Продукти:
3 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
125 гр. масло
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро
Грисът се сипва в тава. Към него се прибавят, нарязаните на едро орехи и се запича в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и опичане на орехите, като постоянно се разклаща тавата. Докато грисът се запича в отделен съд се слага да се стопи маслото на котлона. Към него се добавят захарта и четирите чаши вода. Бърка се до получаване на сироп. Запеченият грис се вади от фурната и се слага на котлона на средна степен. Налива се горещият сироп, като постоянно се бърка. Намалява се котлонът на 1-2 степен, за да не загори и се бърка постоянно, докато грисът поеме напълно сиропа и сместа се изсуши. След приблизително час сушене на слаб котлон и разбъркване трябва да се получи смес с консистенцията на пясък. Тавата се сваля от котлона и се покрива с кърпа да почине. След половин-един час се разрошва с вилица. Поднася се студена, поръсена с пудра захар и канела.
Любим мой десерт :)В този "пясъчен" вариант не съм го пробвала, но ми изглежда доста вкусно. Ани, ще се радвам да намеря в блогчетото ти и рецепта за онези прословути арменски сладки, които се правят на топки и се овалват в много пудра захар. Благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеГрис халвата в този си вид е арменска класика :) Много, много вкусна!
ОтговорИзтриванеМария, непременно ще изпълня молбата ти :)Предполагам, че говориш за сладките с орех и пудра захар.
Много интересен вариант, Ани :)
ОтговорИзтриванеДядо ми я правеше така. Днес открих тези публикации и ... Разчувствах се може би.
ОтговорИзтриване:) Много мило ми стана. Арменец(ка) ли си?:))
ИзтриванеДА :)
ИзтриванеКласическият вариант на арменска грис халва.Любима ми е.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, и на мен;)
ИзтриванеИнтересно, ще пробвам и този вариант,арменската кухня е интересна и разнообразна.
ИзтриванеЗдравейте, уверявам ви, че няма да съжалявате. Много е различна от българския грис на кремче.
ИзтриванеЗдравей, Ани, много се радвам , че видях тази рецепта! И аз си спомних баба ми, която за да ми е по-лесно казваше, че продуктите са 1,2,3, и 4 чаши/ части/, като най-скъпото е най-малко -маслото,после захарта, грисът и накрая водата. И наистина резултатът винаги е много добър! Надявам се да съм полезна на някого с това! А на теб желая успех! А, и не съм анонимна-Ани Ованесян съм!!!!
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани :) Много ми е драго :)
ИзтриванеИ моята баба Мариам така казваше - 4,3,2,1 за продуктите, помня го :) Сърдечни поздрави
Здравейте.И при мен така.Винаги 1,2,3,4 😊 страхотен десерт,обожавам нашата грис халва.Поздрави и Весела Коледа!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва Мария. Да ви е сладко! Честита Нова Година!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНе се ли слагат филирани бадеми ?Благодарв
ОтговорИзтриванеНе се ли слагат филирани бадеми? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе, оригинално се прави с орехи, но ако обичате можете да си сложите.
Изтриване