Търсене в този блог

сряда, 26 май 2010 г.

Сушени чери доматчета

Чери доматчетата са ароматна съставка на много салати.


Често в заведенията изрично моля да ми ги добавят в пролетната салата, когато липсват. Предложеният от мен вариант е чери в уханна мащерка със зехтин на фурна.


При печенето на бавен огън ароматът и вкусът на доматите се засилват. Най-добрият вариант е да съхнат на загрята, но изключена фурна за едно денонощие, но ние не издържахме повече от 6 часа. Резултатът е блаженство във всяка хапка :) Прекрасно мезе за ракия, в компанията на сирене и хубав пухкав хляб. Така мариновани чери доматчетата могат да се поднесат в салатка от рукола, спанак и козе сирене.



Продукти:

1 клонка чери домати около 12-14 бр.
1 кафена лъжичка сол
1/2 кафена лъжичка захар
1 ч.л. сушена мащерка
3 с.л. зехтин

Включете фурната да загрее до 220 градуса. 
Нарежете доматите на половинки и внимателно изчистете остатъка от дръжките.  Подредете ги в огнеопорна тавичка. Поръсете ги със сол, захар и сушена мащерка. Полейте ги със зехтин.
Сложете тавичката във фурната и веднага я изключете. Оставете доматите да се сушат във фурната за едно денонощие или поне за един ден, без да отваряте вратата на фурната.

5 коментара:

  1. Ани, благодаря ти, че писа за този метод. Много харесвам препечени домати, но все ме притеснява това, че часове наред фурната трябва да е включена макар и на ниски градуси (струва ми се енергоемко от екологична гледна точка). Ще пробвам твоя метод. Много е добър за след печене на хляб. Така и съвестта ми ще е чиста :).

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, радвам се, че ти е харесала рецептата. Така приготвени чери доматките ухаят на мащерка и зехтин и са божествени. А иначе идеята да включиш фурната да загрее и да я изключиш е, че вкусът на доматите става по-осезаем, когато се пекат на бавен огън и напрактика съхнат. Не се хаби излишно електричество;)Но и аз не вярвам да издържите една нощ, защото ухаят приказно:)А хляб не съм пробвала да пека, може би ти ще споделиш опит.
    Хубава спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, станаха много приятни и хубави още преди време. Аз ги направих на два пъти. Единият ден готвех нещо на 200 градуса и останаха така цял ден в печката. Нощем ми се налага да прибирам храната у дома. За това на следващия ден пак пекох нещо на 200 градуса и айде доматите пак в печката. Наистина вкусът е една идея по-различен от това като ги пека няколко часа на 100 градуса. Благодаря ти отново за идеята и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. От миналата година вече си имаме домашни чери домати,които са наистина чери, много малки и страшно сладки, не сме ги садили умишлено, просто случайно е попаднало такова семе и останахме доста доволни или поне аз.Макар че когато се слагат в салатите цели за декорация и за хване разбира се е малко трудно да го набучиш на вилицата, но по този начин по който ни показвате не се бях сещала че може да ги приготвим.С тази подправка мащерка се получава като малак пица, така ми се дадоха...продължавайте да ни пишете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че рецептата за доматчетата ви харесва. Експериментирайте. :) Много е хубаво, че си имате домашна реколта :)

      Изтриване