Търсене в този блог

неделя, 2 май 2010 г.

Арменска грис халва


Продукти:

3 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
125 гр. масло
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро

Грисът се сипва в тава. Към него се прибавят, нарязаните на едро орехи и се запича в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и опичане на орехите, като постоянно се разклаща тавата. Докато грисът се запича в отделен съд се слага да се стопи маслото на котлона. Към него се добавят захарта и четирите чаши вода. Бърка се до получаване на сироп. Запеченият грис се вади от фурната и се слага на котлона на средна степен. Налива се горещият сироп, като постоянно се бърка. Намалява се котлонът на 1-2 степен, за да не загори и се бърка постоянно, докато грисът поеме напълно сиропа и сместа се изсуши. След приблизително час сушене на слаб котлон и разбъркване трябва да се получи смес с консистенцията на пясък. Тавата се сваля от котлона и се покрива с кърпа да почине. След половин-един час се разрошва с вилица. Поднася се студена, поръсена с пудра захар и канела.

18 коментара:

  1. Любим мой десерт :)В този "пясъчен" вариант не съм го пробвала, но ми изглежда доста вкусно. Ани, ще се радвам да намеря в блогчетото ти и рецепта за онези прословути арменски сладки, които се правят на топки и се овалват в много пудра захар. Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  2. Грис халвата в този си вид е арменска класика :) Много, много вкусна!
    Мария, непременно ще изпълня молбата ти :)Предполагам, че говориш за сладките с орех и пудра захар.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен вариант, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дядо ми я правеше така. Днес открих тези публикации и ... Разчувствах се може би.

    ОтговорИзтриване
  5. Класическият вариант на арменска грис халва.Любима ми е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, и на мен;)

      Изтриване
    2. Интересно, ще пробвам и този вариант,арменската кухня е интересна и разнообразна.

      Изтриване
    3. Здравейте, уверявам ви, че няма да съжалявате. Много е различна от българския грис на кремче.

      Изтриване
  6. Здравей, Ани, много се радвам , че видях тази рецепта! И аз си спомних баба ми, която за да ми е по-лесно казваше, че продуктите са 1,2,3, и 4 чаши/ части/, като най-скъпото е най-малко -маслото,после захарта, грисът и накрая водата. И наистина резултатът винаги е много добър! Надявам се да съм полезна на някого с това! А на теб желая успех! А, и не съм анонимна-Ани Ованесян съм!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани :) Много ми е драго :)
      И моята баба Мариам така казваше - 4,3,2,1 за продуктите, помня го :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  7. Здравейте.И при мен така.Винаги 1,2,3,4 😊 страхотен десерт,обожавам нашата грис халва.Поздрави и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесва Мария. Да ви е сладко! Честита Нова Година!

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Не се ли слагат филирани бадеми ?Благодарв

    ОтговорИзтриване
  10. Не се ли слагат филирани бадеми? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, оригинално се прави с орехи, но ако обичате можете да си сложите.

      Изтриване