четвъртък, 13 май 2010 г.

Тирамису



Продукти:

500 гр. сирене Маскарпоне
5 пресни яйца
100 гр. захар
3 пакета бишкоти Саворяди
3 силни кафета еспресо Лаваца
100 гр. десертно вино Марсала
кора от 1/2 лимон

Желтъците се разбиват, заедно със захарта, докато побелеят, след което се слагат на водна баня и се продължава да се бъркат с лъжица още около десетина минути, докато сместа се сгъсти. Този крем се нарича крем Забайон. След сваляне от котлона съдът се слага веднага в студена вода, за да се пресече варенето и се бърка, до охлаждане.
Маскарпонето се разбива с миксер и към него се прибавя крема Забайон. Бърка се с дървена лъжица или шпатула. Добавя се лимоновата кора. Накрая се слагат и разбитите на сняг белтъци.
Еспресото се разбърква с Марсалата.
В по-голяма правоъгълна йена  се редят ред бишкоти, който се напоява обилно с кафето, отгоре се слага 1/2 от крема, отново ред бишкоти, напоени с кафе и се завършва с втората половина крем.
Десертът се охлажда за 24 часа в хладилник и преди сервиране се поръсва с горчиво какао през цедка. По желание може да се декорира с трюфели с кафе.

2 коментара:

  1. Ани,
    тирамисуто изглежда много добре поднесено и аранжирано. Не остана ли едно парченче за мен?
    Хубав и усмихнат ден

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Дани :)
    Поводът беше рожденият ден на съпруга ми. С украсата прикрих тортената форма, в която беше тирамисуто. Наистина беше много вкусно.

    ОтговорИзтриване