Търсене в този блог

понеделник, 3 май 2010 г.

Ягодов чийзкейк


Уникално вкусен чийзкейк.



Като един от най-верните последователи на кулинарния блог на Йоли, който ме вдъхнови да се захвана с кулинария, нямаше как да пропусна да направя едно от последните й изкушения, а именно Ягодов чийзкейк. Горещо ви препоръчвам нейния вариант. Не е необходимо да се добавя нищо. Вкусът е неповторим.

Продукти за подложката:

2 пакета чаени бисквити с масло
100 гр. предварително запечени безсолни лешници
125 гр. меко масло

Продукти за пълнежа:

250 гр. сирене Рикота
3 яйца
400 гр. квасена сметана
140 гр. захар
1 ванилия
кората от 1 лимон

Продукти за глазурата:

300 гр. пресни ягоди
250 гр. ягодов конфитюр

Сложете в блендера бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца и прибавете маслото. Мели се до получаване на трохи. Постелете дъното и страните на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете блат, но без да натъпквате прекалено много. Оформете висок борд за ограничител на пълнежа.
В купа разбийте с миксер сиренето Рикота, заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата и разбъркайте. Накрая сложете и сметаната. Изсипете крема в подложката и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около час. Кремът стяга по краищата, а в средата леко мърда, като се разклати формата. Това не бива да ви притеснява. Когато изстине ще стегне. Не трябва да се препича, за да не стане твърдо като сирене. След като изстине кейка се намазва с ягодовия конфитюр и отгоре се декорира с ягоди. По желание може и отгоре да се сложи конфитюр.

Източник: Вкусно с Йоли

19 коментара:

  1. И на мен ми харесва!

    Ани, надявам се да нямаш нищо против поместването на линк към теб и рецептата в 'Прочети това!'?

    Поздрави сърдечни и :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Димитрана, разбира се, че нямам против. Поласкана съм дори :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, прочетох доста неща и ми беше приятно в това "местенце"
    И аз вчера правих чийзкейка на Йоли и много ни хареса /то няма друго усещане за нейните рецепти/
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Дани и добре ми дошла :) Много се радвам, че ти е приятно в моя свят на рецепти :) Заповядай и по-честичко!
    Йоли е невероятна. Всичко, което съм приготвяла по нейна рецепта е било винаги страшно вкусно.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Е, аз какво да кажа? Само едно - имаме насрща си едно прекрасно младо момиче,което е невероятно. Да,Ани,ти си невероятна,не аз.Все пак аз съм жена с опит зад гърба си,а ти ... толкова млада и крехка .... да правиш такива изключителни неща....това е невероятното.Благодаря ти за доверието ,което имаш в мен.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, твоята оценка и твоето мнение значи страшно много за мен! Благодаря ти от сърце за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  7. Не е ли много захарта за тази смес?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е много, захарта е точното количество.

      Изтриване
  8. Формата за кейка с какъв диаметър е?

    ОтговорИзтриване
  9. Печенето с вентилатор ли е?

    ОтговорИзтриване
  10. Най-добрата рецепта за чийзкейк! Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е. И на мен ми е много любима, заедно с боровинковия :)

      Изтриване
  11. Анета Калеева13 май 2022 г. в 10:30

    Прекрасна е,вече трета година си я правим😘😘😘🥂

    ОтговорИзтриване