Търсене в този блог

петък, 14 май 2010 г.

Торта Династия

Това е една от най-вкусните домашни торти, които съм яла някога. Благодаря на Йоли за рецептата. Комбинацията от шоколад, лимон и орехи във всяка хапка е неустоима. Кремовете са като течен шоколад.
Да ви е сладко!





Продукти:

10 белтъка
300 г захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кората от 1 лимон
3 ванилии

Белтъците се разбиват на сняг, като към тях се добавя захарта на тънка струйка. Добавят се смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилиите. Бърка се с дървена лъжица или шпатула. Сместа се разпределя на три и се пекат блатове в кръгла тортена форма, върху хартия за печенее в предварително загрята фурна на 150 градуса. Блатовете са целувчени, много лепкави и чупливи. Не бива да се напояват.

Продукти за белия крем:

1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората на 1 лимон
2 ванилии

Смесете брашното, захарта и ванилията. Добавете малко от млякото и бъркайте, до получаване на кашичка. Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора. Постепенно се налива и останалото мляко. Сварява се гъст крем на котлона.
Готовият крем се разделя на две части.

  • В едната половина се слага 250 г масло, разбито със 100 г пудра захар. Разбива се с миксер. Това е масленият крем.

  • Във втората половина се прибавя 200 г разтопен на водна баня натурален шоколад. Разбива се с миксер.
Сглобяване на тортата:
Тортата се сглобява в следния ред - блат, маслен, шоколадов крем, блат, т.н. Отстрани и отгоре се намазва с крем и се поръсва с млени орехи. При нарастването на височина тортата натежава, затова трябва много внимателно да се поставят блатовете.
Отстрани окрасих тортата с шоколадови плочки, които направих с ленти хартия за печене, широки, колкото височината на тортата, които намазах обилно с разтопен на водна баня натурален шоколад. Маркирах с нож ширината на плочките и след като се охладиха в хладилника за около половин час ги извадих. Трябва да се работи много бързо с тях, защото се топят в ръцете. Подредих ги ветрилообразно отстрани на тортата.
Консумира се след 24 часа престои в хладилник.
При правилно изпълнение при разрез следва да се виждат ясно отделните слоеве блат и двата цвята крем.  
Моят съвет е да се реже на по-малки парчета, защото е тежка.

Рецепта: "Вкусно с Йоли"

11 коментара:

  1. Трябва да ти кажа,че аз не правя такава великолепна "Династия" като теб.Фантастично изглеждат пластовете.Благодаря ти от сърце,Ани,много ме радваш винаги.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти мила Йоли, имам най-добрия учител!:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. ехааааааааааа, ще я пробваме

    ОтговорИзтриване
  4. Здр. Тортата изглежда фантастично !!! Много искам да я направя ( дали ще успея не знам ) :) Искам да попитам само за диаметъра на тавата колко см е ? Благодаря предварително и ти пожелавам да продължаваш все така да ни вдъхновяваш със страхотните си идеи. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за милите думи :)На страхотна торта сте се спряли! Моята форма е 24 см. диаметър. Ще се справите сигурна съм! Успех и весел празник :)

      Изтриване
  5. А колко време печете блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Буквално стойте до футната, защото за няколко минути са готови, тъй като са тънички. Щом по розовеят ги вадете.

      Изтриване
  6. Привет, при поставянето кремовете трябва ли да са изстинали?

    ОтговорИзтриване