вторник, 18 май 2010 г.

Coq au vin

Coq au vin е традиционно френско задушено, приготвено от пиле с бекон, гъби, по желание чесън и вино Бургундия. Различните райони на Франция използват различно вино, като например вино Ризлинг или дори Шампанско.
Предложеният от мен вариант е с вино Марсала.




Продукти:

6-8 пилешки долни бутчета
150 гр. бекон
300 гр. гъби
3 с.л. зехтин
2 скелидки чесън
3-4 дафинови листа
2 стръка пресен лук
75 мл. вино Марсала
сол и пипер на вкус
връзка копър
по избор кафена чаша течна сметана

Загрейте зехтина в дълбок тиган с двете скелидки чесън. След като замирише извадете скелидките и запържете, в ароматизирания зехтин, бекона до хрупкавост. Покрийте тигана с капак, за да не пръска. Прибавете нарязания пресен лук при бекона и задушете за няколко минути да поомекне.
Измийте и изчистете от кожите пилешките бутчета. Нарежете месцето и го прибавете в тигана, заедно с дафиновите листа, нарязаните гъби и виното Марсала.
Овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври. Покрийте тигана с капак и оставете ястието на къкри на слаб огън около 30-40 минути. По желание можете да добавите и 1 кафена чаша течна сметана, за да получите хубав сос за паста. Преди сервиране поръсете с пресен копър.
Сервирайте със зелена салата или паста.




Няма коментари:

Публикуване на коментар