без сметани и излишни сирена. Едно парче никога не ти е достатъчно..Излишно е да ви казвам, че е икономичен и безумно лесен за приготвяне и всяко дете би могло да го направи  само. Стига толкова приказки :) Ето рецептата:


Продукти за крема:

6 пакетчета българско крема сирене
200 г захар
1 ванилия
4 яйца

продукти за основата:

2 пакета чаени бисквити по 175 г.
100 г меко масло

1 буркан сладко от боровинки (или друго сладко по избор)


Загрейте фурната на 150 градуса.
Изсипете бисквитите и мекото масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг и хубаво заравнете и притиснете на дъното. 
Разбийте с миксер крема сиренето, заедно със захарта и ванилията. Чукнете яйцата и разбийте всичко добре до гладкост. Налейте крема върху бисквитената основа и изпечете чийзкейка за 25 минути. По принцип чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнали, а средата леко мърда, при разклащане на съда. Ако ви се стори, че не е готов, печете още няколко минути. Намажете го с боровинковото сладко, изчакайте да изстине и го охладете за няколко часа в хладилник. 

Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)



Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.

сряда, 20 февруари 2013 г.

Телешко пармиджана

Рядко приготвям телешко месо у дома. Основно, защото трудно се намира качествено телешко месо. Не един път ми се е случвало дори телешки джолан след готвене в тенджера под налягане да не става крехко.
В последния брой на списание Меню харесах една рецепта за Телешко пармиджано. Реших да опитам, пък каквото сабя покаже. Този път имахме късмет и намерихме много хубаво, жилесто контрафиле, което честно да ви кажа, след като го запечатах на тигана и го запекох с доматения сос и сирената, стана крехко като пилешко месо. Непременно опитайте тази рецепта. Доставете си това удоволствие.


Продукти:

2 парчета телешко контрафиле по 200 г
1 ч.ч. галета
4 с.л. натърган Пармезан
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
2 яйца
50 мл зехтин
2 топки Моцарела
100 г Пармезан за запичане

продукти за соса:

1 глава лук
3 скилидки чесън
50 мл зехтин
500 г доматено пюре
шепа листа пресен босилек
черен пипер
сол


Разрежете всяко от парчетата телешко на три пържоли. Начукайте ги през домакинско фолио. 
В купа смесете настъргания Пармезан с галетата, ригана и мащерката. В друга купа разбийте с вилица яйцата с малко сол. Потопете месото в яйцето, след което в сместа с Пармезан и галета. Зачервете ги в тиган за по няколко минути от двете страни и ги прехвърлете в тавичка. 


Пригответе соса. Задушете лука и чесъна в зехтин с малко вода, докато омекнат. Изсипете доматите и овкусете със сол и черен пипер. Оставете малко да поври на слаб огън, докато се сгъсти и накрая сложете босилека, нарязан на ситно. Разпределете соса върху месото. Поставете отгоре резени Моцарела и поръсете с настъргано Пармиджано.
Изпечете ястието за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато сирената се разтопят и зачервят. 

Да ви е сладко!

Източник: сп. Меню, брой 64

неделя, 17 февруари 2013 г.

Морковена торта

Опитвала съм морковена торта няколко пъти, но никога досега не ме е грабвала. Някак суха ми стоеше. Напомняше ми на кекс с глазура. Не беше моят десерт. Няколко мои читатели са искали да направя морковена торта и ето, че дойде и нейният ред, а поводът беше рожденият ден на татко на 16 февруари. Реших да й дам последен шанс. Разрових се и попаднах на не традиционната рецепта на Йоана за Морковена торта. Още след като я прочетох бях сигурна, че ще остана приятно изненадана, особено при наличието на ананас, портокалова кора, лешници и толкова аромати. А за крема имах концепция още от преди това и бях сигурна в крайния резултат. За тази торта за първи път направих и фигурки от марципан. Много им се радвах на сладките морковчета, които за мое учудване първи се изядоха и то, не от Аида :) Направих някои промени в количествата продукти - намалих малко захарта, количеството ананас, замених карамфила с джинджифил. Промених малко и крема, като обогатих вкуса с повече масло, лимонов сок и лимонова кора. Придаде чудесна свежест на тортата. Сиропирах и блатовете със сиропа от ананаса и по този начин постигнах онзи ефект, който търсех в морковената торта, за да ми хареса. Докато се печаха блатовете у дома ухаеше вълшебно. Поради броя поканени гости на рождения ден направих тортата кръгла в 26 см форма.
Всички много я харесаха. Беше много вкусна, леко по-влажна и с много дъхав, свеж крем. Гостите никога не биха предположили, че в тортата има моркови, ако не бях сложила "подсказка" :)))


NB: Не сглобявайте тортата от предишния ден, тъй като кремът ще изсъхне и стегне прекалено много. Пригответе крема на деня.

Продукти за блатовете:

3 яйца със стайна температура
200 г бяла захар
100 г тъмно кафява захар Muscovado
щипка сол
1 ванилия
кората от 1 портокал
100 мл олио
400 г настъргани на ситно моркови
150 г смлени белени лешници
150 г консерва ананас на кубчета
300 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. джинджифил на прах

продукти за крема:

525 г крема сирене
180 г меко масло
180 г пудра захар
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок

продукти за морковчетата от марципан:

100 г белени сурови бадеми
200 г пудра захар
1 белтък
жълта, червена и зелена боя на прах
няколко капки алкохол

10 бр. половинки ядки орехи за украса


Настържете си морковите. Смелете във блендер лешниците на ситно. 
Разбийте яйцата с двата вида захар, докато увеличат обема си и станат на пухкав крем. Добавете портокаловата кора, олиото и ванилията. Смелете за кратко. 
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Изсипете настърганите моркови, ананасът на кубчета и смлените лешници. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула. Смесете брашното с останалите сухи подправки като бакпулвер, канела, индийско орехче, сол и джинджифил и ги пресейте. Изсипете ги в сместа и бъркайте внимателно с лъжицата. 
Подгответе си тава, постлана с хартия за печене, върху която да сложите ринг или кръгла форма със свалящ се ринг, на дъното, на която да сложите хартия. Разпределете сместа на две и изпечете двата блата последователно във формата за 30 минути всеки или докато клечката излезе суха. Оставете ги да изстинат. През това време си пригответе крема.
В купа разбийте с миксер до гладкост крема сиренето, заедно с маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете малко лимонов сок и кората от половин лимон. Разбъркайте добре. 


Сглобяване на тортата:

Поставете първия блат върху картон или тортена чиния. Стегнете го в ринга, за да ви е по-лесно да сглобите тортата. Сиропирайте го с няколко лъжици от сиропа на ананаса. Намажете с 1/3 от крема. Сложете втория блат. Сиропирайте и него и намажете с крем. Приберете в хладилник за 2 часа малко да стегне. Свалете ринга и намажете с останалия крем стените. Приберете отново в хладилник за няколко часа. През това време пригответе декорацията.


Морковчета от марципан:

Смелете фино във блендер 100 г сурови белени бадеми. Добавете пудрата захар и белтъка от едно яйце и мелете, докато сместа стане хомогенна. Приберете в хладилник за 1-2 часа да почине и да стегне. Работете бързо с марципана, защото омеква от топлината на ръцете. 
Откъснете две топки от тестото. Сложете много малко от боята в капачка и сложете 2-3 капки алкохол, след това изсипете боята върху топката тесто, която искате да оцветите. Месете с пръсти, до получаване на желания цвят. Оранжево ще получите като първо боядисате в жълто тестото и след това с малко червено. Оформете морковчетата с длани. Направете малка дупка, откъм широката част с шишче, за да пъхнете там листото. Топнете шишчето в какао на прах и направете няколко разреза на морковчето за по-автентичен вид. 
Декорирайте тортата с морковчетата и половинки ядки орех.


Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от http://www.kulinarno-joana.com/















четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Запеканка с броколи и гъби с четири сирена

Знаете, че съм привърженик на бързите, лесни и вкусни седмични вечери. В раздел Основни блюда можете да откриете много идеи за такива ястия, с които да разнообразите трапезата си.
Днешното ми предложение, Запеканка с броколи и гъби с четири сирена, съм сигурна, че бързо ще заеме своето място в графата "любими" :) Задължителните съставки са само броколи и гъби. От там нататък можете да сложите каквито предпочитате сирена и шунка. 


Продукти:

1 голяма глава броколи
300 г гъби
100 г шунка
150 г сирене Гауда
100 г сирене Чедър
1 опаковка пушено топено сирене
150 г кашкавал
10 с.л. заквасена сметана
50 г масло
черен пипер
сол


Отделете розичките броколи и ги сварете в подсолена вода до омекване. Измийте, нарежете и задушете гъбите в маслото. Подправете с малко сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Докато се готвят броколите и гъбите си нарежете сирената и шунката. Отделете половината кашкавал, за да го настържете към края на печенето на повърхността. 
Изсипете отцедените розички броколи на дъното на тавичка за печене. 


Отгоре разпределете гъбите. 


Разпределете равномерно парчетата шунка и сирената. Тук там сложете по супена лъжица заквасена сметана. 


Поръсете с черен пипер и печете ястието половин час на загрята фурна. Към края на печенето отворете фурната, притиснете с вилица топеното сирене, за да омекне, поръсете с настърган кашкавал и печете още пет минути, докато добие златист загар. 



Да ви е сладко!


вторник, 5 февруари 2013 г.

Шоколадов тарт с лешници и касис

Преди седмица бях поканена на погача на едно приятелско бебче. По традиция се носи нещо сладко и реших да направя и занеса този вкусен Шоколадов тарт с лешници, който си бях набелязала във блога на Ирина Купенска.
Уверявам ви не е за изпускане! Много шоколадов, наситен, с нежна текстура и аромат на лешници. Консистенцията на крема е като на мус, но върху хрупкава бисквитена подложка. Спазих пропорциите на Ирина, защото така сладкишът е съвършен. Декорирах с клонки касис.


Продукти за блата:

100 г печени, безсолни лешници
1 пакет какаови бисквити
1 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
100 г разтопено масло


продукти за крема:

250 г натурален шоколад
350 мл сладкарска сметана
1 с.л. какао
3 яйца
1 ванилия

за украса:

горчиво какаво
клонки касис


Смелете във блендер лешниците, заедно с бисквитите. Добавете захарта, какаото и накрая разтопеното масло и пасирайте, докато получите мокри трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг. С помощта на супена лъжица оформете борд и дъно. Леко притискайте, но не прекалено, за да не стане основата много твърда при рязане. За да има по-добър вид можете да подравните борда с нож, така че да е равен. Приберете формата в хладилник за 15 минути. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
Затоплете сметаната на котлона, докато клокне. В купа сложете начупения шоколад, какаото и ванилията. Залейте го с топлата сметана и бъркайте до хомогенност. Не бива да остават бучици. Изчакайте да се поохлади и добавете яйцата. Разбъркайте и налейте върху охладената бисквитена основа. Печете 20 минути. Оставете да изстине напълно. Поръсете с горчиво какао и декорирайте с малини или клонки касис. 

Да ви е сладко!

Източник: Sunshine's kitchen