неделя, 2 май 2010 г.

Шоколадов мус с дъх на портокали



Продукти (за 4 порции):

2 големи портокала
1 кутия маскарпоне
1 натурален шоколад
3 с.л. пудра захар
1 кафена чаша прясно мляко
2 ванилии
30 гр. портокалов сок и 20 гр. коняк

Портокалите се режат на половини и се издълбават. В купа се разбива маскарпонето. Към него се добавят, разтопеният на водна баня шоколад, захарта, конякът, заедно със сока от портокал, двете ванилии и млякото. Всичко се разбива с миксер.
От хартия за печене се изрязват широки пръстени, с диаметъра на портокаловите половини и се закрепят в тях, с помощта на кламери. Целта е след като се охлади муса и се махнат хартиените пръстени да се получи един пръст висок борд над ръба на портокаловите ладийки. В пръстените се налива шоколадовият мус. Отгоре може да се декорира по желание с карамелизиран резен портокал. А отстрани с шоколадови дражета или пръчици.

Адаптирано от "Вкусно с Йоли"

3 коментара:

  1. Прелестен десерт, Ани! Много празнично настроение носи, а комбинацията портокал-шоколад ми е една от любимите!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване