Търсене в този блог

неделя, 2 май 2010 г.

Торта с бял шоколад, смокини и бадемов крокан


Продукти за млечния крем:
2 ч.ч. прясно мляко
половин ч.ч. захар
7 с.л. брашно
3 с.л. кокос
2 ванилии
500 гр. Маскарпоне
2 бели шоколада
сладко от зелени смокини
1 пакет белени бадеми

продукти за блатовете (2 бр.):
6 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
6 белтъка
ром
сироп от смокиновото сладко

продукти за бадемовия крокан:

1 ч.ч. захар
1/2 пакет белени бадеми, предварително запечени за 1-2 минути в микроволнова фурна

Една чаена чаша захар се карамелизира на котлона. Леко запечените бадеми се слагат на дъното на тефлонов съд, предварително намазан обилно с масло. Заливат се с горещия карамел и се оставят да се охладят. Чуква се дъното на съда и крокана пада цял. Начуква се през кухненско прозрачно фолио.

Млякото се затопля на котлона и към него бавно, с бъркане се добавят, предварително смесените брашно и захар. Бърка се до получаването на пухкав крем. Докато е още топъл към крема се добавят 3 с.л. кокос и 2 ванилии. Оставя се да се охлади.

Маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя охладеният млечен крем. Прибавят се двата бели шоколада, предварително разтопени на водна баня, нарязаните на малки парченца смокини и бадемовият крокан.

За всеки от двата блата се забърква, с миксера, смес от 3 жълтъка, 3 с.л. захар и 2 с.л. брашно и накрая, разбитите на сняг белтъци. На дъното на тортена чиния с ринг се слага хартия за печене, така че да обхване и страниците и се изсипва сместа. Пече се, докато клечката излиза суха.

Сглобяване на тортата:

Първият блат, обърнат с дъното нагоре, се слага на дъното на тортената чиния с ринг. Напоява се с ром и сироп от сладкото от смокини. Върху него се разпределя част от крема, като се внимава да остане малко по-голямата част за отгоре и отстрани. Слага се вторият блат и по същия начин се сиропира. Намазва се втората част от крема. Оставя се да се охлади 24 часа в хладилник и се маха ринга. С помощта на нож се намазва крем oтстрани. Декорира се по желание с настърган натурален шоколад, смокина и бадем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар