неделя, 2 май 2010 г.

Ябълков крамбъл с коняк, стафиди и кардамон




Продукти:

1 кг. ябълки
220 гр. брашно
70 гр. масло
50 гр. фини овесени ядки
250 гр. захар
3 с.л. течен мед
4-5 зърна бахар
2-3 шушулки кардамон
1 ч.л. канела
бакпулвер
4-5 с.л. разтопено масло
сок от 1/2 лимон
50 гр. кафява захар
5-6 с.л. сметана
1 ч.ч. коняк
1/2 пакет стафиди


Обелваме и нарязваме ябълките на полумесеци.
В голяма купа смесваме разтопеното масло, медът, лимоновия сок, коняка, кафявата захар и около 100 гр. от бялата, канелата, стафидите, бахара и кардамона. Към тази смес прибавяме, нарязаните ябълки и оставяме така да поемат от ароматите.
В друг съд смесваме останалата захар, брашното, бакпулвера и маслото нарязано на малки парченца и размесваме с ръце, до получаването на сухи трохи. Прибавяме овесените ядки и сметаната и отново разбъркваме. Сместа не трябва да се получава много мокра.
На дъното на йена изсипваме ябълковата смес, отгоре разпределяме брашнената смес. Поръсваме с малко кафява захар и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин., до покафеняване на повърхността. Ако печем в йена, не загряваме предварително фурната.
Сервираме вкусния сладкиш топъл, с топка ванилов сладолед за разкош.


Да ви е сладко!

1 коментар: