Търсене в този блог

понеделник, 10 юни 2013 г.

Свежа салата от бейби спанак и рукола с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла

    Рецептата, която искам да ви предложа тази седмица е богата и невероятно вкусна салата с бейби спанак и рукола, с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла. Всички вкусове се допълват много хармонично и избухват с всяка хапка и отпита глътка вино! Тъй като приготвянето на салатата отнема около половин час, а и в нея присъства риба, салатата е достатъчна за лека вечеря за двама. 


Продукти:

125 г микс от бейби спанак и рукола
1 авокадо
1 филе 150-200 г сьомга
2 червени чушки
150 г бакла
малко лимонов сок
черен пипер
сол

продукти за дресинга:

3 ч.л. каперси
1 скилидка чесън
2 ч.л. балсамов оцет
60-70 мл зехтин
1/4 ч.л. сол

Сложете филето от сьомга в тавичка, постлана с фолио, поръсете със сол и черен пипер и го запечете за не повече от 20 минути на силно загрята фурна. Добавете до него нарязаните на парчета червени чушки и ги печете за същото време. Оставете да изстинат. 
Докато сьомгата и чушките се пекат обелете баклата от шушулките. Извадете зрънцата и ги сварете за 4-5 минути във вряща, подсолена вода. Отцедете и обелете ципите им, тъй като са малко дебели. Нарежете авокадото на парчета и го полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнее.
Пригответе дресинга като нарежете на ситно каперсите и ги смесите със стиснатата скилидка чесън, балсамовия оцет, солта и зехтина.

Сглобяване на салатата:
Сложете спанака и руколата в купа или плато. Накъсайте отгоре печеното филе от сьомга на средно големи парчета. Поръсете с парчетата авокадо и баклата. Добавете и печените червени чушки и полейте салатата със сока им от печенето. Завършете с дресинга. По желание добавете още малко зехтин. 

------------------------------ 

Насладете се на великолепната салата с чаша бяло вино ЕТНО купаж от Сувиньон блан и Мискет. То е с нежен билков, цветист акцент на зелена ябълка и свежи цитрусови нотки и ще ви устави с усещането за приятен мек финал.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Good food

сряда, 5 юни 2013 г.

Ягодов галет и глътка розе

   Скъпи приятели, както ви обещах, започвам с представянето на рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба "ЕТНО". 
    Първата рецепта, която ще ви предложа тази седмица е елегантен ягодов галет. 


Продукти за тестото:

350 г брашно
150 г меко масло
5 с.л. захар
щипка сол
3-4 с.л. студена вода

продукти за ягодовия топинг:

700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте

3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса

Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час. 
Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги. Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите  смес с гъстотата на ягодово сладко. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма. 
Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене. Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно по-средата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.


Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.
----------------------
Представихте си чудесни и ароматни вина в компанията на този вкусен ягодов галет.
Много от вас предположиха, че идеално би си подхождал с чаша розе...

Аз ви казвам наздраве с чаша EТНО РОЗЕ, купаж от Мавруд и Каберне Совиньон. Неговият  интензивен, плодов аромат е доминиран от червени горски плодове, с фини нюанси на малина и ягода и ще допълни идеално вкуса на десерта, като ви остави с усещането за мека свежест.

Да ви е сладко!





неделя, 2 юни 2013 г.

"Силкме" или иначе казано Телешко с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос

    Сигурно всеки от вас свързва детството си с някой мил спомен от баба си. Аз имам много спомени с моята баба Арсине, тъй като тя живееше у дома и се грижеше за мен и брат ми през деня, докато мама и татко работеха. Тя беше голяма кулинарка и обичаше да ни приготвя по някое вкусно специално, арменско ястие за добре дошли, когато се прибираме от почивка. 
    Представям ви едно традиционно арменско блюдо - "Силкме" - Телешко месо, запечено с пържени патладжани и пържени, печени, червени чушки в доматен сос. Гарантирам ви облизване на пръсти! Фантастично е! Е, разбира се не без някоя друга екстра калория :) Също така не е от най-бързите ястия. Бих го определила като съботно-неделно. Отнема около два часа да се сглоби. Но за сметка на това удоволствието е несравнимо, особено поднесено с мек хляб и хубаво червено вино.
     Благодаря на Таки Шубаралян, затова че изтупа прахта от бабините рецепти и им върна живот :) 



Продукти за 6 порции:

700 г телешки джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

3 бр. средно големи патладжана
10 бр. червени чушки
3 розови твърди домата
2 скилидки чесън
връзка магданоз
500 мл качествено олио
сол


Измийте и почистете чушките от семките. Подредете ги върху тава и ги изпечете цели във фурната на най-високото ниво, до реотана. Обърнете ги, когато се запекат от едната страна, за да се изпекат равномерно. Похлупете ги в тенджера, за да омекнат, след което ги обелете. 
Почистете телешкото месо и го нарежете на фини жулиени. Сложете го в тенджера под налягане, добавете ситно нарязаните глава лук и скилидки чесън, поръсете с червен и черен пипер и струйка зехтин, налейте малко водичка и гответе под налягане 30 минути. 
Измийте патладжаните, отрежете дръжките и върховете и ги обелете като зебра. Нарежете ги  на филии по дължина и после на половинки. Поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят в гевгир за десетина минути, след което ги измийте и подсушете със салфетка. Правим това, тъй като ще ги пържим и не искаме да пръскат много. 
Налейте 500 мл. олио в дълбок тиган и го загрейте. Изпържете първо патладжаните, а след това и печените, червени чушки, като всеки път отцеждате излишната мазнина върху салфетка.  
Разпределете телешкото месо, заедно с течността на дъното на йена или тавичка. Отгоре редувайте патладжани с накъсани на жулиени чушки. Поръсете със сол. За финал в купа настържете три домата, стиснете две скилидки чесън, поръсете с малко сол и залейте ястието. Полейте със струйка зехтин и печете 20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Поръсете със свеж магданоз, след като извадите от фурната. 


Да ви е сладко!

петък, 31 май 2013 г.

Повод да почерпя



   Скъпи приятели, днес имам повод да почерпя. Ако следите редовно Вкуснотека, сигурно знаете с каква любов и отдаденост водя блога си. И когато човек прави нещо със сърцето си, рано или късно то се развива в някаква посока. 
  Получих предложение да списвам редовна,  седмична рубрика с рецепти, подходящи за седем от вината на винарска изба „ЕТНО“. Още преди година имах идея да съвместявам рецептите с подходящи за тях вина, но така и не доведох нещата до край и сега това предложение дойде точно на място. В продължение на шест месеца, в допълнение към останалите рецепти, които публикувам, всяка седмица ще ви показвам по едно ястие, салата, предястие или десерт, което е подходящо за едно от вината на марката. Надявам се да успея да ви заинтригувам .
   Благодаря ви за вдъхновението, което ми давате с отзивите и подкрепата си! Обещавам за в бъдеще да откривам още по-вълнуващи гурме комбинации. Наздраве!


   П.С. Според вас какво вино би подхождало на „Ягодовия галет“, който ви предлагам днес?

сряда, 29 май 2013 г.

Пълнени чушки с киноа, тиквички и домати

     Днешната рецепта е вдъхновена от рецептата на Мария Митева-Кристоу за Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички.  Бях купила чудесни зелени камби и исках да ги напълня с нещо вкусно и по-нестандартно. Затова рецептата на Мария привлече вниманието ми. Замених булгура с киноа, която напоследък ми се превърна в много любима зърнена култура и добавих чубрица, вместо джоджен, както и 3 скилидки чесън разбира се :) Запазих всичко останало като технология. Чушките станаха разкошни. Много вкусни и леки! Направо не можеш да се спреш. 


Продукти:

9-10 бр. зелени камби
1 голяма чаена чаша киноа
2 тиквички
5-6 сушени доматчета
1 домат
3 скилидки чесън
1 био зеленчуков бульон
1 ч.л. чубрица
зехтин
черен пипер
сол


Подгответе си продуктите. Настържете тиквичките, поръсете ги с малко сол и ги оставете да се отцедят от водата. Нарежете сушените доматчета и домата на кубчета. Измийте и почистете чушките от семената, като отрежете капачето. Не изхвърляйте частта около дръжката. Нарежете и нея на парчета, ще я вложим в плънката. 
Налейте струйка зехтин в тиган и задушете нарязаните зеленчуци, без самите чушки. Задушете настърганите тиквички, нарязаните домати, парченца чушка и стиснете скилидките чесън. Добавете чубрица, черен пипер и сол.
Налейте 2 големи чаени чаши вода в тенджера, сложете бульона и киноата и варете 10-15 минути, след като заври, докато поеме водата.
Изсипете задушените зеленчуци при киноата и разбъркайте плънката. 
Напълнете чушките и ги подредете в тавичка. Полейте със струйка зехтин и налейте 1 пръст вода на дъното. Поръсете с щипка сол. 
Изпечете ястието за един час на 200 градуса, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно. 

Поднесете в компанията на таратор или свежа салата.


Да ви е сладко!

понеделник, 20 май 2013 г.

Боб със суров зеленчуков сос

    Определено тази технология за приготвяне на боб ще се превърне в една от любимите ми. И преди съм ви показвала какъв боб ползвам от буркан. Необходимо е само да пасирате зеленчуковия сос и да го смесите с боба. Толкова е лесно. Хубавото на тази рецепта е, че се запазват всички витамини от зеленчуците в ястието, тъй като е суров. Рецептата е също така подходяща за суровоядци и вегани. Всеки, който е опитал този боб го харесва. Вкусно е като основно ястие, като салатка, тъй като е студен, а също така е разкошен и на другия ден, когато е поел хубаво всички аромати от пресните зеленчуци, намазан върху мек хляб, като разядка. 


Продукти:

540 г сварен боб от буркан
2 червени чушки
1 авокадо
1 морков
връзка магданоз
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 розов домат
няколко листа зелена салата
сокът от половин лимон
черен пипер
сол
струйка зехтин

Измийте и обелете всички зеленчуци и ги сложете заедно в блендера. Пасирайте, докато получите хомогенна смес. Не е необходимо да е съвсем гладко пасирана, дори напротив. Изсипете соса в купа и добавете сварения боб. Разбъркайте добре. Поднесете така студен.

Да ви е сладко!


събота, 18 май 2013 г.

Кюфтенца с риба тон ( по рецепта на фитнес инструктура Руми Илиева)

     Рецептата за тези вкусни фитнес кюфтенца е на инструктура Руми Илиева, която изготви индивидуален хранителен план на Ути Бъчваров. Много ми допаднаха, защото са печени и с много зеленчуци. Оказаха се и много вкусни. Хапват се като семки. Чудесно мезе са за чаша бяло вино или бира, а са и много диетични.


Продукти за 11 бр. кюфтенца:

2 консерви филе риба тон в собствен сос
1 картоф
1 тиквичка
1 морков
1 червена чушка
50 г пармезан
кората от 1/2 лимон
1 яйце
1 стрък пресен чесън
черен пипер
сол
зехтин


Настържете картофа, моркова и тиквичката и ги отцедете с ръце от излишната вода. Прехвърлете отцеденото "месо" в купа. Добавете филето от риба тон, отцедено от водата. Настържете или нарежете на фини парченца червената чушка, лимоновата кора и нарежете пресния чесън на ситно. Настържете и пармезана и чукнете едно яйце. Капнете няколко капки зехтин, поръсете с черен пипер и съвсем мъничко сол, тъй като има пармезан. Размесете всичко с ръка, докато получите хомогенна смес. 
Постелете тавичка с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Оформете кюфтенца с ръце и ги подредете върху хартията. Изпечете ги без допълнителна мазнина за около половин час. Ако желаете можете по средата на печенето леко да ги обърнете, за да се изпекат равномерно от двете страни.
Поднесете ги студени.

Да ви е сладко!

сряда, 15 май 2013 г.

Пълнозърнест, здравословен киш с тиквички, патладжан и домат

    Много вкусен киш! Исках да приготвя нещо леко за хапване. Вдъхнови ме Ути с неговия копривен Киш Лорен, но в последствие реших да използвам патладжан, тиквичка и чушка. Реших също така да го направя по-здравословен и диетичен с пълнозърнесто брашно, по-малко масло, без сметана и френски сирена..За пореден път се убеждавам, че ако човек премисли съставките и замени някои от тях с по-здравословния им вариант, отново може да му е вкусно и да си хапва с чиста съвест! Не пропускайте стъпката с печенето за зеленчуците, защото по-този начин стават по-ароматни и вкусни.


Продукти за основата:

100 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
60 г масло
60 мл зехтин
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

1 голям патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
150 г краве сирене
2 розови домата
2 яйца
150 мл прясно мляко
връзка пресен босилек
черен пипер
сол (ползвам само хималайска)
зехтин

Смесете всички съставки за основата. Размесете с ръце и оформете тесто. Ако имате миксер с приставка за тесто можете да ползвате него. Става за секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за половин час да стегне.
През това време измийте и обелете зеленчуците без доматите. Тях запазете за по-късно. Нарежете патладжана, тиквичките и чушката на кубчета. Прехвърлете ги върху хартия за печене, поръсете със струйка зехтин, сол и черен пипер и изпечете зеленчуците на силно загрята фурна на 220 градуса за 10-15 минути, до омекване. 
Извадете тестото от хладилника и с ръце го разпределете на дъното на тавичка. Моята е кръгла.  Възможно е леко да се рони, но с ръце лесно се слепва отново. Разпределете отгоре изпечените зеленчуци. Поръсете със сол. Натрошете краве сирене. Поръсете с връзка нарязан, пресен босилек. 


В купа чукнете двете яйца, добавете прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Полейте киша. Нарежете двата домата на кръгчета и украсете киша с тях. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и изпечете ястието на 200 градуса докато плънката стегне.


Да ви е сладко топло или студено поднесено!


понеделник, 13 май 2013 г.

Кокосов сладкиш с червени боровинки и шоколад

    Подсладете се с тези изкусителни блокчета с шоколад, червени боровинки и кокос, върху фина бисквитено-маслена платка. Много са вкусни! Направих ги по рецепта на невероятната Анабел Лангбайн. 


Продукти:

1 пакет чаени бисквити с лимон
125 гр стопено масло
1 пакет (25 г.) кокос
100 г сушени червени боровинки (или стафиди)
100 г сурови белени бадеми, предварително накиснати
100 г натурален шоколад
1 консерва кондензирано мляко


Смелете бисквитите в блендер, заедно със стопеното масло до маслени трохи. Изсипете ги в тавичка и заравнете.
Изсипете водата на бадемите и ги изплакнете. Нарежете ги с нож.
Поръсете с кокос, сложете нарязаните бадеми, сушените боровинки и нарязания на парчета шоколад. Полейте с консерва кондензирано мляко и изпечете сладкиша в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Извадете, оставете да изстине, охладете го в хладилник за няколко часа или една нощ и разрежете на парчета. 

Да ви е сладко!


вторник, 7 май 2013 г.

Пресни картофки, запечени на фурна с пресен лапад

Христос Воскресе мили приятели! Бъдете здрави и благословени! 
След тежката и обилна храна по празниците нека да дадем възможност на организма ни да реанимира. 
Предлагам ви едно семпло и същевременно вкусно ястие от запечени пресни картофи и лапад. Реших да разнообразя класическата комбинация от лапад с ориз и ми хрумна да го комбинирам с крехки пресни картофки, пресен лук и чесън. Много ми допадна резултатът. Със сигурност ще повторя. Оказа се, че с повечко въображение човек не е никак трудно да се храни и безмесно :) У дома издържахме две седмици без да консумираме месо, като през цялото това време внесох доста голямо разнообразие на трапезата ни. Не сме спазвали пост. Просто такъв импулс ни дойде и решихме да го последваме :) 
А сега ето какво ви е необходимо за днешната рецепта:


Продукти:

700 г дребни пресни картофи
500 г пресен лапад
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
връзка копър
50 г масло
зехтин
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол
150 г кашкавал
250 г Моцарела


    
Измийте добре пресните картофки и ги задушете в маслото, с малко черен пипер и сол. През това време измийте и почистете лапада от жилата по средата на листото и дръжката. Това можете да направите като прегънете листа на две и с помощта на остър нож ги изрежете.
Задушете го в малко зехтин и вода, заедно с нарязаните на ситно пресен лук, пресен чесън и копър. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. 
Изсипете задушените пресни картофки на дъното на тавичка. Разпределете равномерно върху тях лапада и зелениите. Поръсете с червен пипер. Настържете обилно кашкавал, нарежете Моцарелата и запечете на 200 градуса докато се разлеят и леко покафенеят.
Поднесете ястието топло, в компанията на зелена салата или таратор.


Да ви е сладко!


Ако са ви останали доста сварени яйца от Великден ето някои предложения как да ги оползотворите:





неделя, 28 април 2013 г.

Витаминозна крем супа със седем зеленчука

    Крем супите са бързо решение за лека вечеря, особено, когато не разполагате с много време. Седем вкусни и полезни зеленчука и шепа листа пресен босилек. Какво повече му трябва на човек. Без сметана, а с прясно мляко.
     Поднесете супата с Чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини и ще имате една чудесна вечеря. 


Продукти:

малка глава броколи
малка глава карфиол
1 голям морков
1 голям картоф
1 тиквичка
1 червена чушка
2 шепи замразен (пресен) грах
шепа-две листа пресен босилек
200 мл прясно мляко
черен пипер
сол
50 мл зехтин
1 зеленчуков био бульон


Измийте и обелете всички зеленчуци. Нарежете ги на парчета.  Сложете пълна тенджера с вода да кипне с един био зеленчуков бульон. Добавете всички зеленчуци, без червената чушка и ги варете до омекване. Ако желаете можете да ги сварите на пара. 
С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете част от зеленчуците в блендер. Сложете и накъсаната червена чушка сурова. Налейте 1/3 от водата, в която са се варили. Налейте струйка зехтин. Налейте половината прясно мляко, поръсете с черен пипер, сол и пуснете шепа листа пресен босилек. Пасирайте до гладкост. Прехвърлете супата в друг съд. Сложете останалите зеленчуци в блендера, налейте отново 1/3 от водата, в която са се варили зеленчуците, сложете другата половина прясно мляко, черен пипер и сол и пасирайте до гладкост с малко зехтин и босилек. Налейте при останалото количество супа. 
Пасираме на два пъти с цел всичко да се пасира добре, а и каната на блендера няма толкова голяма вместимост за на един път.
Поднесете топла. Много си подхожда със сирене.


Да ви е сладко!





сряда, 24 април 2013 г.

Крехко агнешко печено за Великден

  Следващата седмица е най-светлия християнски празник Великден. Не очаквайте рецепти за засукани козунаци от мен :)) Веднъж преди няколко години опитах и резултатът не ме удовлетвори. Явно ще трябва да мине още малко време преди да се навия отново на цялото това козу-месене :))
    За сметка на това ще се реванширам с най-вкусното, крехко агнешко, което ще опитате! Пече се за кратко на силен огън, след което 3 часа на бавен огън. На финала се разпада и буквално пада от кокала. Ухае на масло, чесън и червен пипер. Рецептата знам от майка ми. Всяка година го приготвя по този начин и резултатът винаги е безгрешен. Единственото, което промених от мен е шпиковането. Според мен то само обогати вкуса :) Насладете му се, поднесено със задушени пресни картофки с копър и стрък пресен чесън. 
   Предварително се извинявам за качеството на снимките. Без предварителна подготовка, само успях да го щракна за миг преди да дойдат гостите :) 


Продукти:

1 500 г агнешко месо от бут или плешка
10-15 скилидки чесън
червен пипер
зехтин
черен пипер
сол
80 г масло


Измийте и почистете месото от тлъстините. Сложете го в тава. Почистете скилидките чесън. С помощта на остър нож направете малки разрези в месото на различни места и пъхнете скилидките чесън в тях. По този начин шпиковайте цялото месо. Полейте със зехтин, поръсете с черен пипер и сол и обтрийте месото обилно с червен пипер. Налейте два пръста вода в тавата, покрийте я с фолио и я пъхнете на загрята фурна за 40 минути на 200 градуса. 
Извадете тавата. Хванете бучката масло в ръка и обилно обтрийте месото с него от всички страни. Покрийте тавата и отново я пъхнете във фурната за 3 часа на 150 градуса. През половин - един час я вадете, ако водата се е поизпарила долейте малко, поливайте месото и към последния час го обърнете, за да изпече равномерно. Ако желаете махнете фолиото, за да се позапече отгоре и ако го обичате на мазнина. На третия час на тих огън месото трябва да пада от кокала. 
Сервирайте месото топло със задушени, пресни, малки картофки с копър и обелени стръкове пресен чесън, потопени в чаша с вода. 

Да ви е сладко!

понеделник, 22 април 2013 г.

Бърза шоколадова торта с натрошени бисквити, без печене

   Има ли човек, който не обича шоколадови десерти? Особено с натрошени бисквити, орехи и топящ се белгийски шоколад...
  Днешната торта се роди в главата ми като шоколадовия вариант на Бърза, свежа и лесна торта с ябълки без печене. Спомняте ли си я? Ако още не сте я опитали непременно поправете този пропуск :) 
   Разбира се в шоколадовия вариант няма ябълки. Има само неустоим, качествен шоколад. Този тип десерти се превърнаха в любимите ни - бързи, безпогрешни и неизменно вкусни! Буквално всичко се обърква в една купа. Изсипва се във форма и се охлажда. Шоколадът и маслото стягат. Вкусът на тортичката напомня сладък салам, леко хрупкава и божествено вкусна :) 
    След тази прелюдия, нека не ви тормозя повече и да ви споделя рецептата:


Продукти:

1 пакет бисквити с масло
125 г масло
180 грама качествен шоколад (150 г натурален и 30 г млечен)
100 г смлени орехи
100 г предварително накиснати стафиди
1 капачка ром или коняк
2 с.л. натурално какао
2 с.л. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
кокос за поръсване


Накиснете стафидите в малко вода. Стопете шоколада на водна баня. Стопете маслото на бавен огън. 
Натрошете бисквитите с ръце в купа. Залейте ги с разтопеното масло и хубаво ги разбъркайте. Добавете накиснатите стафиди и смлените орехи. Аз лично ги кълцам с нож, защото предпочитам да се усещат. Поръсете с капачка коняк или ром. 


Полейте с разтопения шоколад и разбъркайте всичко добре. Поръсете с какаото и пудрата захар. Накрая добавете 4 с.л. заквасена сметана и бъркайте до хомогенност. 
Изсипете сместа в малка тавичка или форма със свалящ се ринг. Заравнете, поръсете с кокосови стърготини и охладете за 1 час преди да поднесете. 


Да ви е сладко!



петък, 19 април 2013 г.

Крамбъл с круши, ягоди, орехи и бадеми

   Продължаваме с полезните закуски. Днешното предложение е здравословен крамбъл с плодове и ядки, без брашно, масло и захар. Изключително вкусен! Можете да го поднесете и като десерт. По нищо не отстъпва на калоричния си побратим. Брашнено-маслената коричка е заместена от коричка от овесени ядки, орехи и бадеми с мед и кокосово масло. Можете да го приготвите с най-различни плодове, каквито обичате. 


Продукти за 4 бр:

10 ягоди
2 круши
4 с.л. течен мед
70 г сурови орехи
70 г белени бадеми
4 с.л. овесени ядки
2 с.л. стопено кокосово масло


Измийте и нарежете плодовете в купа. Разбъркайте ги с 2 с.л. мед. Разпределете ги по купичките. 
Смелете в блендер орехите, бадемите и овесените ядки. Прехвърлете ги в купа и ги полейте с разтопеното кокосово масло и 2 с.л. мед. Разбъркайте добре сместа и я разпределете по равно върху плодовете в купичките.


Изпечете крамбълите на 200 градуса за 15-тина минути, докато хубаво се зачервят отгоре. 
Поднесете топли или студени. 


Да ви е сладко!

вторник, 16 април 2013 г.

Здравословна закуска с ягоди, банан и овесени ядки

    Закусвате ли сутрин? 
   Аз никога не пропускам тази съществена част от дневното ми меню, по простата причина, че ако случайно я пропусна започва да ми прилошава :)
   Обикновено хапвам мюсли и задължително пия кафе. Обожавам кафе!! 
   Когато обаче тренирам сутрин, а това се случва три пъти седмично, се опитвам да правя по-енергийна закуска, за да балансирам след това, включваща повече фибри, протеини и въглехидрати. Това обикновено включва зърна, мляко, ядки, сушени плодове, сусамов тахан, мед.
   Закуската събужда метаболизма, настройва ни за новия ден. Не я пропускайте!
  Опитах се да синтезирам няколко интересни и здравословни идеи за полезни закуски, които смятам да ви представя в следващите няколко поста. Надявам се по този начин да ви дам някои идеи как можете да обогатите менюто си, да се храните здравословно и да доставяте всичко необходимо на тялото си още със старта на деня!


Продукти за 2 порции:

2 банана
10 средно големи ягоди
1 кофичка кисело мляко (4,5 %)
6 с.л. овесени ядки
2 с. л. течен мед


Подгответе си продуктите за закуската от вечерта. Обелете бананите, нарежете ги и ги сложете в някакъв съд в камерата. Разбъркайте кофичката кисело мляко с 6 с.л. овесени ядки и 2 с.л. мед и я приберете в хладилника за през нощта. 
На сутринта извадете бананите от камерата и ги пасирайте, заедно с измитите ягоди до гладък крем. 
Извадете купата с киселото мляко и овесените ядки от хладилника. Сместа се е сгъстила. 
Редувайте двата крема във висока стъклена чаша, бурканче или купичка. Започнете с лилавата, после бялата и завършете отново с лилавата. 
Ако не обичате студена закуска не замразявайте бананите, а ги пюрирайте пресни, заедно с ягодите.


И нека денят ви започне с усмивка :) 
Искам да ви поздравя с първата авторска песен на Вокална група "Мики Маус", с вокален педагог Вяра Пантелеева, казва се "Мики Маус-чета". Дъщеря ми Аида пее в хора и наскоро децата направиха клип към песента. Ако имате дечица, пуснете им я ;)) Песента е страхотна, много лесно се запомня и е много весела :) 


Да ви е сладко!

Източник: http://www.naturelita.com/