Търсене в този блог

събота, 18 май 2013 г.

Кюфтенца с риба тон ( по рецепта на фитнес инструктура Руми Илиева)

     Рецептата за тези вкусни фитнес кюфтенца е на инструктура Руми Илиева, която изготви индивидуален хранителен план на Ути Бъчваров. Много ми допаднаха, защото са печени и с много зеленчуци. Оказаха се и много вкусни. Хапват се като семки. Чудесно мезе са за чаша бяло вино или бира, а са и много диетични.


Продукти за 11 бр. кюфтенца:

2 консерви филе риба тон в собствен сос
1 картоф
1 тиквичка
1 морков
1 червена чушка
50 г пармезан
кората от 1/2 лимон
1 яйце
1 стрък пресен чесън
черен пипер
сол
зехтин


Настържете картофа, моркова и тиквичката и ги отцедете с ръце от излишната вода. Прехвърлете отцеденото "месо" в купа. Добавете филето от риба тон, отцедено от водата. Настържете или нарежете на фини парченца червената чушка, лимоновата кора и нарежете пресния чесън на ситно. Настържете и пармезана и чукнете едно яйце. Капнете няколко капки зехтин, поръсете с черен пипер и съвсем мъничко сол, тъй като има пармезан. Размесете всичко с ръка, докато получите хомогенна смес. 
Постелете тавичка с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Оформете кюфтенца с ръце и ги подредете върху хартията. Изпечете ги без допълнителна мазнина за около половин час. Ако желаете можете по средата на печенето леко да ги обърнете, за да се изпекат равномерно от двете страни.
Поднесете ги студени.

Да ви е сладко!

сряда, 15 май 2013 г.

Пълнозърнест, здравословен киш с тиквички, патладжан и домат

    Много вкусен киш! Исках да приготвя нещо леко за хапване. Вдъхнови ме Ути с неговия копривен Киш Лорен, но в последствие реших да използвам патладжан, тиквичка и чушка. Реших също така да го направя по-здравословен и диетичен с пълнозърнесто брашно, по-малко масло, без сметана и френски сирена..За пореден път се убеждавам, че ако човек премисли съставките и замени някои от тях с по-здравословния им вариант, отново може да му е вкусно и да си хапва с чиста съвест! Не пропускайте стъпката с печенето за зеленчуците, защото по-този начин стават по-ароматни и вкусни.


Продукти за основата:

100 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
60 г масло
60 мл зехтин
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

1 голям патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
150 г краве сирене
2 розови домата
2 яйца
150 мл прясно мляко
връзка пресен босилек
черен пипер
сол (ползвам само хималайска)
зехтин

Смесете всички съставки за основата. Размесете с ръце и оформете тесто. Ако имате миксер с приставка за тесто можете да ползвате него. Става за секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за половин час да стегне.
През това време измийте и обелете зеленчуците без доматите. Тях запазете за по-късно. Нарежете патладжана, тиквичките и чушката на кубчета. Прехвърлете ги върху хартия за печене, поръсете със струйка зехтин, сол и черен пипер и изпечете зеленчуците на силно загрята фурна на 220 градуса за 10-15 минути, до омекване. 
Извадете тестото от хладилника и с ръце го разпределете на дъното на тавичка. Моята е кръгла.  Възможно е леко да се рони, но с ръце лесно се слепва отново. Разпределете отгоре изпечените зеленчуци. Поръсете със сол. Натрошете краве сирене. Поръсете с връзка нарязан, пресен босилек. 


В купа чукнете двете яйца, добавете прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Полейте киша. Нарежете двата домата на кръгчета и украсете киша с тях. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и изпечете ястието на 200 градуса докато плънката стегне.


Да ви е сладко топло или студено поднесено!


понеделник, 13 май 2013 г.

Кокосов сладкиш с червени боровинки и шоколад

    Подсладете се с тези изкусителни блокчета с шоколад, червени боровинки и кокос, върху фина бисквитено-маслена платка. Много са вкусни! Направих ги по рецепта на невероятната Анабел Лангбайн. 


Продукти:

1 пакет чаени бисквити с лимон
125 гр стопено масло
1 пакет (25 г.) кокос
100 г сушени червени боровинки (или стафиди)
100 г сурови белени бадеми, предварително накиснати
100 г натурален шоколад
1 консерва кондензирано мляко


Смелете бисквитите в блендер, заедно със стопеното масло до маслени трохи. Изсипете ги в тавичка и заравнете.
Изсипете водата на бадемите и ги изплакнете. Нарежете ги с нож.
Поръсете с кокос, сложете нарязаните бадеми, сушените боровинки и нарязания на парчета шоколад. Полейте с консерва кондензирано мляко и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Извадете, оставете да изстине, охладете го в хладилник за няколко часа или една нощ и разрежете на парчета. 

Да ви е сладко!


вторник, 7 май 2013 г.

Пресни картофки, запечени на фурна с пресен лапад

Христос Воскресе мили приятели! Бъдете здрави и благословени! 
След тежката и обилна храна по празниците нека да дадем възможност на организма ни да реанимира. 
Предлагам ви едно семпло и същевременно вкусно ястие от запечени пресни картофи и лапад. Реших да разнообразя класическата комбинация от лапад с ориз и ми хрумна да го комбинирам с крехки пресни картофки, пресен лук и чесън. Много ми допадна резултатът. Със сигурност ще повторя. Оказа се, че с повечко въображение човек не е никак трудно да се храни и безмесно :) У дома издържахме две седмици без да консумираме месо, като през цялото това време внесох доста голямо разнообразие на трапезата ни. Не сме спазвали пост. Просто такъв импулс ни дойде и решихме да го последваме :) 
А сега ето какво ви е необходимо за днешната рецепта:


Продукти:

700 г дребни пресни картофи
500 г пресен лапад
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка копър
50 г масло
зехтин
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол
150 г кашкавал
250 г Моцарела


    
Измийте добре пресните картофки и ги задушете в маслото, с малко черен пипер и сол. През това време измийте и почистете лапада от жилата по средата на листото и дръжката. Това можете да направите като прегънете листа на две и с помощта на остър нож ги изрежете.
Задушете го в малко зехтин и вода, заедно с нарязаните на ситно пресен лук, пресен чесън и копър. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. 
Изсипете задушените пресни картофки на дъното на тавичка. Разпределете равномерно върху тях лапада и зелениите. Поръсете с червен пипер. Настържете обилно кашкавал, нарежете Моцарелата и запечете на 200 градуса докато се разлеят и леко покафенеят.
Поднесете ястието топло, в компанията на зелена салата или таратор.


Да ви е сладко!


Ако са ви останали доста сварени яйца от Великден ето някои предложения как да ги оползотворите:





неделя, 28 април 2013 г.

Витаминозна крем супа със седем зеленчука

    Крем супите са бързо решение за лека вечеря, особено, когато не разполагате с много време. Седем вкусни и полезни зеленчука и шепа листа пресен босилек. Какво повече му трябва на човек. Без сметана, а с прясно мляко.
     Поднесете супата с Чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини и ще имате една чудесна вечеря. 


Продукти:

малка глава броколи
малка глава карфиол
1 голям морков
1 голям картоф
1 тиквичка
1 червена чушка
2 шепи замразен (пресен) грах
шепа-две листа пресен босилек
200 мл прясно мляко
черен пипер
сол
50 мл зехтин
1 зеленчуков био бульон


Измийте и обелете всички зеленчуци. Нарежете ги на парчета.  Сложете пълна тенджера с вода да кипне с един био зеленчуков бульон. Добавете всички зеленчуци, без червената чушка и ги варете до омекване. Ако желаете можете да ги сварите на пара. 
С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете част от зеленчуците в блендер. Сложете и накъсаната червена чушка сурова. Налейте 1/3 от водата, в която са се варили. Налейте струйка зехтин. Налейте половината прясно мляко, поръсете с черен пипер, сол и пуснете шепа листа пресен босилек. Пасирайте до гладкост. Прехвърлете супата в друг съд. Сложете останалите зеленчуци в блендера, налейте отново 1/3 от водата, в която са се варили зеленчуците, сложете другата половина прясно мляко, черен пипер и сол и пасирайте до гладкост с малко зехтин и босилек. Налейте при останалото количество супа. 
Пасираме на два пъти с цел всичко да се пасира добре, а и каната на блендера няма толкова голяма вместимост за на един път.
Поднесете топла. Много си подхожда със сирене.


Да ви е сладко!





сряда, 24 април 2013 г.

Крехко агнешко печено за Великден

  Следващата седмица е най-светлия християнски празник Великден. Не очаквайте рецепти за засукани козунаци от мен :)) Веднъж преди няколко години опитах и резултатът не ме удовлетвори. Явно ще трябва да мине още малко време преди да се навия отново на цялото това козу-месене :))
    За сметка на това ще се реванширам с най-вкусното, крехко агнешко, което ще опитате! Пече се за кратко на силен огън, след което 3 часа на бавен огън. На финала се разпада и буквално пада от кокала. Ухае на масло, чесън и червен пипер. Рецептата знам от майка ми. Всяка година го приготвя по този начин и резултатът винаги е безгрешен. Единственото, което промених от мен е шпиковането. Според мен то само обогати вкуса :) Насладете му се, поднесено със задушени пресни картофки с копър и стрък пресен чесън. 
   Предварително се извинявам за качеството на снимките. Без предварителна подготовка, само успях да го щракна за миг преди да дойдат гостите :) 


Продукти:

1 500 г агнешко месо от бут или плешка
10-15 скилидки чесън
червен пипер
зехтин
черен пипер
сол
80 г масло


Измийте и почистете месото от тлъстините. Сложете го в тава. Почистете скилидките чесън. С помощта на остър нож направете малки разрези в месото на различни места и пъхнете скилидките чесън в тях. По този начин шпиковайте цялото месо. Полейте със зехтин, поръсете с черен пипер и сол и обтрийте месото обилно с червен пипер. Налейте два пръста вода в тавата, покрийте я с фолио и я пъхнете на загрята фурна за 40 минути на 200 градуса. 
Извадете тавата. Хванете бучката масло в ръка и обилно обтрийте месото с него от всички страни. Покрийте тавата и отново я пъхнете във фурната за 3 часа на 150 градуса. През половин - един час я вадете, ако водата се е поизпарила долейте малко, поливайте месото и към последния час го обърнете, за да изпече равномерно. Ако желаете махнете фолиото, за да се позапече отгоре и ако го обичате на мазнина. На третия час на тих огън месото трябва да пада от кокала. 
Сервирайте месото топло със задушени, пресни, малки картофки с копър и обелени стръкове пресен чесън, потопени в чаша с вода. 

Да ви е сладко!

понеделник, 22 април 2013 г.

Бърза шоколадова торта с натрошени бисквити, без печене

   Има ли човек, който не обича шоколадови десерти? Особено с натрошени бисквити, орехи и топящ се белгийски шоколад...
  Днешната торта се роди в главата ми като шоколадовия вариант на Бърза, свежа и лесна торта с ябълки без печене. Спомняте ли си я? Ако още не сте я опитали непременно поправете този пропуск :) 
   Разбира се в шоколадовия вариант няма ябълки. Има само неустоим, качествен шоколад. Този тип десерти се превърнаха в любимите ни - бързи, безпогрешни и неизменно вкусни! Буквално всичко се обърква в една купа. Изсипва се във форма и се охлажда. Шоколадът и маслото стягат. Вкусът на тортичката напомня сладък салам, леко хрупкава и божествено вкусна :) 
    След тази прелюдия, нека не ви тормозя повече и да ви споделя рецептата:


Продукти:

1 пакет бисквити с масло
125 г масло
180 грама качествен шоколад (150 г натурален и 30 г млечен)
100 г смлени орехи
100 г предварително накиснати стафиди
1 капачка ром или коняк
2 с.л. натурално какао
2 с.л. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
кокос за поръсване


Накиснете стафидите в малко вода. Стопете шоколада на водна баня. Стопете маслото на бавен огън. 
Натрошете бисквитите с ръце в купа. Залейте ги с разтопеното масло и хубаво ги разбъркайте. Добавете накиснатите стафиди и смлените орехи. Аз лично ги кълцам с нож, защото предпочитам да се усещат. Поръсете с капачка коняк или ром. 


Полейте с разтопения шоколад и разбъркайте всичко добре. Поръсете с какаото и пудрата захар. Накрая добавете 4 с.л. заквасена сметана и бъркайте до хомогенност. 
Изсипете сместа в малка тавичка или форма със свалящ се ринг. Заравнете, поръсете с кокосови стърготини и охладете за 1 час преди да поднесете. 


Да ви е сладко!



петък, 19 април 2013 г.

Крамбъл с круши, ягоди, орехи и бадеми

   Продължаваме с полезните закуски. Днешното предложение е здравословен крамбъл с плодове и ядки, без брашно, масло и захар. Изключително вкусен! Можете да го поднесете и като десерт. По нищо не отстъпва на калоричния си побратим. Брашнено-маслената коричка е заместена от коричка от овесени ядки, орехи и бадеми с мед и кокосово масло. Можете да го приготвите с най-различни плодове, каквито обичате. 


Продукти за 4 бр:

10 ягоди
2 круши
4 с.л. течен мед
70 г сурови орехи
70 г белени бадеми
4 с.л. овесени ядки
2 с.л. стопено кокосово масло


Измийте и нарежете плодовете в купа. Разбъркайте ги с 2 с.л. мед. Разпределете ги по купичките. 
Смелете в блендер орехите, бадемите и овесените ядки. Прехвърлете ги в купа и ги полейте с разтопеното кокосово масло и 2 с.л. мед. Разбъркайте добре сместа и я разпределете по равно върху плодовете в купичките.


Изпечете крамбълите на 200 градуса за 15-тина минути, докато хубаво се зачервят отгоре. 
Поднесете топли или студени. 


Да ви е сладко!

вторник, 16 април 2013 г.

Здравословна закуска с ягоди, банан и овесени ядки

    Закусвате ли сутрин? 
   Аз никога не пропускам тази съществена част от дневното ми меню, по простата причина, че ако случайно я пропусна започва да ми прилошава :)
   Обикновено хапвам мюсли и задължително пия кафе. Обожавам кафе!! 
   Когато обаче тренирам сутрин, а това се случва три пъти седмично, се опитвам да правя по-енергийна закуска, за да балансирам след това, включваща повече фибри, протеини и въглехидрати. Това обикновено включва зърна, мляко, ядки, сушени плодове, сусамов тахан, мед.
   Закуската събужда метаболизма, настройва ни за новия ден. Не я пропускайте!
  Опитах се да синтезирам няколко интересни и здравословни идеи за полезни закуски, които смятам да ви представя в следващите няколко поста. Надявам се по този начин да ви дам някои идеи как можете да обогатите менюто си, да се храните здравословно и да доставяте всичко необходимо на тялото си още със старта на деня!


Продукти за 2 порции:

2 банана
10 средно големи ягоди
1 кофичка кисело мляко (4,5 %)
6 с.л. овесени ядки
2 с. л. течен мед


Подгответе си продуктите за закуската от вечерта. Обелете бананите, нарежете ги и ги сложете в някакъв съд в камерата. Разбъркайте кофичката кисело мляко с 6 с.л. овесени ядки и 2 с.л. мед и я приберете в хладилника за през нощта. 
На сутринта извадете бананите от камерата и ги пасирайте, заедно с измитите ягоди до гладък крем. 
Извадете купата с киселото мляко и овесените ядки от хладилника. Сместа се е сгъстила. 
Редувайте двата крема във висока стъклена чаша, бурканче или купичка. Започнете с лилавата, после бялата и завършете отново с лилавата. 
Ако не обичате студена закуска не замразявайте бананите, а ги пюрирайте пресни, заедно с ягодите.


И нека денят ви започне с усмивка :) 
Искам да ви поздравя с първата авторска песен на Вокална група "Мики Маус", с вокален педагог Вяра Пантелеева, казва се "Мики Маус-чета". Дъщеря ми Аида пее в хора и наскоро децата направиха клип към песента. Ако имате дечица, пуснете им я ;)) Песента е страхотна, много лесно се запомня и е много весела :) 


Да ви е сладко!

Източник: http://www.naturelita.com/

петък, 12 април 2013 г.

Пилешки рулца с плънка от гъбена паста и босилек в пухкав сос бешамел

    Още една идея за вкусно пилешко - с плънка от ароматна гъбена паста и босилек, в пухкав сос Бешамел. Много ми допадна. От соса пилето не става сухо. Поднесете го с пъстра салата и ще имате една чудесна лека вечеря :) 


Продукти:

4 бр. пилешки гърди
250 г гъби Печурка
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка пресен босилек
1 кафена ч.ч. вино Марсала (или друго червено вино)
1/2 ч.л. мащерка
зехтин
черен пипер
сол

продукти за соса бешамел:

50 г масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
1 ч.л. червен пипер
2 яйца
черен пипер
сол

галета за поръсване
зехтин


Разрежете пилешките гърди хоризонтално на половина и ги изтънете. 
Измийте и нарежете гъбите на парчета. Поръсете ги добре с брашно. Сложете ги в блендер. Обелете лука и чесъна, нарежете ги и ги сложете и тях при гъбите. Поръсете с мащерка. Пасирайте, докато получите паста. Прехвърлете сместа в тиган и я запържете за няколко минути в малко зехтин. Налейте виното и овкусете със сол и черен пипер. Бъркайте, докато се изпари алкохола и отстранете от огъня.


Стопете в тенджера с незалепващо дъно бучката масло за соса бешамел. Поръсете отгоре с 3 с.л. брашно и бъркайте с бъркалка непрекъснато. Налейте млякото и продължете да бъркате до сгъстяване на соса. Отдрепнете от огъня и поръсете с 1 ч.л. червен пипер и чукнете две яйца. Разбъркайте всичко добре. 


Вземете малка тавичка или йена. Сложете на дъската едно от изтънените филенца. Намажете го обилно с гъбената паста. Поръсете отгоре с нарязан на ситно или накъсан босилек и навийте на рулце. Сложете го в йената (тавата) с прехлупената част отдолу. По същия начин навийте и останалите рулца и ги подредете в тавичката. Полейте със струйка зехтин и ги залейте със соса бешамел обилно. Поръсете повърхността с галета и запечете ястието на 200 градуса за 30 минути.


Да ви е сладко!

Източник: Бон Апети



вторник, 9 април 2013 г.

Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби


    Дълго-чаканата пролет най-после настъпи. А с нея и някои любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, пресен лук, пресен чесън, пресни малки картофки..Обичам да приготвям с тях леки пролетни ястия, които да комбинирам със студен таратор или салатка. За мен това е идеалната лека вечеря. 
   Днешното предложение е комбинация от все любими мои продукти - пресен спанак, тиквички и гъби. Вдъхновено е от рецептата на Йоли за Пролетен венец. Не знам колко пъти вече съм го приготвяла. Правила съм го и с шунка, но откакто спрях да купувам шунки, я замених успешно със задушени в малко зехтин гъби. Не слагам почти никаква сол, само един био зеленчуков бульон в ориза. Сиренето Гауда дава много хубава плътност и вкус, но може да се замени и с кашкавал. Поднасям го с млечно-чеснов сос. 
Но да не ви измъчвам повече, ето как да го приготвите:


Продукти:


200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta
2 яйца
1 зеленчуков био бульон
зехтин
черен пипер
сол


Сварете ориза във вода с един зеленчуков бульон. (съотношение 1:2 и 1/2). 
Подгответе си продуктите. Измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани. 



Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър.
Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят. 
Загрейте фурната на 200 градуса.



Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда, 1 кафена чаена чаша сметана, 2 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.



Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица. 
Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.


Да ви е сладко!

понеделник, 8 април 2013 г.

Пиле в сос от синьо сирене

     Предлагам на Вашето внимание едно много лесно, бързо и вкусно ястие - Пиле в сос от синьо сирене. Насладете му се..



Продукти:

2 бр. пилешки гърди тип пеперуда
150 мл готварска сметана Halta
150 г синьо сирене
зехтин
черен пипер
сол


Измийте и нарежете пилешките гърди на кубчета. Поръсете ги със сол и черен пипер, налейте струйка зехтин в тигана и ги запържете за няколко минути, като ги обръщате леко, за да порозовеят от всички страни.


През това време стопете сметаната в малка касерола на котлона. Натрошете в нея синьото сирене и бъркайте до пълното му стопяване. Изсипете соса при пилешките хапки, разбъркайте и оставете да покъкри на тих огън докато леко се посгъсти. На този етап можете да сложите каквито подправки обичате. Аз го предпочитам без, за да изпъква вкусът на синьото сирене. 
Поднесете ястието топло с гарнитура по избор и чаша вино. Аз избрах задушени пресни картофи.


Да ви е сладко!

понеделник, 1 април 2013 г.

Трюфелова торта с лешникова нуга

     Трюфелова торта с лешникова нуга. Името звучи неустоимо...
Приготвих това изкушение за юбилея на мама. Тортата е по рецепта на Ева Тонева Toffiffee трюфел торта. Невероятно стилна, "тежка" торта. Видя ми се много подходяща за случая и не сбърках. Всички останаха очаровани. 
Аз лично приготвих тортата във форма с диаметър 26 см. Сместа беше малко, за да се изпече  на два отделни блата, затова я изпекох наведнъж и после я разрязах на две. Блатовете станаха по-тънки, но не изпекох нов, защото обичам тортите да са с повече крем, отколкото блат. Не ги напръсках с алкохол, защото хапнаха и децата, но ако желаете вие можете да ги напоите с малко коняк или ром. Според мен ще подхожда. Пропуснах бонбоните toffiffee в крема. Декорирах тортата с карамелизирани лешници, които чудесно кореспондираха на тортата. 
Снимката на парчето е правена с телефон в ресторанта, колкото да ви покажа разрез, затова е с такова качество. 

Продукти за лешниковата нуга:

100 г печени белени лешници
100 г пудра захар
50 г натурален шоколад
100 мл сладкарска сметана

продукти за крема:

300 г лешникова нуга (която сме направили)
300 г натурален шоколад
750 мл сладкарска сметана
100 г печени белени лешници
100 г пудра захар

продукти за блатовете (26 см диаметър):

3 яйца
100 г кристална захар
75 г брашно
25 г царевично нишесте
15 г какао
1 бакпулвер

продукти за украса:

2 с.л. какао на прах
карамелизирани лешници


Ще започнем с приготвянето на лешниковата нуга, която ще ни бъде необходима за крема.
Смелете в блендер 200 г лешници, заедно с 2 с.л. от пудрата захар. Разделете ги на две по 100 г. 
Загрейте сметаната да кипне, заедно с останалата пудра захар. След това залейте с нея 50-те грама шоколад. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Добавете 100 г от смлените лешници. Разбъркайте добре. Пресипете сместа в плоска, малка тавичка и заравнете. Приберете в хладилника да стегне за около половин час.  
За да приготвите крема разрежете с нож лешниковата нуга в тавата. Натрошете шоколада върху него и ги залейте със загрятата до кипване сметана с пудра захар. Охладете сместа за 4 часа. Добавете смлените лешници и разбийте сместа с миксер. 

Време е за блатовете. 
Загрейте фурната на 170 градуса. 
Изрежете кръг, с диаметъра на формата ви за печене и го постелете на дъното на формата. Намажете с масло стените. 
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна, заедно с 3 с.л. студена вода. Постепенно добавете захарта и бийте до пухкави връхчета. Разбийте леко жълтъците и ги добавете при белтъците. Разбъркайте с шпатула. В купа пресейте брашното, нишестето, бакпулвера и какаото и ги изсипете в яйчената смес на части. Бъркайте с шпатула, така че да запазите максимално въздушна сместа. Изсипете я във формата и печете 25 минути, докато клечката излезе суха. Извадете блата, оставете да се охлади, отстранете хартията и го разрежете хоризонтално на два блата. Ще получите два тънки блата. 

Сглобяване на тортата:

Стегнете ринга върху картон или тортена чиния. Сложете на дъното първия блат. Намажете обилно с крем. Поставете втория блат. Намажете и него обилно с крем. Отстранете ринга. Кремът е плътен и стегнат. Измажете тортата отстрани. Приберете в хладилник за няколко часа. Буквално преди поднасянето поръсете с горчиво какао с помощта на цедка. Разграфете черти с помощта на клечка и украсете с карамелизираните лешничета.
За да приготвите карамелизираните лешници карамелизирайте малко захар на котлона. Набодете лешниците с клечки за зъби. Потопете ги в карамела и ги забучете бързо в нещо, за да се оттекат опашките. Аз ги забучих в свещ, но вие можете да ползвате стиропор или цедка с малки дупки. Внимавайте да не ви изгори. Ако се притеснявате, използвайте ръкавици.


Тортата е сладка. Поднасяйте по-тънки парчета. 

Да ви е сладко!



вторник, 26 март 2013 г.

Хрупкави отвън и пухкави отвътре чеснови питчици

    Реших да приготвя тези чеснови питчици за вчерашния празник Благовещение. Мисля, че не съм яла по-вкусни питки. Божествени са. Особено топлички, току-що изпечени...ммм :) Няма да ви казвам какъв аромат се носи, докато се пекат. Двайсете минути ще ви се видят цяла вечност :))) Тестото е много хубаво за работа, еластично и меко. Чудесни са за мазане с абсолютно всичко соленичко. Непременно ги опитайте. Няма да съжалявате :) 


Продукти:

480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода

за глазиране:

3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган


Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Ако имате приставка за тесто можете да бъркате в миксер около 8 минути. Аз лично направих така. Ако не разполагате с такъв месете на ръка около 10-тина минути. Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Не гасете фурната. Щом тестото бухне го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто. 


Постелете голяма тава с хартия за печене. 
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Ето тук можете да видите стъпкови снимки на оформянето. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути. 
През това време пригответе сместа за глазирането им. 
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути. 
Топлички са най-вкусни. 


Да ви е сладко!

Източник: http://zoomyummy.com/2010/11/03/soft-garlic-knots/