Търсене в този блог

събота, 29 юни 2013 г.

Арменски кекс с индийско орехче "MESHKENGOUYZOV GARGANTAG "

   Време е за нещо класически арменско и много вкусно ... Изключително ароматен кекс, с дъх на канела, индийско орехче, масло и орехи. Това, което го прави различен е хрупкавата маслена подложка в комбинация с пухкавия кекс със заквасена сметана, обогатен с аромати и ядки. Несъмнено вдъхновяваща рецепта :) 


Продукти:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г студено масло
1 ч.л. сода
1 ч.ч. заквасена сметана
1 яйце
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
щипка сол

1/2 ч.ч. орехи (и/или шамфъстък)
1 ч.л. канела за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете форма за кекс с масло.
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта, след това добавете нарязаното на малки парченца студено масло и претрийте с ръка, докато получите фини маслени трохи. Добавете захарта и разбъркайте. 
Изсипете половината от тази смес на дъното на формата за печене и притиснете с ръка, докато заравните. 
Шупнете содата в заквасената сметана, прибавете леко разбитото с вилица яйце, индийското орехче и канелата, след което сложете останалата суха маслена смес и разбъркайте добре. Изсипете тестото във формата за печене, поръсете с натрошени орехи или шамфъстък и с малко канела и изпечете кекса за 45 минути. Изчакайте да се охлади, преди да го извадите от формата. 


Да ви е сладко!



сряда, 26 юни 2013 г.

Пица с Прошуто, Моцарела и смокини

В живота си съм опитвала много и най-различни видове пица. Разбира се италианските са ми фаворит, особено с четирите сирена в едно китно Венецианско ресторантче... ех размечтах се :) 
Днес, обаче, искам да ви споделя може би една от най-хубавите пици, които съм яла и приготвяла лично, която е достойна да се нарече италианка!
Пица с Прошуто, Моцарела и смокини. Сладко-солена комбинация от продукти - зашеметяващо вкусна, поръсена с щипка черен пипер, струйка зехтин и пресни листенца босилек. Наслада във всяка хапка! Истинско гурме изживяване за вас и вашите приятели. Поканете ги и заедно си доставете това удоволствие.


Продукти за тестото: 

250 г брашно
20 мл. зехтин
1 пакетче суха мая
щипка сол
160 мл. хладка вода

продукти за пицата: 

4-5 с.л. качествено доматено пюре
2 пакета Моцарела ( 250 г)
10 слайса Прошуто
5-6 пресни смокини, нарязани на четвъртинки
черен пипер, сол
зехтин
шепа листенца пресен босилек


Смесете в купа водата, зехтина и маята, докато последната се разтвори. Внимателно изсипете на части брашното и бъркайте, докато получите тесто. Накрая сложете и солта.  Добавете още малко брашно, докато спре да ви лепне. Оформете топка, покрийте купата с кухненско фолио и оставете на топло да втаса за около половин час. 
Загрейте фурната на 220 градуса.
Тестото е готово за приготвянето на пицата, щом удвои обема си. Намажете голяма тава със зехтин и разстелете с ръце тестото, до големина 30 см. Намажете го с доматеното пюре, като внимавате да оставите около 2,5 см. ръб отстрани. Накъсайте на средно големи парчета топките Моцарела и ги разпределете върху пицата. Навийте и сложете небрежно слайсовете Прошуто тук-там, след което боднете хаотично половината от четвъртинките смокини. Поръсете с щипка сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин пицата и печете около 20 минути. Извадете пицата. Нека почине 5 минутки.
Преди поднасянето сложете останалите нарязани смокини, полейте със струйка зехтин и поръсете с пресни листенца босилек.


---------------------------------------

Споделете тази фантастична пица с приятели и вдигнете наздравица с чаша бяло вино ЕТНО, купаж от Мускат и Димят. Направете им впечатление с наситения му аромат, доминиран от нюанси на индрише, липа, акация и билкова пикантност. Добрата му плътност и загладения му вкус  за дълго ще оставят ароматен спомен в устата ви.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Лорейн Паскал

понеделник, 24 юни 2013 г.

Пай с кайсии и малини

Обещах ви вкусен десерт с кайсии и малини и спазвам обещанието си. Сега е сезонът на кайсиите, които аз обожавам. 
Приготвих пая с много обич за погачата на едно много сладко бебче на име Габриела. Дано животът й бъде така сладък и слънчев като този десерт! :) Всъщност тя вече е късметлийка, защото си има прекрасно семейство! 
Паят е много приятно балансиран на вкус с подложка от маслено тесто, нежен и свеж, млечен крем, и сладко от кайсии. Декориран е с пресни малини за разкош. 


Продукти за масления блат:

200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
125 г меко масло
щипка сол
1 яйце

продукти за крема:

250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
300 мл. заквасена сметана

продукти за кайсиевия топинг:

8-9 бр пресни, по-твърди кайсии
1 кафена ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 кафена ч.ч. вода

пресни малини


Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно. 
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути. 
През това време пригответе крема за пая.
Сложете в купа захарта, нишестето и ванилията. Добавете двата жълтъка и бъркайте с миксер. Налейте внимателно прясното мляко и хубаво разбийте сместа. Прехвърлете в тенджера  на котлона и сварете на най-ниската степен пухкав крем, като непрекъснато бъркате. Отстранете, оставете леко да се охлади и сложете лимоновата кора. След това разбъркайте хубаво крема с миксер, заедно със заквасената сметана. Кремът е готов. Приберете в хладилника, за да се охлади добре.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по стените и дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но според мен не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежеста и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре. Прекарайте нож по ръба и внимателно обърнете формата, за да извадите подложката. 
Измийте и нарежете кайсиите на половинки, след което на четвъртинки. Сложете ги в тиган на котлона и ги поръсете със захар и малко вода. Бъркайте внимателно, за да не се разкашкат.  Когато захарта стане на сироп извадете внимателно плодовете и добавете 1 с.л. нишесте, предварително разбъркана с няколко лъжици вода, за да се стопи. Разбъркайте и щом усетите, че се сгъстява соса върнете плодовете обратно в тигана. Внимателно разбъркайте и отстранете от котлона. Когато поизстинат, ако желаете, обелете кайсиите от люспите. Старайте се да запазите цялостта на плодовете. 


Сглобяване на пая:

Излейте крема в средата на маслената подложка и с лъжица го разнесете равномерно. Подредете кайсиите в каквато форма желаете. Боднете малините отстрани. 
Охладете пая добре и го поднесете студен.

Да ви е сладко!


петък, 21 юни 2013 г.

Свинско със зеленчуци в глинен гювеч

   Рецептата, която ще ви предложа тази седмица е свинско със зеленчуци в глинен гювеч. Налейте си чаша червено вино и оставете сетивата ви да ви водят. 



Продукти:

800 г свинска плешка
2 големи патладжана
2 големи тиквички
3 домата
3 глави лук
5-6 големи гъби
5-6 скилидки чесън
шепа пресен босилек
няколко стръка пресен розмарин
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
черен пипер
сол


Почистете, измийте и нарежете месото на парчета и го поръсете със сол и черен пипер. Измийте зеленчуците и ги нарежете на по-дебели кръгчета. Вземете гюведжа и редете парче месо, кръгче патладжан, кръгче лук, кръгче домат и кръгче тиквичка, сложете ги вертикално. По същия начин продължете да редите останалите зеленчуци и месо, докато запълните гюведжа. Нарежете и гъбите на големи парчета и ги аранжирайте отстрани. Поръсете с нарязани на филийки скилидки чесън. Нахвърляйте пресните подправки. Поръсете със сол. Полейте със струйка зехтин. Затворете капака. Не е необходимо да сипвате вода или вино. Зеленчуците пускат течност. Ако желаете можете да сложите и една люта чушка. Сложете гюведжа в студена фурна на 220 градуса и печете половин час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете 2 часа. Ако желаете към края на времето можете да отворите капака, за да се позапече. 


---------------------------------------
Поднесете ястието с чаша красиво, червено ЕТНО Сира и Рубин вино. Сортът Сира дава изразена пикантност и топлина, а Рубинът от своя страна придава сочност и приятна сладост. Резултатът е опияняващо вино, което показва много добри качества, независимо дали е отлежало или не. Вкусът му е с добра структура, меки танини и усещане за зрял плод на финала. Насладете му се!


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Вкусно с Йоли

сряда, 19 юни 2013 г.

Тепанада (дип от маслини Каламон)

Предлагам ви един вкусен маслинен дип, който освен намазан върху мек хляб или хрупкави брускети е също така много подходящ за сос за паста с тиквички, чушки и пармезан например, както и за месо. 
Използвайте маслини каламон и не пропускайте аншоата в рецептата. Гарантирам ви, че няма да усетите вкус на риба. Тя само ще придаде онзи очарователен средиземноморски привкус на дипа, в който ще се влюбите.


Продукти:

200 г маслини каламон без костилки
1 голяма скилидка чесън
2 филета аншоа
2 с.л. каперси
1 ч.л. средиземноморски подправки (розмарин, риган, мащерка, босилек)
кората от 1/2 лимон
зехтин

Сложете всички продукти в блендера и пасирайте до гладкост. 

Да ви е сладко!

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Пролетни рулца с рулца от раци и хрупкави зеленчуци

     Пролетни рулца от хрупкави, ароматни зеленчуци с рулца от раци и авокадо. Потопете в соев сос и им се насладете. 


Продукти за рулцата:

1-2 парчета целина
1 морков
1 червена чушка
1 тиквичка
парченце джинджифил
1 скилидка чесън
черен пипер
рулца от раци
сусам

за "гуакамолето":

1/2 меко авокадо
1 скилидка чесън
сол

оризови кори
по желание соев сос за топене


Размразете рулцата от раци.
Измийте, обелете и нарежете зеленчуците по дължина на фини жулиени. Сотирайте ги за няколко минути в тиган със зехтин, като им добавите скилидка чесън и парченце настърган джинджифил. Поръсете с черен пипер и сол. 
Намачкайте мекото авокадо с вилица, заедно с една стисната скилидка чесън и малко сол. 
Потопете за минутка една кора в купа с хладка вода, за да омекне и я отцедете върху кърпа. Намажете я в единия край с малко от авокадото, сложете купчинка от зеленчуците, върху тях малко рулца от раци, поръсете със сусам и малко сол и завийте двата края навътре. След това внимателно завийте на руло като сърмичка. По същия начин и в същата последователност навийте и останалите кори. Охладете и по желание поднесете с купичка соев сос.

Да ви е сладко!




понеделник, 10 юни 2013 г.

Свежа салата от бейби спанак и рукола с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла

    Рецептата, която искам да ви предложа тази седмица е богата и невероятно вкусна салата с бейби спанак и рукола, с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла. Всички вкусове се допълват много хармонично и избухват с всяка хапка и отпита глътка вино! Тъй като приготвянето на салатата отнема около половин час, а и в нея присъства риба, салатата е достатъчна за лека вечеря за двама. 


Продукти:

125 г микс от бейби спанак и рукола
1 авокадо
1 филе 150-200 г сьомга
2 червени чушки
150 г бакла
малко лимонов сок
черен пипер
сол

продукти за дресинга:

3 ч.л. каперси
1 скилидка чесън
2 ч.л. балсамов оцет
60-70 мл зехтин
1/4 ч.л. сол

Сложете филето от сьомга в тавичка, постлана с фолио, поръсете със сол и черен пипер и го запечете за не повече от 20 минути на силно загрята фурна. Добавете до него нарязаните на парчета червени чушки и ги печете за същото време. Оставете да изстинат. 
Докато сьомгата и чушките се пекат обелете баклата от шушулките. Извадете зрънцата и ги сварете за 4-5 минути във вряща, подсолена вода. Отцедете и обелете ципите им, тъй като са малко дебели. Нарежете авокадото на парчета и го полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнее.
Пригответе дресинга като нарежете на ситно каперсите и ги смесите със стиснатата скилидка чесън, балсамовия оцет, солта и зехтина.

Сглобяване на салатата:
Сложете спанака и руколата в купа или плато. Накъсайте отгоре печеното филе от сьомга на средно големи парчета. Поръсете с парчетата авокадо и баклата. Добавете и печените червени чушки и полейте салатата със сока им от печенето. Завършете с дресинга. По желание добавете още малко зехтин. 

------------------------------ 

Насладете се на великолепната салата с чаша бяло вино ЕТНО купаж от Сувиньон блан и Мискет. То е с нежен билков, цветист акцент на зелена ябълка и свежи цитрусови нотки и ще ви устави с усещането за приятен мек финал.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Good food

сряда, 5 юни 2013 г.

Ягодов галет и глътка розе

   Скъпи приятели, както ви обещах, започвам с представянето на рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба "ЕТНО". 
    Първата рецепта, която ще ви предложа тази седмица е елегантен ягодов галет. 


Продукти за тестото:

350 г брашно
150 г меко масло
5 с.л. захар
щипка сол
3-4 с.л. студена вода

продукти за ягодовия топинг:

700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте

3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса

Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час. 
Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги. Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите  смес с гъстотата на ягодово сладко. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма. 
Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене. Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно по-средата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.


Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.
----------------------
Представихте си чудесни и ароматни вина в компанията на този вкусен ягодов галет.
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...

Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият  интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.

Да ви е сладко!





неделя, 2 юни 2013 г.

"Силкме" или иначе казано Телешко с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос

    Сигурно всеки от вас свързва детството си с някой мил спомен от баба си. Аз имам много спомени с моята баба Арсине, тъй като тя живееше у дома и се грижеше за мен и брат ми през деня, докато мама и татко работеха. Тя беше голяма кулинарка и обичаше да ни приготвя по някое вкусно специално, арменско ястие за добре дошли, когато се прибираме от почивка. 
    Представям ви едно традиционно арменско блюдо - "Силкме" - Телешко месо, запечено с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос. Гарантирам ви облизване на пръсти! Фантастично е! Е, разбира се не без някоя друга екстра калория :) Също така не е от най-бързите ястия. Бих го определила като съботно-неделно. Отнема около два часа да се сглоби. Но за сметка на това удоволствието е несравнимо, особено поднесено с мек хляб и хубаво червено вино.
     Благодаря на Таки Шубаралян, затова че изтупа прахта от бабините рецепти и им върна живот :) 



Продукти за 6 порции:

700 г телешки джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

3 бр. средно големи патладжана
10 бр. червени чушки
3 розови твърди домата
2 скилидки чесън
връзка магданоз
500 мл качествено олио
сол


Измийте и почистете чушките от семките. Подредете ги върху тава и ги изпечете цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обърнете ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупете ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелете. 
Почистете телешкото месо и го нарежете на фини жулиени. Сложете го в тенджера под налягане, добавете ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсете с червен и черен пипер и струйка зехтин, налейте малко водичка и гответе под налягане 30 минути. 
Измийте патладжаните, отрежете дръжките и върховете и ги обелете като зебра. Нарежете ги  на филии по дължина и после на половинки. Поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят в гевгир за десетина минути, след което ги измийте и подсушете със салфетка. Правим това, тъй като ще ги пържим и не искаме да пръскат много. 
Налейте 500 мл. олио в дълбок тиган и го загрейте. Изпържете първо патладжаните, а след това и печените, червени чушки, като всеки път отцеждате излишната мазнина върху салфетка.  
Разпределете телешкото месо, заедно с течността на дъното на йена или тавичка. Отгоре редувайте патладжани с накъсани на жулиени чушки. Поръсете със сол. За финал в купа настържете три домата, стиснете две скилидки чесън, поръсете с малко сол и залейте ястието. Полейте със струйка зехтин и печете 20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Поръсете със свеж магданоз, след като извадите от фурната. 


Да ви е сладко!

петък, 31 май 2013 г.

Повод да почерпя



   Скъпи приятели, днес имам повод да почерпя. Ако следите редовно Вкуснотека, сигурно знаете с каква любов и отдаденост водя блога си. И когато човек прави нещо със сърцето си, рано или късно то се развива в някаква посока. 
  Получих предложение да списвам редовна,  седмична рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба „ЕТНО“. Още преди година имах идея да съвместявам рецептите с подходящи за тях вина, но така и не доведох нещата до край и сега това предложение дойде точно на място. В продължение на шест месеца, в допълнение към останалите рецепти, които публикувам, всяка седмица ще ви показвам по едно ястие, салата, предястие или десерт, което е подходящо за едно от вината на марката. Надявам се да успея да ви заинтригувам .
   Благодаря ви за вдъхновението, което ми давате с отзивите и подкрепата си! Обещавам за в бъдеще да откривам още по-вълнуващи гурме комбинации. Наздраве!


   П.С. Според вас какво вино би подхождало на „Ягодовия галет“, който ви предлагам днес?

сряда, 29 май 2013 г.

Пълнени чушки с киноа, тиквички и домати

     Днешната рецепта е вдъхновена от рецептата на Мария Митева-Кристоу за Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички.  Бях купила чудесни зелени камби и исках да ги напълня с нещо вкусно и по-нестандартно. Затова рецептата на Мария привлече вниманието ми. Замених булгура с киноа, която напоследък ми се превърна в много любима зърнена култура и добавих чубрица, вместо джоджен, както и 3 скилидки чесън разбира се :) Запазих всичко останало като технология. Чушките станаха разкошни. Много вкусни и леки! Направо не можеш да се спреш. 


Продукти:

9-10 бр. зелени камби
1 голяма чаена чаша киноа
2 тиквички
5-6 сушени доматчета
1 домат
3 скилидки чесън
1 био зеленчуков бульон
1 ч.л. чубрица
зехтин
черен пипер
сол


Подгответе си продуктите. Настържете тиквичките, поръсете ги с малко сол и ги оставете да се отцедят от водата. Нарежете сушените доматчета и домата на кубчета. Измийте и почистете чушките от семената, като отрежете капачето. Не изхвърляйте частта около дръжката. Нарежете и нея на парчета, ще я вложим в плънката. 
Налейте струйка зехтин в тиган и задушете нарязаните зеленчуци, без самите чушки. Задушете настърганите тиквички, нарязаните домати, парченца чушка и стиснете скилидките чесън. Добавете чубрица, черен пипер и сол.
Налейте 2 големи чаени чаши вода в тенджера, сложете бульона и киноата и варете 10-15 минути, след като заври, докато поеме водата.
Изсипете задушените зеленчуци при киноата и разбъркайте плънката. 
Напълнете чушките и ги подредете в тавичка. Полейте със струйка зехтин и налейте 1 пръст вода на дъното. Поръсете с щипка сол. 
Изпечете ястието за един час на 200 градуса, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно. 

Поднесете в компанията на таратор или свежа салата.


Да ви е сладко!

понеделник, 20 май 2013 г.

Боб със суров зеленчуков сос

    Определено тази технология за приготвяне на боб ще се превърне в една от любимите ми. И преди съм ви показвала какъв боб ползвам от буркан. Необходимо е само да пасирате зеленчуковия сос и да го смесите с боба. Толкова е лесно. Хубавото на тази рецепта е, че се запазват всички витамини от зеленчуците в ястието, тъй като е суров. Рецептата е също така подходяща за суровоядци и вегани. Всеки, който е опитал този боб го харесва. Вкусно е като основно ястие, като салатка, тъй като е студен, а също така е разкошен и на другия ден, когато е поел хубаво всички аромати от пресните зеленчуци, намазан върху мек хляб, като разядка. 


Продукти:

540 г сварен боб от буркан
2 червени чушки
1 авокадо
1 морков
връзка магданоз
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 розов домат
няколко листа зелена салата
сокът от половин лимон
черен пипер
сол
струйка зехтин

Измийте и обелете всички зеленчуци и ги сложете заедно в блендера. Пасирайте, докато получите хомогенна смес. Не е необходимо да е съвсем гладко пасирана, дори напротив. Изсипете соса в купа и добавете сварения боб. Разбъркайте добре. Поднесете така студен.

Да ви е сладко!


събота, 18 май 2013 г.

Кюфтенца с риба тон ( по рецепта на фитнес инструктура Руми Илиева)

     Рецептата за тези вкусни фитнес кюфтенца е на инструктура Руми Илиева, която изготви индивидуален хранителен план на Ути Бъчваров. Много ми допаднаха, защото са печени и с много зеленчуци. Оказаха се и много вкусни. Хапват се като семки. Чудесно мезе са за чаша бяло вино или бира, а са и много диетични.


Продукти за 11 бр. кюфтенца:

2 консерви филе риба тон в собствен сос
1 картоф
1 тиквичка
1 морков
1 червена чушка
50 г пармезан
кората от 1/2 лимон
1 яйце
1 стрък пресен чесън
черен пипер
сол
зехтин


Настържете картофа, моркова и тиквичката и ги отцедете с ръце от излишната вода. Прехвърлете отцеденото "месо" в купа. Добавете филето от риба тон, отцедено от водата. Настържете или нарежете на фини парченца червената чушка, лимоновата кора и нарежете пресния чесън на ситно. Настържете и пармезана и чукнете едно яйце. Капнете няколко капки зехтин, поръсете с черен пипер и съвсем мъничко сол, тъй като има пармезан. Размесете всичко с ръка, докато получите хомогенна смес. 
Постелете тавичка с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Оформете кюфтенца с ръце и ги подредете върху хартията. Изпечете ги без допълнителна мазнина за около половин час. Ако желаете можете по средата на печенето леко да ги обърнете, за да се изпекат равномерно от двете страни.
Поднесете ги студени.

Да ви е сладко!

сряда, 15 май 2013 г.

Пълнозърнест, здравословен киш с тиквички, патладжан и домат

    Много вкусен киш! Исках да приготвя нещо леко за хапване. Вдъхнови ме Ути с неговия копривен Киш Лорен, но в последствие реших да използвам патладжан, тиквичка и чушка. Реших също така да го направя по-здравословен и диетичен с пълнозърнесто брашно, по-малко масло, без сметана и френски сирена..За пореден път се убеждавам, че ако човек премисли съставките и замени някои от тях с по-здравословния им вариант, отново може да му е вкусно и да си хапва с чиста съвест! Не пропускайте стъпката с печенето за зеленчуците, защото по-този начин стават по-ароматни и вкусни.


Продукти за основата:

100 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
60 г масло
60 мл зехтин
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

1 голям патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
150 г краве сирене
2 розови домата
2 яйца
150 мл прясно мляко
връзка пресен босилек
черен пипер
сол (ползвам само хималайска)
зехтин

Смесете всички съставки за основата. Размесете с ръце и оформете тесто. Ако имате миксер с приставка за тесто можете да ползвате него. Става за секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за половин час да стегне.
През това време измийте и обелете зеленчуците без доматите. Тях запазете за по-късно. Нарежете патладжана, тиквичките и чушката на кубчета. Прехвърлете ги върху хартия за печене, поръсете със струйка зехтин, сол и черен пипер и изпечете зеленчуците на силно загрята фурна на 220 градуса за 10-15 минути, до омекване. 
Извадете тестото от хладилника и с ръце го разпределете на дъното на тавичка. Моята е кръгла.  Възможно е леко да се рони, но с ръце лесно се слепва отново. Разпределете отгоре изпечените зеленчуци. Поръсете със сол. Натрошете краве сирене. Поръсете с връзка нарязан, пресен босилек. 


В купа чукнете двете яйца, добавете прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Полейте киша. Нарежете двата домата на кръгчета и украсете киша с тях. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и изпечете ястието на 200 градуса докато плънката стегне.


Да ви е сладко топло или студено поднесено!


понеделник, 13 май 2013 г.

Кокосов сладкиш с червени боровинки и шоколад

    Подсладете се с тези изкусителни блокчета с шоколад, червени боровинки и кокос, върху фина бисквитено-маслена платка. Много са вкусни! Направих ги по рецепта на невероятната Анабел Лангбайн. 


Продукти:

1 пакет чаени бисквити с лимон
125 гр стопено масло
1 пакет (25 г.) кокос
100 г сушени червени боровинки (или стафиди)
100 г сурови белени бадеми, предварително накиснати
100 г натурален шоколад
1 консерва кондензирано мляко


Смелете бисквитите в блендер, заедно със стопеното масло до маслени трохи. Изсипете ги в тавичка и заравнете.
Изсипете водата на бадемите и ги изплакнете. Нарежете ги с нож.
Поръсете с кокос, сложете нарязаните бадеми, сушените боровинки и нарязания на парчета шоколад. Полейте с консерва кондензирано мляко и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Извадете, оставете да изстине, охладете го в хладилник за няколко часа или една нощ и разрежете на парчета. 

Да ви е сладко!