Търсене в този блог

сряда, 25 септември 2013 г.

Пълнени круши с шоколад и орехи, в златиста коричка

     Леко кисела круша, с плънка от сладък шоколад и орехи, обвита в златиста коричка - този оригинален десерт би могъл да бъде идеалната компания на Вашата чаша Мерло и повод за добро настроение през есента.


Продукти:

3 бр. круши
1/2 бутер тесто
шепа орехи
1/2 натурален шоколад
1 жълтък


Измийте и подсушете крушите. Издълбайте дупка отдолу, откъм широката страна, и извадете семките. Напълнете отворите с шоколад и орехи. 
Постелете тава с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса.
С помощта на чаша отрежете кръгчета от бутер тестото и ги залепете откъм отворите на крушите. Сложете ги в тавата. Изрежете ленти от бутер тестото и с тях увийте крушите, като леко застъпвате.  


Намажете с разбит жълтък и печете около 20 минути, или докато коричката добие хубав загар.


-----------------------------------------

ЕТНО Мерло

Меко. Кадифено и Богато.

ЕТНО Мерло е вино, което обещава мекота, пивкост, сочност. Ако искате вино, което да изпиете на един дъх, не се колебайте...изберете ЕТНО Мерло.
Със своя пурпурен цвят и аромат, доминиран от  зрели черни череши, синя слива, съчетаващи се прекрасно с дискретните нюанси на ванилия, ЕТНО Мерло ви дава хармоничен и балансиран вкус, със зрели танини и приятна топлина на финала. Наздраве!


Да ви е сладко!

петък, 20 септември 2013 г.

Сьомга с песто и чери домати

     Много обичам филе от сьомга. Тежка, вкусна и насищаща риба, без кости :) Затова обичам да разнообразявам и начините на приготвянето й. Всякак е вкусна, но тази рецепта на Анабел Лангбайн много ме спечели. Правя я вече няколко пъти, защото всеки път, когато я приготвя се изяжда преди да успея да я снимам :) А и е толкова лесна и вкусна, че си заслужава  да се прави често! Рибата остава сочна, крехка и много апетитна в компанията на печените чери доматчета и ароматното песто. Можете да я поднесете с печени картофи с розмарин и масло или просто със зелена салата с авокадо, орехи и сушени боровинки например. Аз избрах втория вариант. Разбира се наляхме си и чаша добре изстудено бяло вино ЕТНО Совиньон блан, което толкова добре подхождаше на вкусната рибка. Наздраве!


Продукти:

4-5 филета сьомга
4-5 с.л. песто (смес от пресен босилек, пармезан, кедрови ядки, чесън, зехтин и сол)
две шепи чери домати
2 ч.л. каперси
кората от половин лимон
2 с.л. лимонов сок
зехтин
черен пипер
сол


Сложете филетата в тава, върху хартия за печене. Поръсете ги със сол и черен пипер и намажете със сос песто. Поръсете с каперси и лимонова кора. Полейте с малко лимонов сок и струйка зехтин. Сложете нарязаните на половини чери домати. Изпечете рибата в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. 
Поднесете топла.


----------------------------------------------------------
Опитайте свежест във вино, като никоя друга. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Ако ги съчетаем в ЕТНО Совиньон блан и Мискет, се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко.
Игрива елегантност, съчетана с фина структура и приятен мек финал.

Да ви е сладко!

вторник, 17 септември 2013 г.

Шоколадова торта за 5-тия рожден ден на Аида

      На 16.09. голямата ми дъщеря Аида навърши 5 години. Много чакан и вълнуващ рожден ден. Празнувахме в детската градина и направихме парти с приятелчетата. Пожела си да й направя шоколадова торта с понита. Реших да съм практична и вместо захарни фигурки, които ще бъдат изядени на мига реших да взема играчки понита, които после да й останат и да си играе с тях. Направих всичко останало от композицията с цветен марципан - рекичка, мостче, дъга, цветенца, пеперудка. Отстрани я облепих с домашни целувки. Вътре тортата беше много шоколадова. Торта само за шокохолици!! Тежка, мусова и много вкусна! Фини орехови блатове, без почти никакво брашно и домашен млечен крем с масло и шоколад. Комбинацията придаваше усещане за наситен шоколадов мус. 
      Аида беше много щастлива и много хареса тортата си, която по традиция беше мигновено разграбена и разглобена от сладките малки ръчички, веднага щом духна свещичката :) 


Продукти за два правоъгълни блата с размери 33:24 см:

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. брашно
2 с.л. натурално какао
2 ванилии

продукти за крема:

1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии

250 г масло
200 г натурален и млечен шоколад

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл сладкарска сметана
200 г натурален шоколад


Блатове:

Започнете със сместа за блатовете. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбира захарта. Разбийте жълтъците с останалата захар на крем докато побелеят. В отделена купа смесете сухите съставки - орехите, какаото, брашното и ванилията. Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване. Изпечете тестото на две кори в правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.

Крем:

Загрейте млякото на котлона, без да завира. Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Охладете. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разтопете шоколадите на водна баня и ги добавете. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

Сглобяване:

Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Завършете с крем. Не махайте формата.

Клокнете сметаната на котлона. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Излейте го върху тортата и заравнете. Оставете за едно денонощие да стегне добре в хладилника. На сутринта отстранете формата и декорирайте по избор. 

Аз облепих с домашни целувки, които направих от останалите ми белтъци от тортата. Ръководих се от рецептата, посочена от Супичка, която е много точна, но ги направих по-тънки и ги суших само два часа. 

Ето рецептата:

Домашни целувки

Продукти за 40-50 целувки:

4 белтъка
24 с.л. кристална захар

Много важно условие е купата и бъркалките на миксера ви да бъдат напълно сухи, както и белтъците да са със стайна температура! Сложете в купа белтъците и захарта. Сложете купата в друга купа с гореща вода и започнете да разбивате с миксер, докато станат на твърда пяна и не падат от купата. На мен ми отне около 15 минути постоянно биене. Сложете хартия за печене върху тава. С помощта на малка лъжичка загребете от сместа и оформете целувките, с малко връхче. Не ги правете много дебели, защото така ще се изпекат по-бавно. Аз ги направих по-тънки. Суших ги два часа на 100 градуса. Можете да сложите две тави една над друга. Ако ги направите по-дебели може да отнеме и 3 часа. Извадете една и разчупете. За да бъде идеална целувката трябва да бъде суха и твърда отвън и мекичка отвътре. Оставете ги да изстинат.


Да ви е сладко!


петък, 13 септември 2013 г.

Кошнички с карамелизирани ябълки, синьо сирене и прошуто

     Елегантно предястие за вашето червено вино - Кошнички с карамелизирани ябълки, синьо сирене и прошуто. Хрупкави, сладко-солени и апетитни...

     Драги читатели и приятели, с днешната публикация имам удоволствието да ви споделя, че получих покана да готвя заедно с топ готвача Силвена Роу в новото кулинарно предаване по БТВ "Щипка сол". Искам специално да благодаря на целия прекрасен екип на предаването и на Силвена Роу за поканата и топлото посрещане. За мен беше истинско удоволствие да се докосна до телевизията зад кадър и да готвя с готвач от такова високо ниво. 

        Почерпете се с вкусните солени кошнички и наздраве! :) 


Продукти 6 бр:

4 листа фини точени кори
2-3 големи ябълки
4-5 слайса прошуто
150 г синьо сирене
80 г масло
1/4 ч.л. канела
1 с.л. мед
шепа сушени боровинки


Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Изсипете ги в тиган, добавете бучка масло, една супена лъжица мед и канела и разбъркайте, докато омекнат. 
Разрежете корите на 6 квадрата от по два листа. Намажете дъната на 6 формички за крем карамел с масло. Сложете всеки квадрат от фините кори във формичката и притиснете внимателно, като оставете краищата да висят. Печете ги за 5-6 минути на 180 градуса, докато добият леко златист цвят. Извадете ги, разпределете в тях половината от ябълките, сложете парченца прошуто и синьо сирене, бучка масло и отново повторете ябълки, прошуто и синьо сирене. Завършете със сушени боровинки. Печете за 5-6 минути на 180 градуса, докато сиренето се стопи. 


----------------------------------------------------

Поднесете кошничките като предястие с чаша червено вино ЕТНО Сира и Рубин. 
Това е интригуващо вино с красив рубинен цвят. Сирата му дава изразена пикантност, топлина и кадифеност, а рубинът от своя страна сочност, приятна сладост, плътен „пълен” с виолетки вкус, чийто пикантен финал заобикваш. Насладете му се!

Да ви е сладко!

вторник, 10 септември 2013 г.

Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка

     Здравейте приятели, след като починахме за седмица на Гръцкото моренце се завръщам с нови сили и идеи. 
     Днес ви представям едно чудесно есенно ястие - Гратен с праз лук и пиле с провансалска коричка. Непременно го опитайте, няма да съжалявате! Сигурна съм, че ще го включите в обичайното си меню. Вече можете да откриете любимия, сладък праз лук на пазара. Давам ви идея за много вкусна рецепта с него, в компанията на крехко пилешко месо и хрупкава провансалска коричка с пресни подправки.
       

Продукти:

4 стръка праз лук
2 моркова
шепа дръжки от целина
2 пилешки гърди
шепа листенца прясна мащерка
50 г масло + малко зехтин
черен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.ч. бяло вино
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
сол

продукти за провансалската коричка:

3 филии хляб (без коричките)
2 скилидки чесън
кората от половин лимон
60 г масло
60 г кашкавал
връзка магданоз
шепа пресен розмарин
шепа прясна мащерка
черен пипер
сол


Нарежете праз лука, морковите и дръжките целина на дребно. Нарежете пилешкото месо на малки парчета и го добавете и него. Сложете ги в тенджера с маслото и зехтина. Долейте малко вода и задушете до омекване на зеленчуците. Поръсете с прясна мащерка, черен пипер и сол. Поръсете с 1 с.л. брашно, налейте бялото вино, млякото и водата и кипнете ястието, след което намалете да покъкри на бавен огън, докато сосът се посгъсти. Не бива да става прекалено гъст, но не и течен. Отместете от огъня. 
Пригответе провансалската коричка докато чакате сосът да се сгъсти.
Сложете в блендера 3 филии хляб, с изрязани корички, кората от половин лимон, 2 скилидки чесън, бучка масло и парче кашкавал, връзка магданоз, шепа розмарин и шепа мащерка, поръсете с черен пипер и сол и пасирайте, докато получите мокри маслени трохи.
Изсипете задушените зеленчуци и пилешкото месо със соса на дъното на тавичка или касерола. 


Разпределете отгоре провансалската коричка и печете ястието на 200 градуса за 20 минути, докато добие златист загар.


Поднесете блюдото топло.


Да ви е сладко!









четвъртък, 5 септември 2013 г.

Лятна салата с манго и авокадо

    През летните горещини ви предлагам една свежа, витаминозна и много вкусна салата, чудесна компания за чашата ви с бяло вино. Наздраве!


Продукти:

зелена салата
1 зряло манго
1 зряло авокадо
1 червена чушка
две шепи зелен грах
пресен лук
сокът от 1 лимон
зехтин
черен пипер
сол


Сварете граха на пара за няколко минути, докато омекне. Измийте го със студена вода. 
Нарежете мангото на дълги, тънки парчета. По същия начин нарежете червената чушка и авокадото. 
Сложете зелената салата в купа. Добавете отцедения грах и нарязаните зеленчуци. По желание добавете и нарязан пресен лук. Полейте със струйка зехтин и лимонов сок. Поръсете с малко черен пипер и сол на вкус.


---------------------------------------------------

Аз поднесох вкусната салата с бяло вино ЕТНО Шардоне. То е вино с мек и елегантен вкус, добра структура и умерена плътност. Оставя ви с усещането за приятна свежест. 

От виното. За вас. С любов

Да ви е сладко!



събота, 31 август 2013 г.

Тиквички с ориз

     Ако редовно следите Вкуснотека може би сте забелязали, че обикновено не публикувам класически рецепти като мусака, огретен, супа топчета, т.н. Не го правя, защото винаги съм мислела, че това са прекалено познати рецепти, които всяка домакиня приготвя по свой си начин. Понякога, обаче, когато приготвя нещо вкусно ми се иска да ви го споделя, било то и традиционно. Особено, когато децата ми го хапват с удоволствие и виждам, че е подходящо за тях (Беатрис е на 1 г.) Понякога, дори и щипка канела или шепа пресен босилек могат коренно да променят и най-познатото ни ястие и да го направят по-различно и вкусно. И ако рецептата помогне на поне един новак в кухнята бих била много щастлива! 
     Ще помисля, например, да ги класифицирам в отделна категория - Класики или Традиционни рецепти..
       Като първа рецепта ще ви покажа една много вкусна лятна манджичка - Тиквички с ориз. С пресен лук, чесън, розов домат и босилек и поднесено с топъл, домашно изпечен хляб ще имате едно много уютно ястие на трапезата си. 
     Когато готвя за децата гледам да не задушавам предварително лука и моркова. Слагам всичко заедно да се готви. Но ако вие не готвите за малко дете първо си задушете лука и моркова със зехтин и вода и след това добавете останалите продукти.


Продукти:

2 тиквички
връзка пресен лук
3 скилидки чесън
1 морков
(по желание една червена чушка)
1 кафена чаша ориз
1 голям розов домат, обелен
шепа пресен босилек
зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
хималайска сол


Почистете лука, (червената чушка) и моркова и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера. Налейте вода, колкото да ги покрие, както и струйка зехтин и задушете за няколко минути под капак, докато омекнат. Отворете капака, добавете обелените и нарязани на кубчета тиквички, както и нарязаните на филиики скилидки чесън, поръсете с червен пипер и черен пипер. Задушете за още няколко минути. Отворете отново капака и прибавете почистения и измит ориз. Налейте 2 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на 1, затворете капака и гответе така на бавен огън, докато поеме водата и ястието стане готово. Опитайте ориза. Ако е омекнал, значи е готово. Към края на готвенето сложете нарязания на малки кубчета розов домат, обелен от люспата. Слагаме го накрая, защото в противен случай доматът ще стегне ястието и то ще се готви прекалено бавно. Нарежете шепа пресен босилек и поръсете със сол на вкус. Хималайската сол запазва всичките си полезни свойства, когато се сложи накрая на готвенето.
Ястието е вкусно както топло, така и студено.

Да ви е сладко!


четвъртък, 29 август 2013 г.

Сладки с бяло вино (Biscotti con vino bianco)

     У дома имам книгата на красивата и талантлива Камелия Воче. Дори бяхме на представянето й и имам личен автограф. Рецептите в книгата са лесни за изпълнение, в голямата си част италиански, вкусни и ефектни. Една такава рецепта ви представям днес - фантастични сладки с бяло вино (Biscotti con vino bianco). Уверявам ви, че ароматът, който се носи от фурната, докато се пекат ще накара и най-непощаливия човек да подскача от нетърпение да ги опита. Комбинацията от масло, лимон и вино е много изкушаваща, а като прибавим хрупкави орехи и мек локум получаваме едни много вкусни и ароматни сладки, които със сигурност ще ви станат любими. Невероятно лесни са за приготвяне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се охлажда или меси прекомерно. Аз го забърках в Kitchen Aid и после само го разточих. Ако желаете да си направите по-голяма доза просто удвоете количестото продукти. 


Продукти (15 броя): 

125 г меко масло
1 ч.ч. бяло вино
2 1/2 ч.ч. брашно
кората от 1 лимон
1 ванилия

100 г орехи
1 кутия натурален локум
пудра захар за овалване


Разбийте с миксер мекото масло, брашното, виното, кората от лимона и ванилията, докато получите меко тесто. Не е необходимо да добавяте захар. Разточете го на правоъгълник. Нарежете го на малки правоъгълници. Сложете парче локум и орехче в края на един правоъгълник и завийте на пуричка.  По същия начин навийте и останалите сладки. Омесете изрезките и отново разточете и изрежете. Подредете навитите пурички в тава, покрита с хартия за печене и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса половин час. Извадете ги и още топли ги оваляйте в пудра захар. Оставете да изстинат.


----------------------------------------------------

Тази рецепта е още един пример за това, че хубавото вино, като ЕТНО Шардоне е подходящо не само за пиене, но и за готвене. В случая с негова помощ приготвих тези ароматни сладки. Спрях се на него, заради ненатрапчивия му аромат на праскова, ябълка и бели цветчета, с вкус на зрели плодове и нюанс на ванилия. Това е вино с мек и елегантен вкус, добра структура и умерена плътност.

Да ви е сладко!

вторник, 27 август 2013 г.

Чийзкейк пастички с боровинки

     Преди седмица с мен се свърза Илиян Димитров, управител на сайта Блоговодител. Разказа ми за инициативата на Блоговодител "Сподели и сладко похапни", в която читатели споделят на страниците си във фейсбук линкове към вкусни рецепти от блоговете и този, който е направил най-много споделяния в края на седмицата печели вкусна награда, приготвена от някой фуудблогър. Предложи ми аз да направя десерта, който да достигне до победителя. Откликнах с усмивка и приготвих тези вкусни чийзкейк пастички с боровинки. Те достигнаха до дома на Петя Стоянова, която ми писа, че по-вкусни чийз-пастички не била опитвала скоро :) Споделям с вас рецептата. По желание можете да замените боровинките с друг дребен плод като малини или касис, но лично според мен с боровинки се получава разкошен лилав цвят.


Тавичка с размери 27:17 см (8 -10 бр. пастички)

Продукти за подложката:

2 пакета бисквити с масло
125 г меко масло
1 ч.л. пудра захар
1/4 ч.л. канела

продукти за чийза:

250 г сирене Рикота
3 яйца
300 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
кората от 1 лимон
2 с.л. лимонов сок

400 г пресни сини боровинки


Смелете продуктите за подложката в блендер и ги сложете на дъното на тавичката. Притиснете с ръце и заравнете, без да натискате прекалено силно. 
В купа разбийте с миксер сиренето Рикота, захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Добавете яйцата. Накрая сложете и заквасената сметана и разбъркайте добре.
Измийте и отцедете боровинките. Поръсете основата с половината. Налейте крема отгоре и поръсете с останалите боровинки. 
Пъхнете десерта в загрята фурна на 170 градуса и печете час, докато стегне добре по краищата, а в средата леко мърда при разклащане на тавата. 
След като изстине напълно, охладете сладкиша в хладилник за няколко часа, след което го разрежете на правоъгълни пастички и поръсете с пудра захар.




Да ви е сладко!











четвъртък, 22 август 2013 г.

Свежа салата с леща, домати и мента

   Точното описание на тази екзотична салата е свежа! Много свежа и много полезна. Аз използвам готова сварена леща от буркан, но ако не разполагате с такава можете да сварите лещата за половин час във вода. 


Продукти:

250 г сварена леща
1 розов домат
няколко стръка пресен магданоз
връзка прясна мента
шепа рукола
1 скилидка чесън
2 с.л. оцет
зехтин
сол


Сложете сварената леща в купа. Нарежете домата, магданоза и ментата. Добавете рукола и стиснете скилидка чесън. Полейте със струйка зехтин, оцет, поръсете със сол и разбъркайте добре. 

---------------------------------------------

Споделете екзотичната салата с чаша ЕТНО Совиньон блан и Мискет. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, характерен цитрусов нос, докато Мискетът е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Съчетани се получава живо, игриво и изпълнено с обещания вино, което си отива на почти всичко. 

Да ви е сладко!



петък, 16 август 2013 г.

Щрудел с праскови, орехи и вино

    Както сигурно сте разбрали досега - обожавам праскови! Това лято, за разлика от миналото, прасковите не са хлебни, а сочни и много, много сладки. Сигурно у дома, на ден, изяждаме по един килограм. Толкова ги обичаме. 
    Реших да направя вкусен десерт с праскови и вино. А какъв по-хубав десерт от щрудел с праскови. Спрях се на ЕТНО Шардоне. Интензивният му аромат, с нюанси на бели цветчета, праскова и зелена ябълка, подхожда прекрасно на сладките праскови, подправени с канела, индийско орехче и лимон. Допълват се взаимно, а щруделът е истинска наслада във всяка хапка. Сочен, ароматен, с дъх на масло и праскови. Непременно му се отдайте :) 


Продукти:

10 листа фини кори за баница
4-5 бр. праскови
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
зрънца ванилия
шепа орехи
2 с.л. лимонов сок
1/2 кафена ч.ч. бяло вино Шардоне
5 с.л. кристална захар
1 с.л. царевично нишесте
150 г масло
захар за поръсване


Обелете и нарежете прасковите на полумесеци. Сложете ги в тиган с 50 г от маслото, петте супени лъжици захар, канелата, индийското орехче, ванилията, лимоновия сок и бялото вино и ги кипнете. Накрая добавете царевичното нишесте и разбъркайте добре, докато сместа се сгъсти. Поръсете с натрошените орехи. Отдръпнете от котлона.
Разтопете останалото масло. Разтворете корите на работния плот. Сложете хартия на дъното на голяма правоъгълна тава.
Намажете една кора с масло и поставете върху нея втора кора. Намажете и нея с масло и повторете, докато сложите една върху друга пет, намазани кори с масло. Вземете половината от плънката и я разпределете на дългата страна на корите, като внимавате да оставите малко разстояние от дъното и от краищата. 


Завийте левия и десния край, така че плънката да не изтече и навийте внимателно на руло. Прехвърлете го в тавата с прехлупената страна надолу. 
По същия начин навийте руло и от останалата плънка, с пет кори, намазани с масло.
С нож направете няколко разреза на повърхността на рулата, сякаш маркирате парчетата. Намажете с разтопено масло и поръсете със захар.
Печете рулата на загрята фурна на 190 градуса 25 минути. На половината време покрийте с фолио отгоре, за да запазите приятния им загар. 


------------------------------------------------------

Хубавото вино е идеално не само за пиене, но и за готвене. Шардонето е направено свежо, цветно и с умерена плътност и е едно прекрасно, елегантно бяло вино. Със своя деликатен нюанс на ванилия и интензивен аромат на зрели плодове то допълва вкуса на щрудела и ни оставя с усещането за божествена наслада с всяка хапка. 

Да ви е сладко!

сряда, 14 август 2013 г.

Витаминозна салата с киноа

    Киноата, наричана "царицата на зърнените култури", е чудесна за здравословно и балансирано хранене. Тя е изключително богата на протеини и съдържа 9 незаменими аминокиселини. Не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс. Отличен източник на желязо и цинк. Със своя богат хранителен състав и леко орехов вкус, киноата е предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци. Подходяща е за захранване и на бебета. Ако все още не сте я опитали, непременно я включете в обичайното си меню, защото освен всичките си ползи киноата е и много вкусна! Можете да я хапвате на салати или с нея да заместите ориза или кус-куса. 
    Днес ви предлагам една много витаминозна салата с киноа и свежи зеленчуци. Количеството продукти е за двама. Ако желаете да я приготвите за повече хора увеличете продуктите. 


Продукти:

100 г киноа
1 розов домат
1/2 тиквичка
1/2 червена чушка
1/2 малка глава червено цвекло
1 с.л. балсамов оцет
1 скилидка чесън
шепа пресен босилек
1 зеленчуков био бульон
черен пипер
сол
зехтин


Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2, заедно с бульона, докато поеме водата и набъбне. През това време си подгответе зеленчуците. Измийте и почистете тиквичката и чушката, нарежете ги на жулиени. 
Обелете цвеклото, нарежете го на парчета, сложете го в тиган с балсамовия оцет и го гответе за няколко минутки. Това ще подсили ароматът му и ще го направи по-сладко. Нарежете доматът на парчета. 
Сложете сварената киноа в купа. Добавете нарязаните тиквичка, чушка, домат и цвекло. Стиснете скилидка чесън. Поръсете с черен пипер, сол и зехтин и завършете с шепа, нарязан пресен босилек. 

Да ви е сладко!

петък, 9 август 2013 г.

Пълнени, печени праскови с кокосов топинг

    Ако сте любители на бързите, плодови, леки и много вкусни десерти, то това е вашият десерт! Летен, изискан и ароматен! Със сигурност ще очаровате своите гости, особено поднесен с топка сладолед и чаша добре изстудено Розе. Препоръчвам ви да използвате био кокос като мен. Много по-фин и качествен е от другия, по-бързо омеква и има много по-силен вкус. Продава се на био щандовете в големите хипермаркети и биомагазините в разфасовки по 200 г. С останалия кокос можете да направите Торта с кокос, малини и бадеми.
    Десертът може да бъде приготвен с всеки по-твърд плод с костилка, като кайсия или слива. Подберете по-твърди плодове, за да можете по-лесно да отделите костилката. 


Продукти:

4 бр. праскови (сорт Нектарини)
1 кафена ч.ч. сладкарска сметана
1/2 кафена ч.ч. захар
1 ванилия
2 и 1/2 кафени ч.ч. кокос
по желание сушени червени боровинки


Загрейте фурната на 160 градуса. 
Сложете хартия за печене на дъното на малка тавичка. Измийте и разрежете на две половини прасковите. С помощта на нож внимателно отстранете костилката, като се стараете да не нараните прасковата. Някои нектарини се отделят много лесно. Подредете половинките в тавата, с дупката нагоре. 
Сложете сметаната и захарта в средно голяма тенджера на котлона и ги загрейте, докато сметаната кипне, а захарта се разтвори. Бъркайте непрекъснато за 1-2 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията и кокоса и разбъркайте добре. Напълнете с кокосовия топинг всяка една половина праскова. Печете прасковите за около 40 минути, докато топингът се зачерви и стане хрупкав. По желание поръсете готовия десерт със сушени червени боровинки.


------------------------------------------------------

По желание поднесете кокосовите праскови с топка ванилов сладолед и чаша добре изстудено EТНО РОЗЕ Мавруд и Каберне Совиньон. Със своя красив светлорозов цвят и интензивен плодов аромат, доминиран от червени горски плодове, с нюанси на малина и ягода, виното ще допринесе за приятен дълъг финал на всяка ваша хапка.

Наздраве и да ви е сладко!

Адаптирано от Свежата Анабел

вторник, 6 август 2013 г.

Най-вкусната бисквитена торта

    За мен това е най-вкусната бисквитена торта, която съм яла! Толкова е вкусна, че човек не може да се спре! Невероятно балансирана и толкова лесна за приготвяне, че Аида ми помага да я правим. Реди бисквитите и ги полива с крема. 
   Правила съм я с орехи, а също така и с малини на тяхно място. Изборът е ваш. И в двата варианта е много, много вкусна! Кремът е млечен с лимон, ванилия и заквасена сметана за разкош. Много нежен и вкусен! Ако желаете да се реже по-лесно можете да добавите бучка масло към топлия крем, точно след като го отстраните от котлона и след като се охлади да го смесите със заквасената сметана. Така ще стегне повече и лесно ще се отделя парче. 


Продукти за крема:
500 мл прясно мляко
4 жълтъка
8 с.л. захар
4 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от един лимон
300 г заквасена сметана
(бучка масло, около 50 г по желание)

един пакет и малко бисквити Роден край с масло
прясно мляко за напояване
150 г смлени орехи (или малини)
2 с.л. горчиво какао


Смесете в купа захарта, ванилията и нишестето. Добавете четирите жълтъка и разбъркайте с миксер. Налейте студеното прясно мляко и разбъркайте до хомогенност с миксер. Прелейте сместа в тенджера и сварете крем на бавен огън, като непрекъснато бъркате.  Охладете крема, добавете настърганата лимонова кора и го смесете със заквасената сметана.
Смелете орехите в блендер.
Започнете да редите тортата.
Сложете един ред от бисквитите. Полейте ги с малко прясно мляко. Отгоре сложете ½ от крема. Поръсете обилно с орехи и сложете втори ред бисквити. Полейте ги отново с малко прясно мляко. Завършете с втората половина крем. Поръсете с горчиво какао през цедка и охладете добре за поне няколко часа, преди да консумирате.


Да ви е сладко!

четвъртък, 1 август 2013 г.

Филе от риба Сом върху канапе от печени зеленчуци с розмарин

     Ако все още не сте опитвали, искам да ви препоръчам да опитате филе от риба Сом. Наскоро пазарувахме в Метро, а там има доста добре зареден пресен рибен щанд. Взех си филе от Сом. Останах много приятно изненадана от цената, вкуса и консистенцията на месото. Сомът е по-скоро мазна риба, бих я оприличила със сьомгата. Не мирише на риба, беше абсолютно чисто филе, без кости, напълно подходящо за деца и много вкусно. Знаете, че не съм привърженик на пърженето, затова приготвих филетата печени на фурна с микс от подправки и ги поднесох върху канапе от печени зеленчуци с пресен розмарин - патладжани, тиквички, червени чушки, червени и оранжеви чери домати. По този начин филето запази сочността си, стана много крехко, ароматно и вкусно - прекрасно блюдо, с което със сигурност ще очаровате не само своето семейство, но и своите гости.


Продукти за 4 порции: 
за рибата:

500-700 г филе от Сом
връзка пресен босилек
2 с.л. пресен магданоз
2 с.л. суха мащерка
2 с.л. сух риган
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

2 с.л. разтопено масло
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок

продукти за канапето от печени зеленчуци:

1 голям патладжан
1 тиквичка
2 червени чушки
200 г чери домати (червени и жълти)
стрък пресен розмарин
черен пипер
сол
зехтин


Измийте и нарежете зеленчуците на парчета. Сложете ги върху хартия за печене. Поръсете ги с нарязан на ситно розмарин, черен пипер и сол, след което ги полейте със зехтин и печете на силно загрята фурна на 250 градуса за 15 минути, докато омекнат.
Разрежете филетата на половина. Смесете в купа всички нарязани зелени и сухи подправки. Намажете филетата с тях от двете страни. Сложете ги в тава, върху хартия за печене и ги полейте със смес от разтопеното масло, лимоновия сок и стиснатата скилидка чесън. Печете рибата на загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, докато лесно се боде с вилица.
Поднесете филето от Сом върху канапе от печените зеленчуци.


-----------------------------------------------

Филето от риба Сом си подхожда отлично с бяло вино ЕТНО Шардоне. Със своя интензивен аромат, с нюанси на бели цветчета, праскова и зелена ябълка, Шардоне допълва вкуса на ястието и оставя усещане за съвършен тандем. Мекият, деликатен вкус и умерена плътност придават елегантен финал на всяка хапка.

ЕТНО Шардоне

От виното. За вас. С любов

Да ви е сладко!