Това е една от най-вкусните домашни торти, които съм яла някога. Благодаря на Йоли за рецептата. Комбинацията от шоколад, лимон и орехи във всяка хапка е неустоима. Кремовете са като течен шоколад.
Да ви е сладко!
Продукти:
10 белтъка
300 г захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кората от 1 лимон
3 ванилии
Белтъците се разбиват на сняг, като към тях се добавя захарта на тънка струйка. Добавят се смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилиите. Бърка се с дървена лъжица или шпатула. Сместа се разпределя на три и се пекат блатове в кръгла тортена форма, върху хартия за печенее в предварително загрята фурна на 150 градуса. Блатовете са целувчени, много лепкави и чупливи. Не бива да се напояват.
Продукти за белия крем:
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората на 1 лимон
2 ванилии
Смесете брашното, захарта и ванилията. Добавете малко от млякото и бъркайте, до получаване на кашичка. Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора. Постепенно се налива и останалото мляко. Сварява се гъст крем на котлона.
Готовият крем се разделя на две части.
- В едната половина се слага 250 г масло, разбито със 100 г пудра захар. Разбива се с миксер. Това е масленият крем.
- Във втората половина се прибавя 200 г разтопен на водна баня натурален шоколад. Разбива се с миксер.
Сглобяване на тортата:
Тортата се сглобява в следния ред - блат, маслен, шоколадов крем, блат, т.н. Отстрани и отгоре се намазва с крем и се поръсва с млени орехи. При нарастването на височина тортата натежава, затова трябва много внимателно да се поставят блатовете.
Отстрани окрасих тортата с шоколадови плочки, които направих с ленти хартия за печене, широки, колкото височината на тортата, които намазах обилно с разтопен на водна баня натурален шоколад. Маркирах с нож ширината на плочките и след като се охладиха в хладилника за около половин час ги извадих. Трябва да се работи много бързо с тях, защото се топят в ръцете. Подредих ги ветрилообразно отстрани на тортата.
Консумира се след 24 часа престои в хладилник.
При правилно изпълнение при разрез следва да се виждат ясно отделните слоеве блат и двата цвята крем.
Моят съвет е да се реже на по-малки парчета, защото е тежка.
Рецепта: "Вкусно с Йоли"
Трябва да ти кажа,че аз не правя такава великолепна "Династия" като теб.Фантастично изглеждат пластовете.Благодаря ти от сърце,Ани,много ме радваш винаги.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Йоли, имам най-добрия учител!:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
ехааааааааааа, ще я пробваме
ОтговорИзтриванеНепременно :)
ИзтриванеЗдр. Тортата изглежда фантастично !!! Много искам да я направя ( дали ще успея не знам ) :) Искам да попитам само за диаметъра на тавата колко см е ? Благодаря предварително и ти пожелавам да продължаваш все така да ни вдъхновяваш със страхотните си идеи. :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря ви за милите думи :)На страхотна торта сте се спряли! Моята форма е 24 см. диаметър. Ще се справите сигурна съм! Успех и весел празник :)
Изтриване:) :) :) :) :)
ИзтриванеА колко време печете блатовете?
ОтговорИзтриванеБуквално стойте до футната, защото за няколко минути са готови, тъй като са тънички. Щом по розовеят ги вадете.
Изтриване